Şase ani de la prăbuşirea elicopterului SMURD

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cadrele medicale şi piloţii, care şi-au pierdut viaţa în tragedia aviatică din ianuarie 2006,  vor fi comemoraţi luni, începând cu ora 12.30,  la monumentul de la Aeroportul Iaşi.

Medicul primar medicină de urgenţă  Liliana Puiu, asistenta prin. Mioara Haută de la UPU-SMURD Iaşi, precum şi piloţii Unităţii Speciale de Aviaţie a MAI-căpitan-comandor Mihai Valentin Stănescu şi căpitan comandor Augustin Toma  au plecat atunci dintre noi pentru totdeauna, în ultima misiune de zbor. Spiritul lor a rămas însă alături de echipa SMURD Iaşi şi Inspectoratul pentru Aviaţie  şi ne însoţeşte mereu, amintindu-ne de entuziasmul şi devotamentul lor", a precizat Dina Cimpoeşu, medic-şef  UPU-SMURD.

Citiţi şi:

Iaşi: Elicopterul SMURD s-a pierdut în ceaţă

Elicopterul prăbuşit, îngropat de expertiză

Pentru cadreleme medicale s-au oficait slujbe, duminică, la două cimitire din Iaşi s. Pe 9 ianuarie 2006 pilotul Mihai Valentin Stănescu, copilotul Augustin Popa împreună cu medicul Liliana Puiu şi asistenta Mioara Haută (au executat un zbor de verificare cu elicopterul SMURD. La câteva minute de la decolare aparatul EC-135P2s-a prăbuşit în zona Aeroportului. Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Militar au dispus anul trecut neînceperea urmăririi penale în acest caz. Anchetatorii au stabilit că tragedia s-a produs din cauza „sindromului dezorientării spaţiale" (întâlnit în special la piloţii de elicopter) de care au fost afectaţi cei doi piloţi. Practic, potrivit specialiştilor, pilotul şi copilotul nu au mai avut o percepţie corectă asupra poziţiei şi a mişcării apartului, după ce au intrat într-o zonă cu aer ceţos.Astfel, ancheta a concluzionat că prăbuşirea elicopterului nu poate fi imputată celor doi piloţi.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite