VIDEO Poiana Omului, locul legendar al dacilor. Priveliştile spectaculoase ale ţinutului din Munţii Orăştiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Poiana Omului, un loc străvechi de întâlnire a ciobanilor, îşi fascinează oaspeţii cu legendele sale despre daci şi cu frumuseţea ţinutului.

Două şosele construite în ultimii ani duc până la marginea satului Prihodişte din Munţii Orăştiei.

GALERIE FOTO

Una porneşte din satul Costeşti (comuna Orăştioara de Sus) şi urcă abrupt prin pădure, iar a doua, la fel de sinuoasă, a fost finalizată în acest an şi urcă de la marginea satului Boşorod, legând Valea Luncanilor, prin satul Târsa, de cătunele de pe creste.

Din dreptul clădirii în care a funcţionat şcoala din Prihodişte, călătorii care se îndreaptă spre Poiana Omului părăsesc drumul asfaltat şi continuă urcuşul pe unul forestier. După aproape o oră de mers pe jos, pe drumul care desparte pădurea de fag de cea de foioase, se înfăţişează Poiana Omului.

image

Din cele mai vechi timpuri aici a fost un loc de întâlnire al ciobanilor care însoţeau turmele de oi din Munţii Orăştiei şi din ţinuturile învecinate. Poiana Omului impresionează prin frumuseţea peisajelor, însă o legendă a făcut-o faimoasă. Despre Poiana Omului se spune că a fost locul unde regele Decebal şi-ar fi găsit sfârşitul, în timp ce era urmărit de romani. „Când a văzut Decebal că scaunul lui de domnie şi toată ţara sunt în mâinile duşmanului, că el însuşi este în primejdie să fie luat prizonier, îşi curmă zilele. Capul său fu dus la Roma. În felul acesta Dacia ajunse sub ascultarea romanilor şi Traian stabili în ea oraşe de colonişti”, informa Dio Cassius, autorul Istoriei Romanilor.

poiana omului

Mărturia istoricului roman şi descifrarea scenelor de pe Columnă nu oferă informaţii precise despre locul morţii regelui dac, dar localnicii spun că, potrivit legendei, Decebal ar fi plecat din Sarmizegetusa, călărind pe culmile montane prin Poiana Omului, unde în Antichitate ar fi fost un nod de comunicaţii între cetăţile dacice din Munţii Orăştiei, iar moartea sa ar fi avut loc la umbra stejarilor din această poiană.

image

Vă recomandăm să citiţi şi:

VIDEO Peştera Cioclovina, sanctuarul antic plin de mistere care a ascuns o comoară nepreţuită

VIDEO Barajul Retezat s-a transformat radical. De ce a ajuns colosul din munţi la o cotă nemaiîntâlnită

VIDEO Castelul baronului Nopcsa s-a transformat într-un şantier imens. Cum arată monumentul

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite