Hunedoara

articolul anterior articolul urmator

Zeci de mineri s-au blocat în Mina Lonea. Oamenii cer primele de sărbători

1
9 Apr 2015 10:48:28
Autor: Daniel Guţă
Mina Lonea. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.
Mina Lonea. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.

Peste 30 de angajaţi de la Exploatarea Minieră Lonea au rămas în subteran, după terminarea programului de lucru din schimburile III şi IV, nemulţumiţi, printre altele, că nu a fost stabilit cuantumul primelor de sărbători acordate de conducerea Complexului Energetic Hunedoara. Liderii minerilor negociază în prezent cu reprezentanţii companiei asupra condiţiilor cerute de angajaţi.

Mina Lonea din Valea Jiului a devenit din nou loc al protestelor. Peste 30 de mineri din schimburile III şi IV s-au blocat în subteran, pentru a protesta faţă de neprimirea primelor de sărbători.

Ei au solicitat ca valoarea bonificaţiilor să fie de 350 de lei, însă deocamdată ea nu a fost stabilită. O delegaţie a minerilor a început negocierile cu conducerea Complexului Energetic Hunedoara, urmând a se stabili modul de acordare a primelor şi dacă ele vor fi în bani sau în tichete cadou.

„Datoriile foarte mari ale Complexului Energetic Hunedoara şi încasările din vânzarea de energie extrem de reduse au dus la imposibilitatea respectării Contractului Colectiv de Muncă. Astfel, Sindicatul Muntele a convenit de comun acord cu administraţia ca salariaţii să primească de Paşte tichete cadou şi nu bani, aceasta fiind de altfel o soluţie de reducere a cheltuielilor.

Blocarea în subteran a minerilor de la Lonea, începând cu schimbul trei al zilei de miercuri, reprezintă un act voluntar al acestora, manifestat pe fondul nemulţumirilor generale şi accentuat de nemulţumirea neacordării tichetelor cadou”, au informat astăzi reprezentanţii Sindicatului Muntele.


Vă recomandăm şi:

Ministrul Liviu Pop despre concedierile din cadrul CEH: "Disponibilizaţii vor primi salarii compensatorii"

Liviu Pop, ministrul delegat pentru Dialog Social, a declarat astăzi, într-o conferinţă de presă organizată la Deva, că angajaţii din Complexul Energetic Hunedoara care vor fi vizaţi de disponibilizările colective, în cazul în care acestea vor avea loc, vor primi salarii compensatorii.

Cărbunele, esenţial pentru securitatea energetică a României

După o experienţă de 7 ani în serviciul public românesc, în domeniul politicii comerciale comune a Uniunii Europene, inclusiv în cadrul Reprezentanţei Permanente a României pe lângă UE, am avut, în ultimele 10 luni, şansa de a lucra, din nou, în cadrul administraţiei publice, de data asta, la Departamentul pentru Energie, astăzi Ministerul Energiei, IMM-urilor şi Mediului de Afaceri.

Minerii şi angajaţii termocentralelor din CEH vor avea prime de săbători

Conducerea Complexului Energetic Hunedoara a anunţat că minerii de la minele aflate în subordinea CEH şi energeticienii din Deva şi Paroşeni vor obţine prime de sărbători, în bani.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Popa Horia Liviu
9.04.2015, 12:02:26

Mineritul e o rana deschisa a Romaniei,de dupa '90,cand a inceput distrugerea acestei ramuri a industriei .Totul a inceput in '97,cand Ciorbea a inceput inchiderea minelor "neproductive",si a continuat pana in 2006 cand mineritul a disparut ca meserie din nomenclatorul meseriilor din Romania.Toate tarile care se respecta,au o componenta de baza a economiei lor,mineritul,in Romania cea mai mare componenta a economiei,este,lohn-ul!Stam pe bogatii uriase ,ne invidiaza multe tari,si noi asamblam chiloti,camasi,cablaje,volane,maieouri,si printr-o minune,autoturisme Felicitari pentru sangale varsat in decembrie '89.

Modifică Setările