2.000 de medici cer să le fie recunoscute gărzile ca vechime în muncă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
medici garzi iasi sursa radio oltenia

Aproximativ 170 de medici din Iaşi şi-au arătat dorinţa de a le fi recunoscute gărzile ca vechime în muncă şi au semnat un memoriu care atestă acest lucru. În total, 2.000 de medici din toată ţara susţin demersul, aceştia fiind sprijiniţi şi de Colegiul Medicilor din România (CMR).

Doctorii spun că o astfel de măsură este prevăzută şi de normele Uniunii Europene, care defineşte timpul de lucru ca orice perioadă în care angajatul îşi desfăşoară activitatea şi se află la dispoziţia angajatorului. 

De asemenea, aceştia atrag atenţia şi asupra faptului că 50% dintre medici suferă de surmenaj şi că un medic epuizat este un pericol, atât pentru propria persoană, cât şi pentru pacient.

În acest moment, două proiecte legislative au fost iniţiate în acest sens: unul de către Adrian Wiener, senator USR, care propune modificări ale Legii Sănătăţii, şi unul al Antoanetei Ioniţă, deputat PNL, care cere modificarea Legii Pensiilor.

„Este de notorietate faptul că am susţinut în mod oficial în faţa legislativului aceste iniţiative. Pe agenda preşedintelui CMR, astăzi criticat de unii pentru pasivitate, s-au aflat şi se află discuţii cu senatori şi deputaţi. În urma acestor discuţii am aflat că solicitările cuprinse în amendamente ridică probleme de tehnică legislativă care nu intră în atribuţiile Colegiului Medicilor din România. Şi, cel mai important, am înţeles că există dorinţa politică de a recunoaşte valabilitatea revendicărilor grupului de iniţiativă al medicilor. Vă asigurăm că atât instituţia colegiului cât şi preşedintele personal nu au abandonat demersurile şi le vor sprijini în continuare prin mijloace legale”, precizează reprezentanţii CMR într-o comunicare.

Memoriul semnat de medici a fost depus, la sfârşitul anului trecut, la Ministerul Sănătăţii, Ministerul Muncii şi Parlament, acesta aflându-se încă în discuţie.

Citiţi şi:

Imagini controversate filmate în faţa Spitalului „Sfântul Spiridon“ Iaşi: bătrân târât de paznic într-un „colţ întunecos

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite