VIDEO Tunelul feroviar Turdaş, pregătit de recepţie. Construcţia din vestul ţării a fost finalizată în 4 ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ieşirea din tunelul Turdaş. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.
Ieşirea din tunelul Turdaş. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.

La patru ani de la începerea lucrărilor la cel mai spectaculos tunel feroviar construit în vestul ţării, acesta este pregătit pentru recepţie.

Lucrările la tunelul feroviar de la Turdaş, o localitate învecinată municipiului Orăştie, au început în toamna anului 2015.

GALERIE FOTO

Investiţia realizată de o firmă românească a acumulat întârzieri de aproape doi ani, din cauza intersectării traseului cu mai multe conducte de gaz care trebuiau relocate. Tunelul a fost finalizat în vara acestui an, iar după ce a fost realizată structura de rezistenţă, recent au fost montate calea de rulare şi celelalte instalaţii feroviare. În prezent se pregăteşte recepţia lucrărilor la tunel, realizată de Compania Naţională de Căi Ferate.

În luna august, CFR a anunţat că până la finalul anului 2019 se vor desfăşura recepţiile pe categorii de lucrări finalizate între Simeria şi Sighişoara, parte componentă a Coridorului Rin – Dunăre (ramura nordică). „Vorbim despre modernizarea a aproximativ 170 km de cale ferată dublă, 22 de staţii de cale ferată, puncte de oprire, halte de mişcare, peste 240 poduri, podeţe, tuneluri feroviare, 11 pasaje inferioare şi superioare şi patru substaţii de tracţiune. Este un traseu pe care s-au construit trei noi tuneluri (Turdaş, Sighişoara şi Daneş), un pod în formă de arc şi varianate noi de traseu, construcţii care asigură atingerea vitezei maxime de circulaţie de 160 km/h pe o lungime cât mai mare a acestui traseu”, informau reprezentanţii CFR SA.

tunel turdas foto daniel guta adevarul
tunel turdas foto daniel guta adevarul

Tunelul feroviar de la Turdaş a fost construit pe ruta viitoarei magistrale de cale ferată de mare viteză Coridorul IV Pan-European, care va lega Constanţa de Arad şi de mai multe capitale europene.

A fost amplasat pe varianta locală a liniei de cale ferată Simeria – Coşlariu şi are o lungime de 800 de metri şi este completat cu două sectoare neacoperite care împreună cu tunelul măsoară aproape 2.500 de metri.

A fost construit în curbă, pe o lungime de 605 metri, urmată de o curbă de racordare pe lungimea de 80 de metri şi de un aliniament cu o lungime de 95 de metri. Tunelul este executat prin metoda construcţiei în tranşee complet deschisă, în pământuri cu umflări mari, fiind primul astfel de tunel feroviar realizat după 1990 în România, potrivit specialiştilor. A fost aleasă variana consrucţiei tunelului, deoarece nu se putea merge pe vechiul traseu al căii ferate, pe malul Mureşului, având în vedere că proiectul a fost făcut pentru a asigura o circulaţie a trenurilor cu până la 160 km/h.

tunel turdas foto daniel guta adevarul
tunel turdas foto daniel guta adevarul

Vă recomandăm să citiţi şi:

Mega-proiectele de transport ale epocii Ceauşescu. Povestea celor 3.200 de kilometri de autostradă plănuiţi în anii '60 şi a celui mai mare canal fluvial

Şantierele feroviare uriaşe din România. Cât au lucrat constructorii căii ferate pe care trenurile vor circula cu 160 km/h

VIDEO Şantierul uriaş al căii ferate de mare viteză. Unde se lucrează intens şi ce termen a dat ministrul Transporturilor pentru finalizarea investiţiei

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite