VIDEO Momente emoţionante: cum au fost omagiaţi oamenii care au reprezentat oraşul la Marea Unire din 1918

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Numele hunedorenilor care au reprezentat oraşul la Marea Unire din 1918. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.
Numele hunedorenilor care au reprezentat oraşul la Marea Unire din 1918. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.

O placă memorială dedicată celor 200 de fruntaşi hunedoreni care au participat la Marea Unire din 1 Decembrie 1918 a fost dezvelită, la Hunedoara, în semn de omagiu adus acestora şi în prezenţa urmaşilor lor.

Sala mare a Palatului administrativ din Hunedoara, locul unde se desfăşoară şedinţele de Consiliu Local, găzduieşte, de luni, o bucată preţioasă din istoria municipiului. Aici, în cadrul unui eveniment festiv, a fost dezvelită placa memorială cu numele celor 200 membri ai Consiliului Naţional Român şi ai Gărzii Naţionale Române, înfiinţate la Hunedoara în 5 noiembrie 1918. Iniţiativa comemorării hunedorenilor care au participat la Marea Unire de la 1 Decembrie 1918, precum şi a găsirii urmaşilor lor, a aparţinut jurnalistei Monalise Hihn.

A fost o muncă benevolă, extrem de dificilă, deoarece până în prezent nimeni nu s-a preocupat de cunoaşterea celor care au reprezentat Hunedoara la Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia.  Invitaţii speciali ai festivităţii au fost urmaşi ai fruntaşilor hunedoreni de la 1918.

Oamenii şi-au amintit emoţionaţi de sacrificiile şi soarta nefastă a înaintaşilor lor. Unii dintre reprezentanţii de seamă ai oraşului din urmă cu un secol urmau să sfârşească în temniţele regimului comunist, ca deţinuţi politici (duşmani ai poporului), deşi fuseseră decoraţi pentru meritele lor în realizarea Marii Uniri.

100 de ani de la înfiinţarea Consiliului Naţional Român
Preşedintele Secţia din Hunedoara a Consiliului Naţional Român, înfiinţată în 5 noiembrie 1918, a fost prezidată dr. Gheorghe Dubleşiu, care a devenit ulterior prefect al judeţului Hunedoara. Actul de constituire menţiona următoarele:

„Fraţi români! Sfatul poporului român şi legiunea sa (toţi ofiţerii şi soldaţii români) muncesc zi şi noapte ca pacea şi drepturile naţiunii române să se înfăptuiască! Adunarea Naţională, stăpâna întregii obşte, va desăvârşi apoi lucrarea sfântă pentru limba, legea şi moşia românească: una şi nedespărţită ca Sfânta Treime! Până va răsuna glasul adunării numai duşmanii naţiunii pot asmuţa poporul de la sate la fapte nesocotite, nevrednice de români şi de ocară pentru creştini! Astfel de tulburări, ce pătează libertatea, împiedică ca să ne întrunim în linişte ca români şi cetăţeni, împiedică să se înfăptuiască glasul poporului suveran. Cine-i român şi cine-i creştin păzeşte pacea şi buna rânduială, averea şi viaţa, ascultând cu sfinţenie poruncile mai marilor săi! În numele lui Dumnezeu, paznicul libertăţii naţionale, vă rugăm: Păziţi pacea şi aşteptaţi în linişte poruncile sfatului naţional! Păziţi frăţia şi pacea cu toate neamurile din Ardeal! Astfel apoi izbânda libertăţii nici iadul n-o mai poate opri! Puneţi-vă cu toţii sub poruncile comandei militare române, ce în numele sfatului poporului vă întâmpină şi daţi tribunilor voştri tot ajutorul pentru pacea tuturora. Trăiască libertatea naţională! Hunedoara, la 5 noiembrie 1918”. Gheorghe Dubleşiu a murit în 1938, într-un accident feroviar, având o carieră politică bogată.


Vă recomandăm să citiţi şi:

Mărturii cutremurătoare despre ostaşii români în Primul Război Mondial: „Era o jale sfâşietoare încotro te întorceai...“

Mărturiile sfâşietoare ale eroilor români din Al Doilea Război Mondial: „Au fost atâţia morţi, că ruşii îi făceau grămezi şi-i foloseau ca scut”

Scrisoarea copleşitoare a unui medic român de pe frontul Ardealului de Nord: „Dumnezeu m-a ajutat să îndur iadul. Ce a trecut prin mâinile mele m-a copleşit”

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite