Iaşi

articolul anterior articolul urmator

Şefii unei firme cu 3.000 de salariaţi din Iaşi, acuzaţi că pun în pericol viaţa angajaţilor. Oamenii se tem că vor fi infectaţi cu noul coronavirus

1
17 Mar 2020 15:47:39
Autor: Alina Batcu
Delphi Iaşi    FOTO bzi.ro
Delphi Iaşi    FOTO bzi.ro

Una dintre cele mai mari companii din zona Moldovei este acuzată că pune în pericol viaţa salariaţilor. Angajaţii se tem că numărul mare de persoane cu care intră în contact zilnic, prin intermediul locului de muncă, le creşte riscul de infecţie cu noul coronavirus.

Angajaţii firmei americane Delphi Diesel System, care are sediu şi în judeţul Iaşi, se tem pentru viaţa lor. Aceştia susţin că, deşi situaţia la nivel naţional şi internaţional privind extinderea coronavirusului evoluează rapid şi impune decizii imediate, ei sunt nevoiţi să meargă la muncă, acolo unde intră în contact cu mii de colegi. Mai mult decât atât, unii dintre aceştia susţin că măsurile de preverire a infecţiei cu Covid-19 luate la nivel de companie sunt superficiale. 

Cei 3 mii de angajaţi ai companiei Delphi Diesel System lucrează în trei schimburi şi fac naveta zilnic, dus-întors, atât din judeţul Iaşi, cât şi din judeţul Vaslui. Deşi compania le pune la dispoziţie microbuze şi autobuze cu care să ajungă la muncă, salariaţii spun că nu este suficient. „Fac naveta câţiva kilometri buni până la muncă. Merg, împreună cu alţi colegi de-ai mei, într-un autobuz de acasă la muncă şi invers. Recunosc, se cunoaşte că autobuzele sunt dezinfectate, dar nu e suficient. Tot ne este teamă pentru viaţa noastră. Sutem mulţi. Autobuzul e plin în fiecare zi. Nu pot să ştiu ce fac colegii mei după ce pleacă de la muncă. Nu se poate aşa. Astea-s măsuri superficiale”, spune un angajat Delphi într-o discuţie cu reporterul „Adevărul”. 
 
Potrivit aceluiaşi angajat, pericolul este cu atât mai mare cu cât materia primă folosită este din import, unele materiale sunt chiar din China. 
 
Reporterul „Adevărul” a contactat conducerea companiei Delphi Diesel System pentru a solicita mai multe informaţii referitoare la acest subiect. Compania Delphi Diesel System a acceptat să ofere un punct de vedere cu privire la acest subiect, dar doar după o solicitare oficială pe mail, lucru care s-a şi întâmplat. Ulterior acelei solicitări scrise, reporterul „Adevărul” a fost anunţat printr-un apel telefonic că nu va primi astăzi, 17 martie, informaţii despre măsurile de prevenire a infecţiei cu noul coronavirus luate de compania Delphi Diesel System. 
 
Alţi angajaţi ai fabricii din Iaşi susţin că măsuri au fost luate, dar tot nu au siguranţa că nu sunt expuşi deloc unei infecţii cu Covid-19. „Eu sunt unul dintre cei care se aşteptau ca fabrica să se închidă în condiţiile actuale. Ce zic ei cu acţiunile de prevenţie pe care le-au luat...e adevărat, dar nu cred că sunt suficiente. Au pus dezinfectant în fabrică, au pus un covor cu nu ştiu ce soluţie la intrarea în fabrică pentru dezinfectarea tălpilor şi cam atât. A, şi s-au pus nişte chestii negre la cantină, astfel încât să fie fiecare în pătrăţica sa, să nu stai la masă faţă în faţă cu altă persoană. Cam atat deocamdata”, spune un angajat Delphi care ne-a rugat să îi păstrăm numele sub anonimat. 
 
Tot acesta menţionează că abia astăzi, 17 martie, va vedea exact ce măsuri a luat compania. Potrivit acestuia, „treaba cu luarea temperaturii înainte de a pleca spre fabrică s-a pus în practică de ieri (luni, 16 martie n.r.) la schimbul 3.”
 
Singura soluţie propusă de salariaţii Delphi Diesel System Iaşi este ca aceştia să stea acasă. „Sincer, la câţi suntem acolo, aşa aş considera că ar fi mai ok, să stăm acasă. Să nu se răspândească acest virus poate de la o persoană care nu ştie că îl are, poate e doar purtător”, a subliniat angajatul fabricii din Iaşi în discuţia cu reporterul „Adevărul”.
 
Delphi Technologies administrează două locaţii în România: o unitate de producţie în Iaşi cu peste 3.100 de salariaţi şi un centru IT global în Bucureşti cu peste 70 de angajaţi. Fabrica din Iaşi, deschisă în 2007, este specializată în producţia de pompe de înaltă presiune (pentru motoare pe benzină şi motorină) precum şi injectoare pentru industria auto. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

AltCineva
17.03.2020, 17:27:29

Acum toata lumea vrea sa stea acasa pe banii statului/angajatorului