VIDEO Priveliştile de poveste ale cetăţii Blidaru. Ce amintiri lasă turiştii care vizitează locul antic din munţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Blidaru a rămas una dintre cele mai bine conservate cetăţi dacice din România. Urcuşul spre locul din Munţii Orăştiei este dificil, dar eforturile vizitatorilor sunt răsplătite de frumuseţea aşezării.

GALERIE FOTO

Poteca spre cetatea dacică Blidaru urcă de la marginea satului Costeşti pe versantul abrupt de peste râul Orăştiei, apoi se afundă în pădurea de fag şi mesteacăn, ieşind într-un luminiş în apropierea aşezării antice.

Traseul de o oră, cel mai accesibil pentru oaspeţii locului, poate fi parcurs doar pe jos, iar vizitatorii sunt sfătuiţi să poarte bocanci şi să aibă provizii de apă. În aceste zile, pădurea se trezeşte la viaţă, iar călătorii sunt întâmpinaţi de privelişti în culori proaspete de primăvară, într-o atmosferă animată de trilurile păsărilor.

O mulţime de copaci bătrâni printre care se strecoară cărarea spre Blidaru au fost marcaţi cu numele şi mesajele turiştilor, scrijelite de-a lungul ultimelor decenii în scoarţa arborilor. Astfel de „amintiri” apar la tot pasul, de la poalele muntelui, până la cetate.

image

Fortul dacilor

Blidaru, o fortăreaţă din blocuri groase de calcar, aduse de daci de la Măgura Călanului, şi apoi marcate cu litere greceşti, oferă o privelişte spectaculoasă.

Cetatea a fost construită în secolul I î.Hr. şi avea, potrivit istoricilor, şi un rol de a proteja Sarmizegetusa Regia împotriva cuceririi romane.

image

Cetatea dacică Blidaru, aprilie 2018 / ADEVĂRUL

A fost una dintre cele mai puternice fortăreţe militare ale dacilor, dar în prezent ruinele - monument istoric aflat în patrimoniul UNESCO – au rămas doar o destinaţie pentru turiştii pasionaţi de excursii pe munte. Spre deosebire de celelalte cetăţi dacice, locul este mai bine conservat şi pentru că accesul turiştilor este mai dificil. Şi aici, porţiuni din ziduri s-au desprins însă şi s-au prăvălit în vale, în timp ce altele au fost proptite cu ţăruşi din lemn.

Aşezarea, înconjurată de un gard de lemn, ţărănesc, este mai mică decât cele de la Costeşti şi Sarmizegetusa Regia şi nu prezintă ruinele unor temple, cum sunt numeroasele edificii de cult descoperite în cele două situri. Singurul sanctuar se afla la câteva sute de metri de cetate, în locul numit „Pietroasa lui Solomon”.



Cisternele de la Blidaru
La Blidaru, în afara ruinelor fortăreţei, vizitatorii pot vedea cum arăta una dintre marile cisterne de alimentare cu apă păstrate din vremea dacilor. Construcţia de formă paralelipipedică, cu pereţii tencuiţi cu cărămidă, nisip şi var, avea o capacitate de aproape 200 metri cubi şi era alimentată cu apa unui izvor, printr-o conductă de lut ars.

image
image

În apropiere, o altă cisternă, bine conservată, a fost săpată în stâncă şi căptuşită cu scânduri. Cercetările ştiinţifice de la Blidaru nu au vizat decât o mică parte din zona cetăţii, iar cele mai mari campanii arheologice s-au derulat în anii 1950, cu tehnologia acelor vremuri. Cetatea Blidaru a rămas un reper pentru pasionaţii de istorie antică. Se numără printre cele cele şase fortăreţe dacice din Munţii Orăştiei care fac parte din patrimoniul mondial UNESCO.

image
image

Vă recomandăm să citiţi şi:

Marele proiect al cetăţii dacice Blidaru, din anii '70: funicularul de doi kilometri care urma să îi schimbe soarta

Semnal de alarmă pentru cetăţile dacice: autorităţile sunt acuzate că au ascuns adevărul la UNESCO despre starea lor

FOTO Tărâmul de vis al cetăţilor dacice: Parcul Natural Grădiştea Muncelului. Povestea ultimului locuitor dintr-un sat invizibil pe harta judeţului Hunedoara

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite