VIDEO Povestea celui mai spectaculos funicular. Rămăşiţele colosului de fier atârnă la zeci de metri lângă castel

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Plasa de protecţie a funicularelor Hunedoarei a rămas abandonată de aproape un deceniu, în vecinătatea Castelului Corvinilor. „Colosul” cu greutate imensă atârnă la zeci de metri deasupra caselor şi a şoselei.

Ultima relicvă a funicularelor care de peste un secol au legat minele de fier din jurul Hunedoarei de municipiu stârneşte controverse.

Din vechile instalaţii dezafectate de aproape două decenii, o dată cu oprirea fluxului primar al Combinatului Siderurgic al Hunedoarei, a rămas o plasă metalică de protecţie imensă, ancorată cu cabluri de oţel, întinsă pe mai mult de 200 de metri între Dealul Sânpetru pe care se află Castelul Corvinilor şi versantul opus, unde a funcţionat staţia de funiculare şi vechea gară a oraşului. Plasa pe deasupra căreia circulau funicularele cu minereu a fost ridicată în anii 1960 la peste 50 de metri deasupra râului Zlaşti şi a şoselei, şi cântăreşte mai mult de zece tone.

Din anii 1990, nu a putut fi demontată din cauza pericolului pe care l-ar fi reprezentat prăbuşirea ei într-o zonă cu mai multe case. Cablurile metalice de susţinere au ruginit, iar unii localnici se tem că ruinele instalaţiei s-ar putea prăbuşi, dacă autorităţile nu iau măsuri. Alţi hunedoreni susţin că plasa funicularelor a rămas o bucată din istoria zonei şi nu trebuie demontată. În urmă cu câţiva ani, un tânăr din Hunedoara s-a fotografiat după ce s-a urcat pe plasa funicularului.

image

Rămăşiţele funicularului din Hunedoara / ADEVĂRUL

Ce s-a ales de funicularul Hunedoarei
Din vechea staţie a funicularelor, aflată în vecinătea Castelului Corvinilor au mai rămas câteva ruine şi construcţia din beton în care au fost înşurubate cablurile de susţinere a funicularelor. Pe celălalt versant, cablurile funicularelor înfipte în stâncă, la marginea unui vechi cimitir al evreilor, iar din instalaţii au mai rămas câteva blocuri de beton înşiruite pe dealuri. Lângă fosta staţie de funicular se afla gara mică a oraşului, capăt de drum pentru mocăniţele care aduceau oameni şi materiale din carierele Hunedoarei şi de la vechiul furnal din Govâjdia. Gara nu mai există, iar de câţiva ani, doar terasamentul s-a păstrat din vechea cale ferată ingustă. Pe dealul urcat adesea de amatorii de fotografii cu Castelul Corvinilor, mai sunt câteva case vechi şi şantierul viitorului hotel al familiei parlamentarului Carmen Hărău.

image

Primele funiculare ale Hunedoarei datează de la mijlocul secolului al XIX-lea şi erau folosite pentru transporul minereului de fier din zona Ghelari, al mangalului şi al calcarului. La sfârşitul secolului al XIX-lea, funicularul Vadu Dobrii – Govăjdia – Hunedoara, întins pe o distanţăe 40 de kilometri, era cel mai lung din Europa.


Vă recomandăm să citiţi şi:

Centru de afaceri nou pe vechile ruine ale combinatului. 20 de hectare de teren au fost ecologizate şi sunt oferite gratuit

Coloşii siderurgici ai României. Ce s-a ales de marile uzine ale oţelului în care munceau zeci de mii de oameni

VIDEO Marea schimbare a combinatului ruinat. Natura îşi reintră în drepturi peste munţii de gunoaie şi dărâmături


 

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite