În anul Centenarului Marii Uniri, la Iaşi se lansează Centenarul Filmului Românesc

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Afiş Centenarul Filmului Românesc FOTO Facebook
Afiş Centenarul Filmului Românesc FOTO Facebook

În 2018, an în care România sărbătoreşte Centenarul Marii Uniri, la Iaşi se lansează Centenarul Filmului Românesc, un proiect care reuneşte 100 de ani de istorie, 100 de filme, 100 de oraşe.

Asociaţia ARTIS din Iaşi şi Asociaţia Obştească MIA din Chişinău lansează la Iaşi, pe 3 febriarie 2018, proiectul Centenarul Filmului Românesc

Derulat în colaborare cu Asociaţia Studenţilor Jurnalişti, cu sprijinul Primăriei şi al Ateneului din Iaşi, proiectul ia forma unei caravane, Caravana Filmului Românesc care va trasa Harta României Mari cu filme special alese de criticul şi istoricul de film Bujor T. Rîpeanu, Irina-Margareta Nistor, Ileana Popovici şi mulţi alţi artişti.

Centenarul şi Filmul Românesc, (şi: pentru că cea de-a şaptea artă e mai vârstnică la noi), reprezintă o ocazie de a face o călătorie în trecutul mai îndepărtat sau mai apropiat, al unei istorii în imagini, de a vedea şi revedea cineaşti importanţi şi de a-i radiografia cu drag, încercând să readucem publicul în sălile de cinema şi de a da ghes să fie refăcute cele ignorate, dar pentru care există nostalgii justificate!”, crede criticul de film Irina-Margareta Nistor, ambasador cinema în cadrul proiectului.

Una dintre surprizele plăcute ale acestui proiect ţine de cele 15 oraşe din Republica Moldova, care vor fi cuprinse în Caravana Filmului Românesc. 

Am pornit acest proiect din pasiune pentru ceea ce facem deja pentru cinematografia românească la Iaşi, de peste opt ani de zile. Ne place să credem că schimbăm în bine câteva aspecte ale promovării filmului românesc şi ale educaţiei cinematografice. Pornim într-o călătorie provocatoare, cu 100 de staţii cinematografico-istorice, cu 100 de personalităţi de referinţă de la noi şi de peste Prut. Cred că cel mai mult ne entuziasmează faptul că Centenarul Filmului Românesc este un proiect «iubit de la prima vedere»”, este convins Andrei Giurgia, manager de proiect.


Afişul filmului "Afacerea Est" FOTO Facebook

image

Primul film din cadrul caravanei Centenarul Filmului Românesc va fi "Afacerea Est", în regia lui Igor Cobileanski şi va rula la Iaşi sâmbătă, 3 februarie, de la ora 16.00, la Ateneul din Iaşi.

La proiecţie vor fi prezenţi criticul de film Irina-Margareta Nistor, regizorul Igor Cobileanski şi actorii din film: Constantin Puşcaşu, Daniel Busuioc. Intrarea este gratuită, iar locurile pot fi rezervate online.

"Consider că proiectul Centenarul Filmului Românesc împlineşte Programul Centenar al municipalităţii ieşene pe o dimensiune deosebit de importantă, ce ţine nu numai de comunicarea vizuală a evoluţiei societăţii româneşti, în ultima sută de ani, din perspectiva cinematografiei. Mai mult decât atât, cinematografia este, precum în cazul oricărei alte naţiuni, oglinda manierei în care s-a configurat identitatea noastră în veacul scurs de la Marea Unire din 1918. Iată că, la fel cum s-a întâmplat acum 100 de ani, când era capitală de război, Iaşul dă din nou tonul, promovând o modalitate de celebrare a Centenarului ce consacră legătura între cineaşti şi publicul larg", spune prof. univ. dr. Daniel Şandru, coordonatorul Programului Centenar al Primăriei Municipiului Iaşi. 

Detalii despre programul Caravanei Filmului Românesc în anul Centenarului Marii Uniri, despre filmele incluse în agendă de către organizatori, precum şi despre invitaţii speciali care vor interacţiona cu publicul se găsesc pe pagina de facebook a proiectului Centenarul Filmului Românesc.

Mai puteţi citi:

100 de personalităţi ale României au scris despre ţară în "Români de Centenar"

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite