Iaşi

articolul anterior articolul urmator

Şef de Direcţie de Sănătate Publică: „O perioadă de timp cele două tulpini, Delta şi Omicron, vor coexista”

1
31 Dec 2021 12:37:05
Autor: Alina Batcu
Vasile Cepoi, şef DSP Iaşi  FOTO Arhiva Adevărul
Vasile Cepoi, şef DSP Iaşi  FOTO Arhiva Adevărul

Amplitudinea valului cinci va fi dată de coexistenţa celor două tulpini ale virusului, respectiv Delta şi Omicron, spun specialiştii din domeniul sanitar. Aceştia se aşteaptă ca următorul val să fie mult mai amplu decât cel anterior.

Medicul Vasile Cepoi, şeful Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi, spune că în valul cinci, cel puţin în a doua etapă, cele două tulpini ale virusului - Delta şi Omicron vor coexista. Specialiştii spun că şocul resimţit de sistemul medical va fi mult mai mare. 

„Mă tem că la noi lucrurile vor sta un pic diferit. Pe de o parte, pentru că cel puţin într-o primă etapă, tulpina dominantă este tulpina Delta, a cărei agresivitate o cunoaştem deja. În a doua etapă, cele două tupini - Delta şi Omicron - vor coexista. Există informaţii cum că vor fi infecţii cu ambele tulpini. Există deja în lume pacienţi diagnosticaţi cu ambele tulpini. Deci în aceste condiţii, ne putem aştepta la o amplitudine foarte mare a ratei de infectare, dar şi a ratei de spitalizare a pacienţilor. De aceea, ne pregătim pentru situaţia cea mai critică, adică, atunci când incidenţa bolii va fi foarte mare şi noi să putem să tratăm toţi aceşti pacienţi“, a spus dr. Vasile Cepoi.
 
Potrivit acestuia, un element esenţial va fi comportamentul populaţiei şi implicarea unui număr mai mare de medici de familie.
 
„Foarte important este această posibilitate de a trata la domiciliu cazurile medii şi uşoare, dar acest lucru ţine în primul rând de nivelul de inteligenţă al pacienţilor care trebuie să anunţe medicul de familie din timp, la primele simptome ale bolii, şi care trebuie să se izoleze la domiciliu. Importantă este disponibilitatea medicilor de familie de a monitoriza aceşti pacienţi, de a-i trimite la timp pentru investigaţii suplimentare sau pentru a-i dirija la timp pentru tratamentul cu anticorpi monoclonali. Acest lucru ar fi favorabil pentru populaţia noastră cel puţin la începutul acestui val pentru cazurile care vor fi cu tulpina Delta, pentru că, la început, incidenţa cea mai mare va fi cu tulpina Delta“, a subliniat dr. Vasile Cepoi.
 
Acesta a adăgat că România va resimţi mult diferit şi mult mai puternic al cincilea val al pandemiei, pentru că există mai mulţi factori de risc faţă de alte ţări europene. 
 

Vă recomandăm să citiţi şi:

 
 
 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

ion ion
31.12.2021, 12:59:51

Şef de Direcţie de Sănătate Publică:„O perioadă de timp cele două tulpini, Delta şi Omicron, vor coexista” Ba, noroc mare avem cu asta in funcia de "sef" , altfel noi muritorii de rand nu ne-am fi prins ca „O perioadă de timp cele două tulpini, Delta şi Omicron, vor coexista”

Modifică Setările