Hunedoara

articolul anterior articolul urmator

VIDEO Scene uimitoare într-un sat: un zimbru venit din sălbăticie a fost adoptat de oameni: „Zimbruţul, sunt aici la doi metri de el şi nu are nicio treabă”

4
17 Jan 2019 19:57:04
Autor: Daniel Guţă
Zimbrul rătăcit. ADEVĂRUL FOTO: Miha Ella/ Facebook.
Zimbrul rătăcit. ADEVĂRUL FOTO: Miha Ella/ Facebook.

Localnicii unui sat din Ţara Haţegului primesc adesea vizitele neobişnuite ale zimbrilor. Animalele masive, rătăcite de turma trimisă la resălbăticire, pun stăpânire pe livezile oamenilor, unde se înfruptă din clăile de fân.

„Zimbruţul, uite, sunt aici la doi metri de el. Mănâncă din claia de fân. Nu are nicio treabă. Vedeţi ce frumos e? Dar îi este urât săracului, singur, ar trebui să aducă mai mulţi pe aici. Că au ce mânca”, a fost reacţia unui localnic din satul Peşteniţa, când s-a trezit cu animalul în curte.

Cel mai probabil, zimbrul s-a desprins de turma sa şi a coborât din pădure aproape de gospodăriile şi livezile oamenilor. Astfel de scene se petrec adesea în zona Densuş – Peşteniţa, undeau fost aduşi la începutul anului trecut 14 zimbri. Oamenii din Peşteniţa povestesc că au văzut adesea câte un astfel de animal, dând târcoale locurilor din jurul satului în căutarea mâncării.

„A venit de aproape două săptămâni la noi în sat. Oamenii nu se prea apropie de el, doar îl admiră de la distanţă”, spune o altă localnică. Se caută soluţii, împreună cu organizaţia care monitorizează zimbrii, ca animalul să fie readus în turma din pădure, spun oamenii.

 

Zimbrii aduşi pentru a fi resălbăticiţi
Povestea zimbrilor eliberaţi în pădurile din Munţii Poiana Ruscă, pe o suprafaţă de circa 5.000 de hectare, puţin afectată de intervenţia omului, a început în primăvara acestui an. În luna mai, World Wide Fund for Nature (WWF), o organizaţie internaţională care derulează proiecte pentru conservarea naturii, a adus într-un ţarc de aclimatizare din pădurile comunei Densuş, prima turmă de zimbri: doi au provenit din Rezervaţia Valea Zimbrilor din judetul Braşov, iar alte 12 exemplare au fost transportate în România din trei rezervaţii germane: Bad Berleburg, Donaumoos şi Wisentgehege Springe.

„Timp de mai multe luni, cât a durat aclimatizarea lor, zimbrii au trăit într-o zonă de sălbăticire, formată dintr-un ţarc de aclimatizare de circa 14 hectare îngrădit cu un gard de lemn şi cu unul electric şi dintr-o altă zonă de peste 100 de hectare, înconjurată cu gard electric. Au fost ţinuţi acolo pentru a se adapta la habitat, la hrana din natură. După această perioadă de tranzit, în toamna acestui an fost eliberaţi definitiv în sălbăticie, pe cele câteva mii de hectare de pădure şi fâneţe. Acum explorează zona şi încă nu şi-au stabilit un teritoriu exact, dar ştim în ce locuri se află. Au stat mai mult până acum în pădure şi în zona unor livezi abandonate, unde au s-au hrănit cu fructe, iar iarna urcă la altitudini mai înalte. Vom şti însă mai multe despre ei în primăvară”, informau reprezentanţii WWF România.

Alţi zimbrii vor fi aduşi în munţii Poiana Ruscă
O nouă turmă de zimbri va fi adusă în primăvara lui 2019, în pădurile din Ţara Haţegului, de la centrele de reproducere din Europa. Zona din Munţii Poiana Ruscă este a doua în care s-a format un nucleu de resălbăticire a zimbrilor, informează WWF România, după ce din 2014, circa 30 de zimbri au fost eliberaţi în natură în Munţii Ţarcu, pe raza comunei Armeniş, din judeţul Caraş-Severin. Acum, populaţia de zimbri eliberaţi în sălbăticie în Munţii Ţarcu a ajuns la peste 40 de animale, care explorează o suprafaţă de peste 10.000 de hectare. Cele două zone repopulate cu zimbri se află la circa 60 de kilometri una de cealaltă şi sunt unite printr-un cordon verde de pădure, care favorizează migraţia speciilor sălbatice între Carpaţii de Vest şi Carpaţii de Sud-Vest.


Vă recomandăm să citiţi şi:

VIDEO Controversele grădinii zoo unde au avut loc cele mai bizare întâmplări. Ce văd turiştii în „închisoarea” animalelor 

VIDEO Oraşul invadat de mistreţi. De ce mişună animalele sălbatice pe străzile din Valea Jiului, fără să se teamă

Autostrada Lugoj - Deva va scăpa de blestemul liliecilor. Grota va fi demolată, iar zburătoarele vor fi mutate din judeţ

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

kitty kat
17.01.2019, 20:20:48

Dacå il prind tiganii il pune pe rotisor imediat!

+1 (3 voturi)
Herr Hoher
18.01.2019, 02:32:52

Daca ii prinde el pe tigani raman zburatoarele fara bulibasa.

+1 (3 voturi)
Dream Pervertor
18.01.2019, 07:26:13

...am auzit ca il mulge primaru'!

-1 (3 voturi)
Stefan din Nord
18.01.2019, 08:44:09

Nici o sansa Astia sunt semi-domesticiti si vor da in continuare tarcoale asezarilor umane in cautare de hrana gasita usor . Sunt obisnuiti cu prezenta omului si nu se tem De aceea pot cadea usor prada braconierilor fara scrupule

+4 (4 voturi)
Modifică Setările