VIDEO Palatul medieval al Cetăţii Devei va fi restaurat. A doua investiţie uriaşă în cetate primeşte finanţare de la UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cetatea Devei. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.
Cetatea Devei. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.

„Palatul” Cetăţii Devei va fi reabilitat din temelii. Investiţia estimată la circa cinci milioane de euro primeşte finanţare de la Uniunea Europeană.

Au trecut trei ani de când lucrările de reabilitare a celor două incinte exterioare ale Cetăţii Devei au fost finalizate.

GALERIE FOTO

Investiţia estimată la nouă milioane de euro a schimbat înfăţişarea ansamblului medieval, iar mai multe dintre monumentele sale au devenit accesibile publicului.

În aprilie 2016, când proiectul de restaurare pe fonduri UE a fost inaugurat, reprezentanţii Primăriei Deva estimau că numărul vizitatorilor se va tripla în următorii ani. Acest lucru nu s-a mai întâmplat, iar în ultimii ani cetatea a primit anual circa 200.000 de turişti. În aceste zile, oaspeţii aşezării sunt întâmpinaţi în cetate într-un peisaj auster, datorat multor încăperi goale şi a spaţiilor largi, care însă îi poate ancora mai bine într-o atmosferă medievală. De pe meterezele cetăţii se dezvăluie panorama Devei şi a văii Mureşului mărginită de Munţii Metaliferi, dar şi a Munţilor Poiana Ruscă şi a Retezatului.

Cele mai importante vestigii se află în „Palatul” Cetăţii Devei sau Incinta I, însă nu au putut fi puse în valoare, nefiind incluse în proiectul iniţial de reabilitare derulat de primărie. Situaţia incintei interioare se va schimba, susţin reprezentanţii Primăriei Deva. Municipalitatea a solicitat o finanţare de aproape cinci milioane de euro, prin Programul Operaţional Regional 2014 – 2020 Axa prioritară 5, pentru realizarea lucrărilor de reabilitare a monumentului istoric, iar proiectul va beneficia de finanţare din fonduri UE.

„Proiectul a fost aprobat, vom semna contractul. Este un proiect la care am muncit foarte mult. Finanţarea a fost obţinută la limită. Am făcut multe eforturi şi multe drumuri la Timişoara. Marţi, 16 iulie, urmează se semnăm contractul”, a precizat Florin Oancea, primarul Devei, într-o conferinţă de presă.

În ultimii ani, „palatul” a rămas mai mult închis publicului, nefiind amenajat în totalitate pentru vizitare.

Cetatea de-a lungul secolelor
Cetatea Devei a fost în trecut una dintre aşezările militare strategice ale Transilvaniei. Fortăreaţa ridicată pe un deal al munţilor Poiana Ruscăi datează din secolul al XIII-lea, iar în istoria ei a fost considerată unul din locurile de necucerit. Potrivit istoricilor, cetatea regală a Devei care cuprindea un domeniu întins a intrat în 1444 în posesia lui Ioan de Hunedoara, voievodul Transilvaniei.

Alături de ea au fost preluate şi 56 de sate, precum şi minele de aur din Munţii Apuseni, care aparţineau domeniului cetăţii. Conform documentelor din secolele trecute, Cetatea Devei era compusă din trei incinte succesive, legate în spirală. Prima şi cea de-a doua incintă aveau forme ovoidale, iar cea de-a treia era reprezentată de un traseu semicircular. Pe latura sudică exista un palat datând, potrivit istoricilor, din secolul XIII, iar pe latura nordică o altă clădire supraetajată. În 1579, în cetatea Devei a fost întemniţat episcopul Francisc Dávid (1520 – 1579), predicatorul protestant şi episcopul întemeietor al Bisericii Unitariene din Transilvania. David Francisc a murit la Deva în acelaşi an, în închisoarea în care fusese întemniţat pentru erezie. În vremea răscoalei din 1784, condusă de Horea, Cloşca şi Crişan, cetatea a fost loc de refugiu pentru nobilime. Cetatea Devei a fost distrusă de în urma unei explozii petrecute în 13 august 1849, în depozitul de muniţii. În explozie au pierit soldaţii din garnizoana cetăţii.


Vă recomandăm să citiţi şi:

VIDEO Cetatea Devei, împodobită de iarnă, dar mai pustie ca niciodată. Ce îi lipseşte pentru a-şi aduce turiştii înapoi

VIDEO Clădirea misterioasă de sub Castelul Corvinilor. Imagini inedite cu aşezarea istorică transformată în ruină

Ioan de Hunedoara, omagiat în oraşul de la poalele Castelului Corvinilor. Au trecut 562 de ani de la moartea voievodului

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite