articolul anterior articolul urmator

VIDEO Cine este minerul mort în galeria din Lupeni: Iuliu Codlean avea trei copii. „Vestea că a plecat din viaţa noastră ne-a şocat. Cuvintele sunt de prisos”

3
6 Oct 2017 12:31:47
Autor: Daniel Guţă
Iuliu Codlean.
Iuliu Codlean.

3 Comentarii

miron miron
6.10.2017, 13:07:06

In viata mea am intrat o singura data intr-o mina, la mina de cupru Lesu Ursului. Am intrat intr-un tunel, lat de 3 m la fel de inalt, destul de intunecos. Din tavan curgeau in cap picaturi de apa foarte reci, aerul era foarte umed. Am inaintat vreo 200 de metri, capul mi s-a umezit de la picaturi, iar plamanul nu era adaptat cu temperatura si umezeala. Inginerul cu care am intrat mi-a sugerat sa ne intoarcem. Nu stiu cum rezistau acei muneri 6 sau 8 ore cat era tura, nu mai pun la socoteana pericolele.

+3 (3 voturi)
marius olariu
6.10.2017, 19:44:55

Cand citim despre soarta tragica si trista a acestui minier, cand vedem -daca vrem sa vedem !- viata grea, plina de privatiuni a minerilor, riscul la care se expun mereu, nu pot sa nu fac trimitere la toti ticalosii care se plang de greutatile si de sacrificiile pe care le implica munca lor, fortand un presupus "drept", acela de a li se acorda si de a primi pensii speciale. Cu putin timp in urma, cateva zeci de primari din Ialomita, daca nu gresesc, isi disputau, cu Prefectura judetului respectiv, "drepturile" la salarii majorate, cu 50, 100 de procente sau chiar mai mult, iar primarul din Odobesti se plangea cat de "dificila" este munca de primar. Ma intrebam si ma intreb si acum: daca "munca" de primar -sau de parlamentar- este atat de grea, de "dificila", de epuizanta, atunci de ce domnii primari -si toti ceilalti, care se considera demnitari- nu se reintorc dracului la munca pe care au depus-o anterior ? Minierii isi duc intreaga viata in mina si unii mai si mor, inainte de vreme, din cand in cand ! In schimb, nemernicii care s-au aflat la conducerea statului roman i-au manipulat pe minieri, cu un sfert de veac in urma, lasandu-i sa creada in minciunile lor, ale politicenilor, indemnandu-i, de fapt, sa bruscheze si sa brutalizeze populatia Bucurestuiului si le-au creat o falsa imagine, a unei asa-zise "democratii originale", pe care, in tembelismul sau politic, PSD-ul, cu fostele lui structuri si denumiri politice, au promovat-o. Imi pare rau ca trebuie sa o spun: cu cateva exceptii, intre care prioritar se inscriu fostii veterani de razboi si vaduvele acestora, fostii militari care au luptat sau lupta si in prezent in teritorii straine, fostii detinuti politici, care si-au petrecut ani grei in temnitele comuniste, si, poate, alte cateva sute de persoane, care merita "pensii speciale", toti ceilalti nu sunt decat niste ticalosi care se infrupta din banii statului si isi bat joc si sfideaza milioanele de pensionari, care sunt obligati sa-si duca traiul din pensii foarte mici.

Stefan din nord
6.10.2017, 19:28:20

Prea disperat trebuie sa fi ca sa te bagi in galerii ca o cartita si sa muncesti acolo pentru ati casiga existenta Eu unul sunt claustrofob nu m-as baga acolo nici sa ma plateasca in greutatea mea in aur