Ziua când Hunedoara, Petroşani şi Deva au devenit municipii. Cu ce se mândreau în urmă cu 52 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Hunedoara în urmă cu jumătate de secol. Ilustrată.
Hunedoara în urmă cu jumătate de secol. Ilustrată.

Luni s-au împlinit 52 de ani de la organizarea administrativă a teritoriului României, prin care Deva, Petroşani şi Hunedoara au primit statutul de municipii.

Deva, Petroşani şi Hunedoara au fost declarate municipii în 17 februarie 1968, prin legea privind organizarea administrativă a teritoriului Republicii Socialiste România.

„Oraşele care au un număr mai mare de locuitori, o însemnătate deosebită în viaţa economică, social-politică şi cultural – ştiinţifică a ţării sau care au condiţii de dezvoltare în aceste direcţii pot fi organizate în municipii”, arăta articol al legii. Atunci 45 de oraşe din România au fost numite atunci municipii.

În 1968, Deva era reşedinţa judeţului Hunedoara şi avea circa 35.000 de locuitori. Era considerată cel mai important centru turistic al judeţului.

„Acest oraş oferă posibilităţi de comunicaţie, tren, curse de autobuz etc., în toate direcţiile şi locurile interesantului ţinut hunedorean. De aici pornesc excursioniştii şi turiştii pe minunata vale a Mureşului sau se poate ajunge, prin poarta munţilor Metalici, în „ţara aurului” şi Zarandului istoric, până la vestitul „târg de fete” de pe Muntele Găina. Aici se deschide valea Cernei, cu zăcămintele şi uzinele de fier, pentru a intra în arhaicul ţinut al pădurenilor şi tot de aici se trece în atrăgătoarea vale a Streiului, pentru a ajunge în Ţara Haţegului, la poalele falnicului masiv al Retezatului, sau în ţara „diamantului negru”, din bazinul Jiului, de unde încep ascensiunile în munţii Parângului şi ai Vâlcanului”, scria istoricul Octavian Floca, în 1969.

deva

Tot în 1968, Hunedoara înregistra o populaţie de peste 75.000 de locuitori şi era numită de Octavian Floca „inima de oţel a patriei” sau „cetatea oţelului”, datorită combinatului siderurgic aflat în plină expansiune. În împrejurimile sale funcţionau exploatările miniere Ghelari, Zlaşti şi Teliuc şi fusese înfiinţat lacul de acumulare Cinciş, iar punctul de atracţie al Hunedoarei rămânea Castelul legendar al Corvinilor.

hunedoara

Municipiul Petroşani avea peste 35.000 de locuitori şi se afla în plin progres industrial în urmă cu jumătate de secol. Aici funcţiona cea mai importantă exploatare de cărbune din ţară, „Combinatul carbonifer Valea Jiului”.

petrosani

Vă recomandăm să citiţi şi:

Ruinele combinatului din Hunedoara, înghiţite de natură. Cum s-a schimbat peisajul dezolant al colosului industrial

FOTO Povestea unor tragedii ascunse: cum mureau siderurgiştii pe şantierele combinatului din Hunedoara

FOTO Uzinele Hunedoarei, văzute din turnul castelului în urmă cu 70 de ani. Ce a rămas din ele în şapte decenii

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite