VIDEO Soarta tristă a celui mai vechi dig din Hunedoara: a fost distrus în timp record

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Digul de pe râul Zlaşti care curge la poalele Castelului Corvinilor a fost distrus. Locul are o istorie de un secol iar imaginile din primii ani de funcţionare arătau cât de mult se mândreau localnicii cu el.

Digul râului Zlaşti, înfiinţat la începutul secolului XX în vecinătatea uzinei şi a carierei de talc şi dolomită a fost o mândrie a hunedorenilor. Mai multe imagini din anii 1920 arată cât de importantă a fost construcţia pentru localnici.

Digul a fost folosit pentru regularizarea râului care curge la poalele Castelului Corvinilor, însă de câţiva ani a fost abandonat.

DIgul a fost devastat, la fel cum s-a întâmplat cu atelierul şi cu generatorul electric din vecinătatea sa.

În ultimele luni, cea mai mare parte a componentelor de fier ale digului au dispărut, iar locul a rămas definitiv fără utilitate. Un volum impresionant de gunoaie, aduse de ape sau depozitate de localnici şi străini, s-au adunat însă în locul vechiului dig şi poluează malurile râului Zlaşti.

În zonă şi alte monumente industriale şi de utilitate publică au fost abandonate şi au căzut pradă hoţilor de fier vechi: linia de cale ferată industrială îngustă, poduri şi viaducte ale acesteia şi construcţii care au aprţinut fostei Uzine de fier a Hunedoarei sau exploatărilor miniere.


Digul în 1921.

dig

Digul râului Zlaşti

zlasti
zlasti


Digul în 2015.

image

Vă recomandăm şi:

VIDEO Cetate dacică din Munţii Orăştiei, distrusă de turişti. Fortăreaţa Piatra Roşie poate ajunge doar o amintire

Deşi se află în patrimoniul UNESCO, alături de alte cinci cetăţi dacice din zona Munţilor Orăştie, fortăreaţa de la Piatra Roşie, ridicată în vremea regelui Burebista, este de mai mulţi ani lăsată în voia sorţii. Turiştii şi căutătorii de comori au provocat distrugeri monumentului, rămas fără niciun fel de protecţie.

Hunedoara în zorii comunismului: „murdăriile aruncate pe străzi stau zile întregi neridicate şi transformă oraşul într-un coşmar urât”

Arhivele judeţului Hunedoara păstrează mărturii inedite din Hunedoara pitorească a anului 1949. În zorii comunismului în Hunedoara locuiau 8.000 de oameni, iar oraşul făcea primii paşi în marele proiect al industrializării din timpul regimului comunism.

Primul ambasador al SUA care a vizitat Hunedoara în comunism: americanul plimbat prin castel şi combinat a rămas uimit de sporul populaţiei

În martie 1972, la un deceniu după ce primise vizita liderului URSS Nikita Hruşciov, oraşul Hunedoara a fost gazdă, pentru o zi, a ambasadorului american Leonard Carpenter Meeker (1916 – 2014). Autorităţile locale s-au mobilizat pentru a-i face vizita cât mai plăcută.

Mitul oţelarului Ştefan Tripşa, eroul Muncii Socialiste pe care comuniştii l-au transformat într-un personaj fabulos

Ştefan Tripşa a fost unul dintre cele mai cunoscute personaje din trecutul comunist al Hunedoarei. A devenit celebru în anii 1960, după ce a primit titlul de Erou al Muncii Socialiste – RPR, pentru performanţele sale în Oţelărie. În anii 1960, noul erou stahanovist a fost răsfăţatul presei, al publiciştilor şi al autorităţilor, care l-au transformat într-un oţelar legendar, cu calităţi fabuloase.

Locul în care însemnele comunismului sunt păstrate cu sfinţenie. „Secera şi Ciocanul“ şi stema României socialiste din stadionul aflat în curtea bisericii

Stema României socialiste şi „Secera şi ciocanul“ au fost păstrate la loc de cinste pe clădirea unuia dintre cele mai ciudate stadioane din România: arena comunei Ghelari, o aşezare cunoscută din cele mai vechi timpuri pentru bogăţia zăcămintelor de fier.

Dramele celor care şi-au căutat salvarea în scrisori trimise lui Nicolae Ceauşescu. Cum erau urmăriţi, pedepsiţi şi transformaţi în „elemente duşmănoase“

Autorităţile comuniste şi conducerea de partid au privit ca adevărate ameninţări cele mai neînsemnate cereri adresate lui Nicolae Ceauşescu în scrisorile trimise de oamenii nemulţumiţi în anii `70. Potrivit documentelor păstrate la Arhivele Naţionale din Judeţul Hunedoara, în acea perioadă zeci de hunedoreni au avut de suferit de pe urma epistolelor pe care le-au trimis liderului comunist.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite