VIDEO Ultimele ore ale minerului Ionel Suciu, mort în spital. Avea trupul zdrobit sub dărâmături, dar a reuşit să îşi anunţe salvatorii că încă mai era în viaţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ionel Suciu, în momentul aducerii sale la suprafaţă. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.
Ionel Suciu, în momentul aducerii sale la suprafaţă. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.

Minerul Ionel Florin Suciu a murit în Spitalul Floreasa, unde a fost adus cu trupul zdrobit de tavanul prăbuşit în galeria în care muncea. A făcut eforturi supraomeneşti în încercarea de a-şi salva viaţa, spun colegii săi de lucru, însă în cele din urmă s-au dovedit zadarnice.

Vocea minerului Ionel Suciu (44 de ani, tatăl unui copil), prins sub dărâmăturile galeriei miniere aflată la peste 400 de metri adâncime în Mina Lupeni, s-au auzit pentru ultima dată în orele în care echipele de salvatori munceau pentru a-l scoate la suprafaţă.

Ortacii săi au povestit că Ionel Suciu a reuşit să îi anunţe pe salvatori, făcând zgomot cu picamerul pe care îl avea la îndemână deşi îşi putea folosi doar o mână, restul corpului fiindu-i strivit de roci şi cărbuni.

„În joia de 5 octombrie 2017, întreaga comunitate minerească din Valea Jiului a fost, din nou, greu încercată. E greu de exprimat în cuvinte tot ce s-a simţit după ce s-a aflat că muntele a cedat. Disperare, furie, speranţă, smerenie… Dar speranţa a fost cea mai puternică. Ea le-a dat putere supraomeneştiomenească ortacilor hotărâţi să-şi salveze colegii, prin vocea călăuzitoare a unui învingător, Suciu Ioan Florin, care a luptat ca un erou. Povestea lui rămâne printre legendele ştiute numai de cei cu acelaşi spirit ca şi el, minerii. E de neînţeles de ce efortul şi curajul lui n-au fost destul pentru a-l mai avea printre noi, la fel cum e imposibil de acceptat lipsa de şansă a altui brav miner, Iuliu Lucian Codlean”, au transmis minerii de la Colectivul Societăţii Complexul Energetic Hunedoara.

După 12 ore de chinuri

Ionel Suciu a fost scos din mină vineri dimineaţă, în jurul orei 1:30, după aproape 12 ore de la surparea care a dus la blocarea sa şi altor doi colegi în adâncuri. Bărbatul avea trupul strivit, iar în ciuda eforturilor făcute de medicii de la Spitalul Floreasca, unde a fost adus în stare de comă, a mai trăit doar 12 ore.

Singurul supravieţuitor dintre cei trei mineri captivi în subteranele exploatării a fost Raoul Adrian Cizmaşiu, rănit la picior şi internat în spitalul din Petroşani. „Raoul Adrian Cizmaşiu este cel care, cu o voinţă de fier, şi-a aşteptat colegii să-i redeschidă calea spre lumină. Salvarea lui a fost singura bucurie într-o zi cumplită. Recunoştinţa şi mulţumirile noastre se îndreaptă către minerii implicaţi în operaţiunea de salvare a celor trei ortaci şi faţă de toţi cei care ne-au fost alături. Iuliu Lucian Codlean şi Suciu Ioan Florin rămân în amintirea noastră ca nişte bravi eroi mineri”, a transmis Colectivul Societăţii Complexul Energetic Hunedoara.

Săptămâna viitoare va fi promovată o hotărâre de Guvern privitoare la acordarea de ajutoare financiare (24 de salarii brute) pentru familiile minerilor afectaţi de surparea de la Mina Lupeni, Familiile minerilor decedaţi vor fi ajutate şi de Complexul Energetic Hunedoara în conformitate cu prevederile din contractul colectiv de muncă.

lupeni

Joi, după-amiază, o surpare produsă în urma deranjării susţinerii abatajului din subteranul minei Lupeni a generat blocarea a trei oameni la peste 400 de metri sub pământ. În momentul surpării, se aflau în abatajul cu o lăţime de aproximativ 4 metri şi o înălţime de 2 metri, 11 persoane. Opt mineri au părăsit zona periculoasă, şapte dintre ei fiind implicaţi în derularea operaţiunilor de suport tehnic, unul reuşind să se evacueze singur, având răni uşoare.

lupeni

Trei mineri cu vârste între 39 şi 43 de ani au fost blocaţi de o acumulare de minereu pe o lungime de aproximativ 20 de metri. Echipele de salvatori minieri au muncit 15 ore pentru aducerea la suprafaţă a celor trei victime.

Scoşi în 15 ore
Prima persoană blocată în Mina Lupeni a fost scoasă la suprafaţă, în noaptea de joi spre vineri, la ora  1.30, după mai bine de 11 ore de la surparea tavanului unui abataj din mină. Angajatul a fost preluat de un elicopter şi transportat la Spitalul Floreasca din Bucureşti. Potrivit medicului Bogdan Opriţa de la Spitalul Floreasca, minerul internat la spitalul bucureştean este în stare gravă, „întreg organismul prezentând o suferinţă generalizată“ cauzată de strivirea trupului. Printre problemele cele mai grave se numără insuficienţa renală, un efect secundar al strivirii organismului, a precizat purtătorul de cuvânt al Spitalului Floreasca.

Aproximativ o oră mai târziu, cel de-al doilea miner care a fost blocat în subteran şi care a fost găsit de salvatori a fost scos şi el din Mina Lupeni, acesta având răni uşoare, a fost preluat de medicii de la Ambulanţă.

Ulterior a fost scos din mină trupul lui Lucian Codlean. Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Hunedoara, Anemona Doda, cel de al treilea miner a fost găsit în jurul orei 5.00, s-a încercat resuscitarea la faţa locului, însă fără succes, apoi a fost scos la suprafaţă şi a fost declarat decesul.

Cronologia tragediilor petrecute în Mina Lupeni în secolul XX
1912, Mina Sud Lupeni - 4 morţi
1917, 19 octombrie, Mina Elena (Lupeni) - 57 de morţi;
1920, 13 Ianuarie. Puţul Clara (Lupeni) - 3 morţi;
1922, Mina Ştefan (Lupeni) - 1 mort;
1922, 27 Aprilie, Catastrofa din Mina Aurelia, Lupeni, 82 de morţi;
1929, Mina Victoria Lupeni - 1 mort;
1944, 3 Mai. Mina Lupeni - 33 morţi;
1953, Mina Lupeni - 3 morţi;
1955, Mina Lupeni - 9 morţi;
1956, Mina Lupeni - 12 morţi;
1956, Mina Lupeni - 9 morţi;
1992, ianuarie, Mina Lupeni, doi morţi
1993, februarie, trei morţi, surpare.

Mina Lupeni se află în proces de închidere.


Vă recomandăm să citiţi şi:

VIDEO Cine este minerul mort în galeria din Lupeni: Iuliu Codlean avea trei copii. „Vestea că a plecat din viaţa noastră ne-a şocat. Cuvintele sunt de prisos”

Iuliu Lucian Codlean, părinte pentru trei copii, a fost ultima victimă ucisă în subteranele Lupeniului, o mină cu o istorie îndelungată şi însângerată. Minerul a murit strivit de tavanul galeriei în care muncea, cu câteva zile înainte de a-şi serba ziua de naştere.

VIDEO Accident la Mina Lupeni. Un miner a murit, alţi doi sunt răniţi, unul grav. Operaţiunea de salvare a durat peste 15 ore

Doi dintre cei trei mineri prinşi în subteran au fost salvaţi de echipele de intervenţie: primul dintre ei este în stare gravă, cu multiple traumatisme şi fracturi, se află în comă indusă şi a fost transportat la Spitalul Floreasca din Bucureşti, în timp ce cel de-al doilea miner scos din subteran are răni superficiale. Cel de-al treilea dintre ei, găsit în jurul orei 5.00, nu a putut fi resuscitat.

VIDEO Scene dramatice la Mina Lupeni: „Minerii blocaţi în galeria surpată se aud strigând şi bătând în metale”. Salvatorii au ajuns la primii doi mineri blocaţi

Scene dramatice s-au petrecut în ultimele ore în faţa Minei Lupeni, unde zeci de localnici s-au strâns îngrijoraţi de soarta celor trei mineri blocaţi în subteranele exploatării, după ce tavanul galeriei miniere în care munceau s-a prăbuşit. Ministrul Energiei, Toma Petcu, a anunţat că echipele de salvare au ajuns la primii doi mineri blocaţi în subteran.

Ceauşescu, ridiculizat de oficialii americani în notele secrete despre greva minerilor din 1977. WikiLeaks: „În Valea Jiului, l-au huiduit şi i-au arătat pumnii“

Mai multe note informative secrete, provenite de la reprezentanţii Ambasadei Statelor Unite ale Americii, publicate de wikileaks.org, dezvăluie modul în care americanii priveau greva minerilor din 1977, considerată de unii istorici cea mai mare mişcare anticomunistă dinainte de 1989. Informaţiile oficialilor din anii 1970 prezentau evenimentele din Valea Jiului cu totul diferit de modul în care le „zugrăveau” autorităţile comuniste.

Hunedoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite