Iaşi

articolul anterior articolul urmator

120 de copii riscă să facă naveta 10 kilometri pentru că şcoala din comuna lor nu este terminată

0
19 Aug 2019 16:00:46
Autor: Andreea Anton
FOTO USLIP Iasi
FOTO USLIP Iasi

Cu doar trei săptămâni înainte de începerea anului şcolar, două şcoli din judeţul Iaşi se află în imposibilitata de a-şi primi elevii în clase. 120 de copii riscă să facă 10 de kilometri zilnic, până la cea mai apropiată şcoală, pentru că spaţiul în care trebuiau să înveţe nu este încă terminat.

La cele două şcoli din comuna ieşeană Sireţel, şcolile Humosu şi Sireţel, clopoţelul de începere a anului şcolar riscă să nu sune în septembrie. Şcoala Humosu se află abia în prima fază a construirii, clădirea fiind încă fără acoperiş, fără geamuri şi uşi, nefinisată şi nevăruită.  

Conform Uniunii Sindicatelor Libere din Învăţământul Preuniversitar Iaşi (USLIP), lucrările ar putea fi terminate, în cel mai bun caz, în luna aprilie a anului viitor. Din această cauză, 120 de copii cu vârste cuprinse între 6 şi 14 ani vor trebui să facă naveta 10 kilometri, până la Şcoala Slobozia, undeva se va învăţa în trei schimburi. Situaţia este similară şi la Şcoala Sireţel, unde cel de-al doilea corp de clădire este încă neterminat, astfel că elevii vor fi nevoiţi să înveţe în trei schimburi.

„Pe 9 septembrie 2019, îi invităm pe parlamentarii ieşeni, prefectul judeţului Iaşi, preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi şi, nu în ultimul rând, pe viitorul ministru al Educaţiei să participe la deschiderea festivă a anului şcolar în comuna Sireţel la şcolile Humosu şi Sireţel. Asta în situaţia fericită în care conflictul politic din interiorul Consiliului Local Sireţel va conduce la o eventuală votare a bugetului. Există însă riscul major ca din cauza blocajului politic şi financiar, copiii de la Şcoala Humosu să nu înceapă anul şcolar. La cealaltă unitate de centru, din Sireţel, din cauza nefinalizării celui de-al doilea corp de clădire, cursurile se vor desfăşura tot în trei schimburi”, a precizat Laviniu Lăcustă, preşedintele USLIP Iaşi. 

Citiţi şi:

Nouă biblioteci sunt închise în fiecare an în judeţul Iaşi. 173 de unităţi au dispărut în ultimele două decenii

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii