VIDEO Satul pustiu din munţi care atrage străini: „Chiar şi oameni din Luxemburg şi-au cumpărat case aici”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Străinii s-au arătat extrem de interesaţi de casele vechi ale satului Plop, o mică aşezare din Ţinutul Pădurenilor.

GALERIE FOTO

Satul Plop se numără printre aşezările pitoreşti din Ţinutul Pădurenilor, iar în ultimii ani a devenit un loc atractiv pentru străini. Cea mai accesibilă cale spre aşezarea de pe o creastă a Munţilor Poiana Ruscă este un drum comunal de circa şase kilometri, care coboară din Ghelari, afundându-se în pădure, şi apoi urcă pe lângă ruinele unor construcţii miniere, spre dealul ocupat de un pâlc de case.

Mai puţin de zece familii trăiesc în satul Plop, însă în ultimii ani, printre localnici au ajuns străini din Canada, Luxemburg şi Belgia.

„Toate casele sunt cumpărate, chiar şi de luxemburghezi. Oamenii sunt încântaţi de acest loc, iar interesul pentru casele de aici a crescut”, spune Ioan Bulbucan, primarul comunei Ghelari.

Lângă casele vechi de peste un secol, din lemn, au apărut câteva vile de vacanţă cu două nivele, în timp ce alte clădiri au fost recondiţionate.

„Unele gospodării sunt foarte îngrijte, au ferestre şi acoperişuri noi, garduri şi porţi vopsite şi curţile sunt îngrijite. Ţi-e mai mare dragul să te uiţi la ele. Sunt ale oamenilor care deşi locuiesc la oraş, vin adesea şi au grijă de ele. Alte case au rămas dărăpănate, nu mai sunt locuite de ani buni sau sunt ale bătrânilor care nu mai pot avea grijă de ele”, spune Ioana, o vârstnică din satul Plop.

Satul Plop are o istorie îndelungată. A fost atestat încă de la mijlocul secolului al XV-lea. Localnicii s-au ocupat de secole cu creşterea animalelor. Alţii lucrau în vale, la minele de fier ale Ghelariului, la cariera de la Lelese sau la furnalul de la Govâjdia, aflate în vecinătate. Fostele centre industriale s-au închis, iar aşezările din jur s-au stins şi ele treptat.

„Iarna, se aşterne liniştea peste sat, pentru că se ajunge foarte greu aici. Mai urcă tineri, cu atv-urile, ieşiţi la plimbare prin pădurea din jurul Ghelariului. Vara, locul e mult mai animat”, spune fiica Ioanei.

În acest an, drumul de pămân şi piatră care leagă localităţile Ghelari, Plop şi Govâjdia, pe Valea Reţişoarei va fi transformat într-o şosea modernă. Şapte kilometri vor fi reabilitaţi şi asfaltaţi, iar în locul trecerilor prin râu vor fi construite podeţe. Investiţia se ridică la şapte milioane de lei şi este finanţată prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală.

Ţinutul Pădurenilor o regiune pitorească mărginită de Munţii Poiana Ruscăi şi învecinată Hunedoarei, Ţării Haţegului şi Devei, are în componenţă comunele Bătrâna, Bunila, Cerbăl, Ghelari, Lelese, Lunca Cernii de Sus şi Topliţa, şi peste 40 de sate şi cătune, înfiinţate pe creste şi pe văile Cernei şi a afluenţilor săi. Aşezările, vechi de peste cinci secole, păstrează încă atmosfera pitorească arhaică, deşi populaţia lor s-a diminuat în ultimele decenii. Peste 15.000 de oameni locuiau în Ţinutul Pădurenilor în anii 1970, iar în prezent numărul lor se ridică la 5.000. Mulţi dintre tineri au renunţat la creşterea animalelor, ocupaţia tradiţională de secole a localnicilor. Şi-au lăsat gospodăriile în grija bunicilor pentru a se muta în oraşe şi nu s-au mai întors.

Exploatările miniere care asigurau cele mai bine plătite locuri de muncă s-au închis şi au contribuit la plecarea altor sute de familii, iar investiţiile în modernizarea vastei reţele de drumuri de pământ din zonă au demarat cu greu.


Vă recomandăm să citiţi şi:

VIDEO Satele din Ţinutul Pădurenilor faimoase pentru iernile grele. Cum arată locurile de basm unde oamenii trăiesc fără teama gerului şi a viscolului

VIDEO Bătrâna care trăieşte în sărăcie cumplită, în cătunul pustiu din sălbăticie: „Cât am putere în braţe, nu mă plâng”

FOTO Imaginile de basm ale iernilor de altădată din satele României. Cum s-au transformat locurile de vis din anii '30

Dacă apreciezi acest articol, te aşteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite