Iaşi

articolul anterior articolul urmator

24 Ianuarie la Iaşi, cu protest şi momente tensionate: „Legaţi Moldova de Europa!” FOTO/VIDEO

9
24 Jan 2021 17:09:20
Autor: Andrei Luca
24 ianuarie la Iaşi / FOTO ANDREI LUCA
24 ianuarie la Iaşi / FOTO ANDREI LUCA

Anunţată iniţial în format restrâns, sărbătoarea Micii Uniri de la Iaşi a strâns în Piaţa Unirii câteva sute de ieşeni, dornici să îşi exprime nemulţumirile în privinţa nerealizării Autostrăzii A8.

Sărbătoarea Micii Uniri a strâns în Piaţa Unirii din Iaşi, începând cu ora 11.00, câteva sute de ieşeni, în pofida formatului restrâns în care era anunţat că se va desfăşura evenimentul. 

În jurul statuii lui Alexandru Ioan Cuza s-au strâns sute de oameni, cu mesaje de susţinere pentru realizarea Autostrăzii A8. 
   
”Am constatat că noua putere politică are exact aceleaşi obiceiuri proaste. Când se discută despre Moldova, se discută la şi altele. Noi nu vom accepta ca regiunea noastră să fie izolată şi în mod special oraşul Iaşi. În planul guvernanţilor Iaşiul este izolat. Aşteptăm ca noii guvernanţi să îşi revină şi să facă ce au promis în campaniile electorale. Deocamdată, nu vedem decât amânarea execuţiei autostrăzii A8. Transmitem clar şi domnului preşedinte al României că de fiecare dată când a venit la Iaşi a vorbit despre realizarea Autostrăzii Unirii, autostrada care ar da posibilitatea Moldovei să se dezvolte”, a declarat Ionel Apostol, preşedintele Asociaţiei ”Împreună pentru A8”. 
 
Primele momente tensionate s-au consemnat la începutul evenimentului, atunci când cei prezenţi au fost iritaţi de prezenţa unui director din cadrul Primăriei Iaşi, care încerca să îi aşeze altfel pe cei prezenţi în Piaţa Unirii. 
 
 
 
Ajuns la sărbătoarea Micii Uniri, primarul Mihai Chirica a făcut un tur pe lângă ieşenii prezenţi, împărţind steaguri, fiind huiduit însă de unii dintre aceştia, după care a avut o discuţie despre autostradă cu preşedintele Asociaţiei Împreună pentru A8.
 
 
Momentul culminant al zilei a fost atunci când, primarul Iaşiului a fost stropit cu iaurt de un ieşean ieşit din mulţime şi care a reuşit să se apropie de zona oficialităţilor.
 
 Bărbatul care l-a stropit pe primarul Mihai Chirica cu iaurt a fost ridicat de către forţele de ordine şi dus la cea mai apropiată secţie de poliţie. 
 
După plecarea autorităţilor, câteva zeci de persoane s-au prins într-o "Horă a Unirii", în ciuda recomandărilor oficiale privind distanţarea socială.
 
Ziua a continuat cu un marş unionist organizat de ”Acţiunea 2012”, având ca principal slogan ”România nu a avut graniţă la Prut”. 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

9 Comentarii

aşa şi aşa
24.01.2021, 17:32:36

Felicitări moldovenilor... Adevărul e că acest festivism de faţadă, acest fals patriotism, trebuie să înceteze. Dacă politicienii sînt atît de "patrioţi" cum se tot bat cu cărămida în piept, atunci s-o demonstreze prin fapte, şi să facă lucruri cu adevărat importante pentru popor, în timpul mandatului ce le-a fost oferit...

+2 (4 voturi)
Realist
24.01.2021, 17:51:03

Daca directionau fondurile dedicate festivismului din 90" incoace, ieseau multi kilometrii de autostrada - ar fi fost un instrument unionist mult mai bun ...

+6 (6 voturi)
Tudor Miclovan
24.01.2021, 17:44:49

De ce sa legi Moldova? La ce a ajuns Europa, lasa Moldova mai bine asa, dezlegata...

-7 (7 voturi)
m wakki
24.01.2021, 17:53:09

dar dacă ar fi legată de voi, de cocina rusească, ar fi bine, nu-i așa ?

+2 (2 voturi)
m wakki
24.01.2021, 17:55:53

se pare că moldovenii au învățat lecția predată de clujeni până când nu faci scandal, până când nu bați cu pumnul în masă, până când nu ameninți și șantajezi cu separatismul, nimeni din guvernul de la bucurești nu mișcă un deget și nu se realizează nimic decât vorbe goale

+2 (2 voturi)

Vezi toate comentariile (9)

Modifică Setările