VIDEO Peisajele de basm ale lacului îngheţat. Nopţile geroase au transformat apele Cincişului într-o întindere albă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nopţile geroase au transformat suprafaţa Lacului Cinciş într-un imens patinoar peste care s-a aşternut un covor de zăpadă. Lacul îngheţat oferă priveşti spectaculoase.

GALERIE FOTO

Aproape jumătate din suprafaţa Lacului Cinciş s-a transformat într-o întindere de gheaţă, peste care s-a aşternut un strat de câţiva centimetri de zăpadă. Îngheţul a cuprins luciul apei pe o distanţă de circa trei kilometri, din zona complexului Casa Albă până la izvoarele lacului de acumulare. În aval de Casa Albă, până la barajul înfiinţat în anii 1960, apele sunt mai adânci şi nu au îngheţat. Au rămas astfel, locuri de popas pentru stolurile de raţe sălbatice.

Spre izvoare, stratul de gheaţă măsoară până la zece centimetri. „Gheaţa este destul de rezistentă, încât să ne putem plimba pe ea fără mari emoţii, dar frecvent se aud trosnituri. Peste suprafaţa îngheţată s-a aşternut un strat consistent de zăpadă astfel că este mai bine să nu ne aventurăm, neştiind ce este sub ea”, spune Vasile, unul dintre turiştii veniţi să admire noua privelişte a lacului. Localnicii povestesc că au trecut prin ierni mult mai geroase, când întregul lac se transforma într-un patinoar, pe care puteau circula cu căruţele.

Lacul Cinciş a fost creat la începutul anilor 1960, în vecinătatea Hunedoarei, pentru a fi folosit ca sursă de alimentare cu apă a municipiului şi a combinatului siderurgic din Hunedoara. La construcţia barajului, vetrele a cinci sate de la poalele Munţilor Poiana Ruscă au fost inundate pentru a face loc unuia dintre cele mai întinse lacuri artificiale.

image
image

În deceniile următoare înfiinţării sale, Cincişul al cărui luciu de apă se întindea pe 260 de hectare,  a devenit unul dintre cele mai populare locuri de agrement din judeţul Hunedoara. După 1990, malul sudic al lacului folosit ca loc de campare a fost ocupat treptat de vile şi pensiuni, construite pe terenuri retrocedate în anii 1990, de clădiri în construcţie sau abandonate, unele scoase la vânzare, de parcele împrejmuite cu garduri pe care au fost montate pancarte care avertizează că accesul este interzis.

image
image

Vă recomandăm să citiţi şi:

VIDEO Priveliştile uimitoare ale Lacului Cinciş. Seceta prelungită a transformat locurile din jurul bisericii sale ruinate

Villa rustica şi necropola antică de pe malul Lacului Cinciş. Secretele marilor descoperiri din ţinutul minelor dacice

VIDEO Bisericile „fantomă”, atracţiile bizare ale Lacului Cinciş. Ultimele rămăşiţe ale satelor aflate sub apă ascund poveşti înfiorătoare

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite