VIDEO Mii de turişti au vizitat Castelul Corvinilor. A fost sărbătoare în curtea cetăţii medievale a Hunedoarei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mii de turişti au vizitat la sfârşit de săptămână Castelul Corvinilor. Monumentul istoric din Hunedoara a găzduit Târgul European al Castelelor.

Castelul Corvinilor a fost animat în acest weekend, de mii de oameni, la a cincea ediţie a Târgului European al Castelelor.

GALERIE FOTO

Oaspeţi icetăţii medievale din Hunedoara au fost invitaţi să cunoască peste 25 de castele şi cetăţi din România, dar şi din Bulgaria, Moldova şi Belarus, prezentate în cadrul evenimentului.

Târgul European al Castelelor s-a încheiat sâmbătă seara cu concertul formaţiei rock Compact, din curtea monumentului istoric.

Castelul Corvinlor se pregăteşte pentru cea mai amplă restaurare din ultimul secol, o investiţie de cinci milioane de euro realizată pe fonduri de la Uniunea Europeană.

Povestea construirii castelului din Hunedoara a început în anul 1440, când Ioan (Iancu) de Hunedoara a decis transformarea unei aşezări din piatră de râu şi calcar, de pe Dealul Sânpetru, într-un castel impunător, cu o arhitectură care să dea imaginea unei fortăreţe indestructibile în faţa atacurilor armate. În anii care au urmat, în jurul vechii cetăţi a Hunedoarei au fost ridicate ziduri de calcar dolomitic, flancate de turnuri circulare şi rectangulare. Deşi istoricii susţin că Iancu de Hunedoara nu a locuit decât o mică perioadă în castel, voievodul care şi-a petrecut aproape toată viaţa în campaniile militare a vrut să îi dea acestuia un aspect care să îi semene personalităţii sale: a fost un fort de necucerit. De-a lungul istoriei, arhitectura castelului a suferit numeroase modificări. Cele mai importante dintre ele sunt consemnate în secolul al XIX-lea. La 13 aprilie 1854, în timpul unei furtuni, un trăznet a provocat un incendiu mistuitor. Flăcările au transformat în scrum acoperişul din şindrilă al cetăţii, grinzile, scările de lemn, plafoanele şi au devastat aproape întreg castelul, singura uşă din lemn care nu a fost atinsă, fiind tocmai poarta închisorii, veche de cinci secole. Vreme de peste un deceniu după incendiu, castelul a fost părăsit, apoi a intrat în cea mai amplă operaţiune de restaurare, întinsă pe aproape 40 de ani.


Vă recomandăm să citiţi şi:

Mărturia rară a unui explorator englez despre primul popas în Ardeal: „Românii sunt extrem de arătoşi, dar frumuseţea femeilor e tulburată de muncile grele”

Marile cetăţi ale lui Iancu de Hunedoara. Poveştile celor mai fastuoase monumente medievale ctitorite de voievod

Povestea neştiută a Castelului Corvinilor. Oamenii care l-au transformat din ruină într-o perlă a Imperiului Austro-Ungar

Secretele celor mai întunecate cotloane din Castelul Corvinilor. Soarta locurilor interzise, după marea restaurare

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite