VIDEO Splendoarea barajului uriaş din masivul Retezat. Imagini spectaculoase cu lacul înfiinţat în mijlocul sălbăticiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lacul Gura Apelor. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.
Lacul Gura Apelor. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.

Cu peisajele sale sălbatice, lacul Gura Apelor, unul dintre marile lacuri de acumulare din România, se numără printre cele mai spectaculoase atracţii turistice din vestul ţării.

GALERIE FOTO

Drumul spre Poiana Pelegii, locul din zona centrală a Parcului Naţional Retezat de unde pornesc traseele spre vârfurile de peste 2.000 de metri şi spre lacurile glaciare ale masivului, se opreşte în dreptul lacului de acumulare Gura Apelor.

În apropiere de bariera care interzice intrarea maşinilor pe teritoriul rezervaţiei naţionale, după ce de un an drumul de munte a devenit impracticabil, turiştii pot coborî pe malurile pustii ale lacului pentru a admira priveliştile sale.

Întinderea de apă de la poalele celor mai înalte vârfuri ale Retezatului este înconjurată de versanţi acoperiţi cu pădure, pe care primele zăpezi le-au acoperit cu o pulbere argintie. Deasupra apei, din cauza temperaturilor scăzute din timpul zilei, s-au ridicat aburi care sunt purtaţi de curenţi peste luciul albastru, făcându-l să pară un cazan uriaş cu apă, în fierbere.

Barajul lacului a rămas o destinaţie favorită pentru amatorii de fotografii, care urcă aici pe un drum periculos pe ultimii kilometri, din cauza riscului căderilor de stânci şi pietre.  

lacul gura apelor retezat foto daniel guta adevarul

Construit într-un deceniu
Construcţia barajului Gura Apelor din Retezat a început la mijlocul anilor 1970 şi ar fi costat peste 250 de milioane de dolari. Barajul Gura Apelor a fost inaugurat în 16 aprilie 1986, după 11 ani în care s-a muncit la construcţia lui. La amenajarea lacului de acumulare, zeci de kilometri de galerii au fost săpaţi în munte, pentru a devia cursul pâraielor din Retezat spre lacul de acumulare. Iniţial s-a prevăzut captarea a 21 de afluenţi cu un debit mediu total de 5,13 metri pe secundă.

lacul gura apelor retezat foto daniel guta adevarul

La intervenţia Academiei Române, s-a renunţat la nouă captări, rămânând un debit mediu de 3,80 metri pe secundă. Cele 12 pâraie captate sunt: Lanciţiu, afluent Râu Bărbat, Râu Barbat, Râul Alb, Parosul Mic, Paros, Beagu, Obârşia Nucşoarei, Nucşoara, Ciurila, afluent Râuşor şi Râuşor. Un tronson al aducţiunii Râuşor - Gura Apelor are o lungime de 13.780 metri şi trece prin munte, pe sub Rezervatia Ştiinţifică Gemenele - Retezat, informa Hidroconstrucţia. Lacul de acumulare Gura Apelor are o adâncime maximă de peste 160 de metri, iar barajul lui are o lungime de 464 de metri şi o înălţime de 168 de metri. Situat la cota 1.000 faţă de nivelul mării, barajul construit din aroncamente (bolovani şi pietriş), grohotiş, argilă, granit, roci stâncoase are o lăţime la bază de peste 550 de metri, iar la coronament de 12 metri.

lacul gura apelor retezat foto daniel guta adevarul
image

Vă recomandăm să citiţi şi:

VIDEO Imagini spectaculoase cu caprele negre din Parcul Naţional Retezat. Câte animale sălbatice au rămas în munţi

FOTO Cele mai frumoase lacuri glaciare din Retezat. Cum arată sanctuarul naturii înainte de venirea iernii

Marea retrocedare a Retezatului creează situaţii dramatice. Cel mai vechi complex turistic din rezervaţie a fost închis

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite