VIDEO Sarmizegetusa Regia a fost cucerită de turişti: oamenii au făcut un drum pe jos de aproape 10 kilometri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Drumul spre Sarmizegetusa Regia. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.
Drumul spre Sarmizegetusa Regia. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.

A fost unul dintre cele mai aglomerate sfârşituri de săptămână la Sarmizegetusa Regia, chiar dacă turiştii care au vrut să viziteze aşezarea dacică din Munţii Orăştiei au fost nevoiţi să parcurgă ultimii kilometri pe jos.

GALERIE FOTO

Sute de oameni au urcat, sâmbătă, la Sarmizegetusa Regia, chiar dacă ultimii 4.5 kilometri ai drumului spre aşezarea dacică din Munţii Orăştiei au fost închişi traficului rutier la sfârşit de săptămână. Oaspeţii cetăţii dacice au trebuit să îşi lase maşinile în zona muzeului de pe Valea Albă şi să pornească pe jos, pe şoseaua care şerpuieşte în pădure şi urcă abrupt spre situl UNESCO.

Motivul întreruperii circulaţiei maşinilor au fost lucrările de reparaţii efectuate pe şosea, după ce în 20 martie, o alunecare de teren şi viitura de pe Valea Albă au dus la surparea carosabilului. Administratorii aşezării dacice au permis accesul gratuit în Sarmizegetusa Regia turiştilor care au făcut efortul de a parcurge distanţa pe jos.

„Am venit cu un grup mai mare de turişti, din toată ţară, în Munţii Orăştiei. De câtea zile suntem cazaţi aici, iar principala atracţie a zonei, pe care am ţinut neapărat să o vizităm, a fost Sarmizegetusa Regia. Mai devreme am fost la Vârtoape, mai jos de cetate, la poiana unde cresc cei mai frumoşi ghiocei pe care îi putem vedea. Acum încă poiana nu s-a acoperit cu ghicocei, dar excursia a meritat osteneala”, spune Ioana, o turistă din Iaşi.

image

Alţi vizitatori ai Sarmizegetusei Regia au povestit că vin în fiecare an aici, în preajma zilelor de echinocţiu şi solstiţiu. „Excursia ne dă un sentiment plăcut. În alţi ani, era mai multă zăpadă pe creste, dar acum locul ne vesteşte sosirea primăverii”, spune o altă vizitatoare.

image

Capitala cosmopolită

Sarmizegetusa Regia este cel mai important obiectiv turistic aflat pe teritoriul Parcului Natural Grădiştea Muncelului–Cioclovina. Vechea capitală a Daciei pre-romane, înfiinţată în urmă cu peste două milenii, se află în Munţii Orăştiei, la poalele Vârfului Godeanu, considerat de unii dintre istorici „muntele sfânt al dacilor“.

image

În Sarmizegetusa Regia, călătorii găsesc urmele unei aşezări urbane înfloritoare din Epoca Fierului, în jurul căreia au fost ridicate celelalte cetăţi dacice, care aveau în special rol de apărare. Aici au fost descoperite în ultimii ani mai multe tezaure de bijuterii şi monede antice de aur şi argint, multe dintre obiecte fiind considerate unice. Printre cele mai preţioase piese găsite în situl UNESCO sunt mai multe brăţări spiralice din aur masiv, cu greutatea între 500 de grame şi un kilogram şi jumătate, dintre care 13 se află la Muzeul Naţional de Istorie al României. Cea mai mare parte din zona Sarmizegetusei Regia nu a fost cercetată sistematic până în prezent.


Vă recomandăm să citiţi şi:

Teoriile bizare despre Sarmizegetusa Regia ale „savanţilor“ din anii '90: cuiul dacic care nu ruginea şi oraşul subteran

Secretele celor mai prospere oraşe antice dispărute: capitala întemeiată de romani şi coloniile greceşti înghiţite de mare 

Cinci ani de la descoperirea fabuloasă din Sarmizegetusa Regia. Soarta cererii de recompensă pentru matriţa unică în lume

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite