VIDEO Moşia medievală de sub Cetatea Colţ. Ruinele locului vestit pentru femeile frumoase, sufocate de palate ţigăneşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Curtea nobiliară a Cândeştilor. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.
Curtea nobiliară a Cândeştilor. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.

Ruinele Curţii nobiliare a Cândeştilor, un ansamblu medieval preţios cu o poveste fascinantă, au rămas abandonate şi se înfăţişează călătorilor într-un peisaj dezolant.

GALERIE FOTO

Aflate la poalele Cetăţii Colţ ruinele Curţii nobiliare a Cândeştilor se numără printre cele mai importante monumente medievale din vestul ţării. Au rămas abandonate de mai mulţi ani, sunt împânzite de gunoaie, iar în jurul lor romii din comună au ridicat mai multe palate cu turnuleţe care au transformat cu totul priveliştea romantică a aşezării.

Călătorii care se opresc în faţa vestigiilor vechi de aproape şapte secole găsesc rămăşiţele unei capele de curte care poartă blazonul Cândeştilor, ale unei clădiri rezidenţiale vaste, ale unei mori, precum şi a unor anexe gospodăreşti, toate fără acoperişuri şi cu ziduri mutilate. În incinte au crescut arbuşti şi buruieni, iar în beciurile mari, printre cărămizi şi bucăţi de marmură provenite de la monumente antice, s-au adunat covoare de gunoaie. Nici pârâul ce ocoleşte zidurile medievale nu este mai curat. Autorităţile s-au mulţumit în ultimii ani să monteze câteva panouri care spun povestea monumentelor. Totodată, au renovat biserica parohială Râu de mori, învecinată Curţii nobiliare a Cândeştilor.

candea foto daniel guta adevarul

„Aproape de intrarea în biserică, la stânga, se află prinsă la pământ una dintre cele mai interesante pietre de mormânt ale Haţegului, inscripţionată pe o marmură romană reutilizată, datată pe la 1505 şi adusă de la Mănăstirea Colţ”, informează primăria Râu de Mori.

Istoria moşiei medievale
Fosta moşie ale căror ruine se află în satul Râu de Mori, nu depare de cetatea medievală Colţ, datează din secolul al XIV-lea, potrivit istoricilor. Istoria ei se leagă de faimoasa familie Cândea (maghiarizată sub numele Kendeffy), înnobilată şi răsplătită „regeşte” de voievodul Ioan de Hunedoara pentru sprijinul acordat în luptele împotriva otomanilor. Potrivit istoricilor familia Kendeffy a purtat la origine numele de Cândea sau Cânde şi a fost atestată ca fiind prima familie de nobili români cunoscută după nume în Ardeal, scria istoricul Victor Montogna, în publicaţia interbelică Revista Istorică.

candea foto daniel guta adevarul

„Epoca cea mai glorioasă a familiei Cânde cade pe la mijlocul veacului al XV-lea. Cândeştii fac parte dintre cei mai credincioşi soţi de arme ai marelui voievod Ioan Corvin de Huniade (...) În campaniile din 1442 – 1444, aflăm alăturea de Ioan Corvinul pe vitejii Cândeşti. Se aminteşte că ei au luat parte la biruinţele lui Hunyadi de la Porţile de fier şi în Muntenia, apoi pe teritoriul Bulgariei, unde Hunyadi a ars şi pustiit Vidinul, cu o parte a Bulgariei de sub stăpânirea turcilor”, informa istoricul. La sfârşitul secolului al XV-lea, nobilii intră în posesia  altor ţinuturi întinse din Retezat, Munţii Cugirului şi Valea Jiului, dăruite de regele Ungariei lui Mihai Cânde. Cneazul a primit ca răsplată pentru slujirea regelui Vladislav al II-lea permisiunea să îşi aducă din Ţara Românească 12 sălaşe de ţigani, pentru a-i folosi la spălarea aurului din nisipul râurilor.

candea foto daniel guta adevarul

Restaurare abandonată
Un secol mai târziu, aşezarea de la poalele Cetăţii medievale Colţ, îi uimea pe otomani. „Colţ e o cetate solidă în cinci colţuri şi înaltă până-n cer. (…) În valea de sub cetate se află un oraş frumuşel cu vii şi grădini, având şi multe biserici împodobite. În râul de acolo se găsesc multe feluri de peşti. Are ape bune şi aer bun, de aceea este vestită prin femei frumoase”, relata cronicarul Evliya Celebi, în anii 1660. Abandonată în ultimele decenii, fosta curte nobiliară a fost devalizată de hoţi şi de săteni, care au luat chiar şi cărămizile fostului castel pentru a le folosi în construcţii. Monumentul istoric a fost inclus în Programul Naţional de Restaurare însă, după o serie de reparaţii, proiectul a fost abandonat. Şi primăria Râu de Mori a plănuit în ultimii ani punerea în valoare a vestigiilor, însă iniţiativele nu s-au mai concretizat.

candea foto daniel guta adevarul

Vă recomandăm să citiţi şi:

Nicolae Iorga la Mănăstirea Prislop: „O cărare pe care nu pot sui trăsurile duce la colţul de munte al domniţei Zamfira”

Cele mai bizare petreceri ale românilor din Evul Mediu. Ziua în care se bătea recordul la băutură şi se priveghea vesel

Povestea neştiută a Castelului Corvinilor. Oamenii care l-au transformat din ruină într-o perlă a Imperiului Austro-Ungar

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite