VIDEO „Transalpina pădurenilor” a fost finalizată. Şoseaua de munte cu privelişti de vis

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Drumul Bunila - Cernişoara Florese. ADEVĂRUL.
Drumul Bunila - Cernişoara Florese. ADEVĂRUL.

Şoseaua de munte de circa trei kilometri din Ţinutul Pădurenilor, care leagă satele Bunila de Cernişoara Florese se numără printre cele mai spectaculoase drumuri din regiune.

Cele cinci sate ale comunei Bunila din Ţinutul Pădurenilor numără împreună mai puţin de 300 de locuitori, însă oamenii se pot mândri cu una dintre cele mai spectaculoase şosele din regiune.

Lucrările la „Transalpina pădurenilor”, un fost drum forestier transformat într-o şosea modernă, care leagă satele Poieniţa Voinii, Bunila şi Cernişoara Florese au fost finalizate. Investiţia estimată iniţial la 2,5 milioane de lei a fost derulată prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală II şi a reprezentat primul drum asfaltat din istoria comunei.

Acum reprezintă un traseu turistic pentru cei care vor să admire priveliştile din Ţinutul Pădurenilor şi ale Munţilor Poiana Ruscă, asupra cărora vegehează, din depărtate, vârfurile Masivului Retezat.

Bunila se află la circa 30 de kilometri de Hunedoara are în componenţă satele Bunila, Poieniţa Voinii, Alun şi Vadu Dobrii, pe culmile versanţilor, şi Cernişoara Florese, în valea pârâului Vălăriţa. Cătunele vechi de şapte secole au fost legate printr-o reţea de drumuri anevoioase de pământ, pe care localnicii le străbăteau pe jos, pe cai sau cu căruţe. Starea proastă a căilor de comunicaţii şi izolarea comunităţlor a contribuit la depopularea şi izolarea aşezărilor, unde în urmă cu jumătate de secol, trăiau aproape 1.500 de oameni.

transalpina padurenilor
transalpina padurenilor
transalpina padurenilor

Vă recomandăm să citiţi şi:

Ţinutul Pădurenilor a fost lăsat de izbelişte de autorităţi. Sunt peste 120 de kilometri de drumuri de coşmar 

VIDEO Sărbătoarea care animă cel mai pitoresc loc. Cum s-au păstrat tradiţiile în Pădurenime, ţinutul care a pierdut două treimi din populaţie în cinci decenii

VIDEO Cea mai degradată biserică veche de lemn a fost salvată de voluntari: cum arată locul după o vară de muncă

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite