Hunedoara

articolul anterior articolul urmator

Zoltan Locsei, pompierul maestru în fotografie

0
11 Apr 2010 09:19:58
Autor: adevarul

Angajat al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă şi preşedinte al unui club de fotografie, tânărul are două mari pasiuni: arta imaginii şi arta pilotajului. 

Fotografia l-a atras pe Zoltan Locsei din vremea copilăriei, când a primit primul aparat de fotografiat, un Smena 8m de producţie sovietică. De la 14 ani, la scurt timp după ce s-a înscris la cursurile de fotografie ţinute la „foto-cineclubul” din Deva, deveanul participa deja la expoziţii în mai multe oraşe din ţară.

În adolescenţă şi-a dat frâu liber şi pasiunii pentru zbor, o activitate căreia i s-a dedicat la fel de mult ca artei vizuale. „La 16 ani, am obţinut brevetul de pilot sportiv pentru planoare fără motor. De atunci am reuşit să adun cel puţin 300 de zboruri. Însă a trebuit să renunţ la pilotaj, în favoarea meseriei de fotoreporter”, povesteşte deveanul.În ultimii 15 de ani, Zoltan Locsei a lucrat ca fotoreporter la mai multe publicaţii din judeţ, iar cea mai frumoasă perioadă a petrecut-o ca angajat al Agenţiei Române de Presă, la Bucureşti.

„Îmi amintesc de o întrecere pe care am avut-o unui coleg din agenţie, care acum este fotograful oficial al preşedintelui, înaintea unei eveniment important la care urma să fotografiem. Era o misiune a militarilor români şi, după ce ne-am întors de pe teren, am avut surpriza şi onoarea de a câştiga pariul cu colegul meu, având o fotografie în avans".

A ales să fie pompier
Din 2006, deveanul a renunţat la libertatea pe care i-a conferit-o munca în presă, pentru stabilitatea şi perspectivele unei cariere în cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Hunedoara. A rămas ataşat de pasiunea pentru arta imaginii prin care reuşeşte să promoveze munca pompierilor.

„În 2008, am reuşit să realizăm primul film despre activitatea ISU Hunedoara, numit „Cronica pompierului hunedorean”. Este un proiect la care am lucrat împreună cu colegii mei de la Departamentul de Comunicare şi Relaţii Publice timp o jumătate de an şi care s-a bucurat de succes”, spune Zoli.  

Clubul amatorilor de foto-video
Anul trecut, Zoltan Locsei şi alţi hunedoreni pasionaţi de fotografie şi film au reuşit să înfiinţeze primul club al amatorilor de foto-video din judeţ.
Organizaţia non-profit al cărei preşedinte a fost ales pompierul devean se numeşte Imagon şi reuneşte aproximativ 50 de iubitori ai artei imaginii. „Unul din scopurile noastre este să atragem cât mai mulţi fotografi talentaţi, alături de care să ne implicăm în proiecte culturale prin care putem promova imaginea judeţului Hunedoara”, a mai spus Zoltan Locsei.

Întrebări şi răspunsuri
Cum arată o fotografie reuşită?
O astfel de fotografie este însoţită de o magie aparte şi nu se lasă privită doar o secundă. Exercită o atracţie mai îndelungată, timp în care privitorul caută să îi dezvăluie secretele.

Care sunt lucrurile aparte în meseria de pompier?
În momentul în care mergeam la intervenţie şi trebuia să realizez imaginile îmi doream să particip efectiv alături de colegii mei. Uneori, după ce am realizat partea de imagine pe care am fost desemnat să o fac, am lăsat aparatul foto şi camera şi am venit în sprijinul colegilor, când a fost nevoie.

Ce-i place
„Îmi place frumosul şi bunul gust”, spune Zoltan Locsei. Pompierul a practicat sportul din copilărie şi a rămas ataşat de această activitate. Una dintre satisfacţiile sale este că a contribuit la înfiinţarea clubului amatorilor de fotografie Imagon Hd.

Ce nu-i place
Zoltan Locsei spune că nu îi plac oamenii duplicitari. „Nu îmi plac incorectitudinea şi superficialitatea”, a mai adăugat angajatul ISU.

Profil
Născut: 4 decembrie 1976, Deva
Familie. Căsătorit
Studii. Absolvent Facultatea de Inginerie, Hunedoara
Experienţă. Lucrează de patru ani în cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Hunedoara

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările