Hunedoara

articolul anterior articolul urmator

VIDEO Povestea emoţionantă a singurei supravieţuitoare din blocul fantomă, ridicat de comunişti în munţi: „După ce clădirea s-a ruinat, toţi s-au împrăştiat”

2
17 Jun 2019 17:28:08
Autor: Daniel Guţă
Ana Şodrâncă.FOTO: Daniel Guţă.
Ana Şodrâncă.FOTO: Daniel Guţă.

O femeie de 85 de ani a rămas singura locatară a unei construcţii ciudate, un bloc muncitoresc vechi din anii '60, aflat în inima munţilor, ruinat şi părăsit.

Ana Şodrâncă (85 de ani) a rămas singura locatară a „blocului fantomă” construit în anii ’60 în munţii Hunedoarei, la poalele fostei cariere de talc şi dolomită Crăciuneasa.

GALERIE FOTO

În ultimii ani a împărţit un palier cu o altă pensionară, care însă din cauza stării de sănătate precare s-a mutat la oraş şi o mai vizitează rareori.

Clădirea din cărămidă cu aproape 20 de încăperi este înconjurată de versanţi abrupţi, acoperiţi de pădure. Un drum se strecoară pe Valea Govâjdiei, urcând apoi spre satele comunei Lelese, o aşezare pitorească din Ţinutul Pădurenilor în care mai locuiesc 400 de oameni.

După ce trec de Furnalul Govâjdiei, un monument industrial vechi de peste două secole, la câteva minute de mers cu maşina, călătorii văd în stânga construcţia fantomatică pe care bătrâna nu a părăsit-o de peste şase decenii. Blocul Anei se înfăţişează dincolo de o haldă uriaşă de steril, de aproape opt hectare, rezultată prin pomparea, sub formă lichidă, a deşeurilor rezultate în urma spălării rocilor. Halda a fost abandonată, la fel şi cele câteva construcţii industriale, aflate în ruină, care înconjoară căminul Anei.

 

„În ultimii ani, find din ce în ce mai bolnavă, mi-a fost greu să îngrijesc de tot blocul, care e al nimănui. Aparţinea de fabrica de la Zlaşti, în trecut, însă aceasta e de mult închisă. Eu aici am lucrat, aici am ieşit la pensie, aici trăiesc singură. Dacă uzinele s-au închis şi blocul s-a stricat, toată lumea s-a împrăştiat. Nu a mai venit nimeni să vadă de acest bloc. De pe vremea lui Ceauşescu nu s-a mai urcat nimeni pe acoperiş să îl repare, ci doar am mai chemat oameni să îi tragă câteva cârpeli într-o parte, cât să nu plouă în casă. Aproape toate încăperile s-au distrus”, spune Ana.

Femeia a muncit în tinereţe la cariera de piatră alături de alţi aproape 400 de localnici din satele de pe Valea Govâjdiei şi Nădrabului. A fost una dintre primele locatare ale blocului ridicat pentru familiile angajaţilor uzinei şi ultima care îl va părăsi. În deceniile trecute, întreaga zonă care îl înconjura era animată. O cale ferată îngustă lega cariera de la Crăciuneasa, aflată peste drum de blocul Anei, de Hunedoara. Localnicii puteau circula cu trenul industrial din Govăjdia până la poalele Castelului Corvinilor, unde se afla gara mică a Hunedoarei, pentru a-şi face cumpărăturile. La rândul lor, hunedorenii călătoreau pe cei 15 kilometri ai traseului mocăniţei, o scurtătură prin munţi care ofera privelişti spectaculoase, pentru a-şi petrece timpul liber în aerul curat al ţinutului.

În fiecare zi, Ana priveşte întristată de singurătate spre ruinele clădirilor de pe versant în care a muncit din greu în tinereţea ei.


Vă recomandăm să citiţi şi:

VIDEO Cea mai degradată biserică veche de lemn a fost salvată de voluntari: cum arată locul după o vară de muncă

Şosea nouă în inima munţilor spre satul izolat din Ţinutul Pădurenilor. Drumul actual se afundă într-o pădure imensă

VIDEO Drumul feeric din munţi care a luat locul vechii căi ferate. Turiştii caută senzaţii tari în tunelul de 800 de metri

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

Galeriu Crestinu
18.06.2019, 01:55:11

...cum sa plece femeia cand blocul acesta sta marturie vremurilor bune cand in Romania se traia bine si toti aveau serviciu.... ...uitati-va numai ce caramida sanatoasa are.....se poate repara intr-o saptamana daca ai 2-3 zidari... ...nu se compara cu blocurile din prefabricate de beton mucegaite de-i plin tot Bucurestiul....

+1 (1 vot)
Guenther Mann
18.06.2019, 11:17:32

acest bloc are un mare neajuns: demnitarii de azi si beizadelele lor nu castiga nimic de pe urma lui. Adica ar putea castiga mult, dar pe cale cinstita. Dar ei nu vor castig cinstit, altfel cu ce s-at mai mandri pe la discoteci? Luna terecuta am indeplunit cincinalul in 4 ani si jumatate? Nu tine.

+1 (1 vot)