VIDEO Povestea tristă a taberei şcolare de la Brădăţel. A fost locul vacanţelor de basm din Retezat pentru mii de copii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tabăra şcolară de la Brădăţel. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.
Tabăra şcolară de la Brădăţel. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.

Tabăra şcolară Brădăţel - Retezat a fost pentru mulţi dintre oaspeţii ei locul celor mai frumoase amintiri din copilărie.

Clădirile fostei tabere şcolare Brădăţel, înfiinţată în anii ’80 la 10 kilometri de Lacul Gura Apelor de la poalele Retezatului, îi întâmpină pentru călători într-un peisaj dezolant, în contrast cu frumuseţea naturii de pe Valea Râului Mare.

GALERIE FOTO

Tabăra şcolară a fost închisă în anul 2005, iar în prezent, susţine Lorincz Szell, şeful Direcţiei Judeţene de Sport şi Tineret (DJST) Hunedoara, se află în conservare. Lacătul pe clădirile folosite pentru cazarea elevilor, pe fostul restaurant, fostul cinematograf şi celelalte anexe a fost pus pentru că acestea nu mai îndeplineau condiţiile necesare pentru organizarea taberei.

Lăsate în paragină, spaţiile s-au degradat, acoperişurile construcţiilor s-au prăbuşit, iar hoţii au fost lăsaţi să scotocească prin ele. De mai mulţi ani nu există pază la Brădăţel şi doar faptul că vechea tabără se află într-un loc izolat, în vecinătatea Parcului Naţional Retezat, a salvat-o de la dezastrul total.

„Tabăra se află în conservare. Sunt planuri pentru ea, dar nu este buget. Un plan vizează dărâmarea ei în totalitate şi construcţia altei tabere sau, dacă nu, predarea acesteia căter Consiliul Local sau către Consiliul Judeţean, în funcţie de decizia Ministerului Tineretului şi Sportului”, a precizat Lorincz Szell.

bradatel retezat foto daniel guta adevarul
bradatel retezat foto daniel guta adevarul

Povestea taberei de la Brădăţel este legată de construcţia barajului Lacului Gura Apelor din Retezat. Clădirile ei au fost folosite ca spaţii de cazare pentru muncitorii care lucrau la amenajarea hidrografică. La sfârşitul anilor ’80, autorităţile au decis transformarea lor într-un complex de agrement pentru copii şi sportivi.

După 1990, complexul nu a beneficiat de investiţii, în ciuda potenţialului zonei. A rămas în grija Ministerului Tineretului şi Sportului, care îl administrează prin Direcţia Judeţeană de Tineret şi Sport Hunedoara. Şi alte foste tabere şcolare din judeţul Hunedoara s-au ruinat în ultimele două decenii. Singurele complexe funcţionale, potrivit informaţiilor publicate pe pagina Ministerului Tineretului şi Sportului sunt cel de la Costeşti (Munţii Orăştiei) şi Cabana Căprioara (Deva).

bradatel retezat foto daniel guta adevarul
bradatel retezat foto daniel guta adevarul

Vă recomandăm să citiţi şi:

VIDEO Vânătoarea regală în Retezat care a făcut istorie. Ce monument i-au ridicat românii prinţului Rudolf şi cum şi-au protejat animalele de armele nobililor

VIDEO Lacul Gura Apelor din Retezat. Priveliştile impresionante de pe barajul grandios construit în inima munţilor, cel mai mare din Europa anilor '80

Cum l-a fascinat magia Retezatului pe prinţul Rudolf. Mărturia exploratorului după vânătoarea de urşi în Transilvania

Cinci locuri de vis din Masivul Retezat. Locul din rezervaţia ştiinţifică unică în România unde turiştii nu pot intra

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite