Şi Cupidon s-a mutat în online: dragostea pe internet şi efectele ei. Cum ajungem să mimăm perfecţiunea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Pierderea încrederii în propria persoană, timiditatea sau dezamăgirile, cu asta vine la pachet experienţa de pe site-urile sau aplicaţiile de dating.

În epoca digitalizării, până şi Cupidon s-a „aşezat” confortabil în mediul online. Dacă la începutul anilor 2000 era foarte probabil să ne întâlnim dragostea la şcoală, la birou sau într-un bar, acum ea s-a mutat pe internet. Tot mai mulţi îşi caută sufletul pereche online, ajutaţi de reţelele de socializare sau de diferite aplicaţii.

Specialiştii spun că ajungem să ne ascundem în spatele pozelor perfecte pe care le încărcăm pe aceste aplicaţii şi începem să ne temem de întâlnirile faţă în faţă, creându-ne realitatea noastră.

„Acesta e un trend prezent în general pe social media, unde fiecare încearcă, pe cât posibil, să îşi ascundă problemele, vulnerabilităţile şi adevăratele dorinţe”, spune dr. Cozmin Mihai, medic specialist psihiatru în cadrul Institutului Naţional de Pshiatrie „Socola” din Iaşi. 

Aplicaţiile de dating, la mare căutare

Aplicaţiile de dating au devenit din ce în ce mai cunoscute şi mai folosite în ultimii ani. Mai mult decât atât, pandemia a dus la creşterea numărului de conturi de pe astfel de platforme. Restricţiile au împins tot mai mulţi utilizatori să-şi caute perechea în mediul online, dar acestea nu ar fi principalele motive pentru care apelăm la o astfel de soluţie. 

De exemplu, George B., un tânăr din Huşi, judeţul Vaslui, ne spune că foloseşte Tinder de câţiva ani. 

„Mi-am făcut contul în urmă cu câţiva ani, am aflat de aplicaţie de la prieteni. Iniţial, am crezut că o să o dezinstalez rapid, dar cu timpul mi-am dat seama că pot purta şi conversaţii frumoase aici”. Tânărul ne spune că a ieşit cu trei fete pe care le-a cunoscut pe Tinder, dar experienţele nu s-au finalizat cu o relaţie. 

22% dintre utilizatorii de internet au folosit aplicaţii/ website-uri de online dating în timpul perioadei stării de urgenţă (martie-mai 2020), potrivit unui sondaj Wisemetry Research. 19% dintre respondenţi spun că au folosit aplicaţii/ website-uri de online dating atât înainte de perioada stării de urgenţă, cât şi în timpul acesteia.

Există însă şi avantaje, mai ales pentru persoanele timide sau lipsite de ocupaţie, spun specialiştii. 

„Apelăm la aceste site-uri din lipsă de timp, din dorinţa de a ne rezolva treburile intime cât mai uşor, ceea ce nu neapărat este un lucru bun. Pe partea cealaltă, este vorba despre timiditatea multora de a aborda femei sau chiar bărbaţi faţă în faţă. Şi le este mai uşor să abordeze şi să cucerească în mediul virtual”, explică psihiatrul Cozmin Mihai. 

Mimăm perfecţiunea

După ce petrecem mult timp pe aplicaţiile de dating, cu greu rămânem ancoraţi în realitate. Ne creăm propria realitate, iar când vine momentul unei întâlniri clasice, faţă în faţă, ne dăm seama că nu ştim să gestionăm situaţia. 

Dezavantajele folosirii acestor aplicaţii de dating sunt multe şi variază de la o persoană la alta, în funcţie de experienţa trăită. 

„Multe persoane pozează în persoana perfectă, lipsită de griji, cu viaţa ideală, când de fapt nu este deloc aşa. S-ar putea să întâlnim o persoană mai ciudată, o persoană cu anumite probleme. Şi rezolvarea ar fi să ne asigurăm că e totul în regulă şi să aducem în mediul fizic cât mai repede acea persoană. Să nu lungim foarte mult discuţiile în mediul online, pentru că ne prelungim foarte mult speranţele care pot fi deşarte. Şi anume că un partener în mediul online poate părea perfect, cu o avalanşă de sentimente pentru persoana cu care discută şi de fapt în realitate să fie o altă persoană. Constatăm de fapt că tot ce s-a întâmplat în mediul virtual este de fapt o mască pentru a cuceri”, ne mai explică dr. Cozmin Mihai, medic specialist psihiatru în cadrul Institutului Naţional de Pshiatrie „Socola” din Iaşi. 

Să nu renunţăm la contactul interuman

Astfel, psihiatrul ne recomandă să nu renunţăm la contactul interuman, subliniind faptul că aceste paltforme sunt recomandate persoanelor care au atins deja vârsta maturităţii. 

„Aceste site-uri de dating sunt în regulă pentru persoanele mature, pentru că persoanele sub vârsta maturităţii pot fi expuse unor pericole. Pot da peste agresori ascunşi sub aceste profiluri online”. 

Cozmin Mihai

Cozmin Mihai, psihiatru    FOTO Arhiva personală

„Rezolvarea este să ne asigurăm că totul e în regulă şi să aducem în mediul fizic cât mai repede acea persoană. Să nu lungim foarte mult discuţiile în mediul online, pentru că ne prelungim foarte mult speranţele care pot fi deşarte!” 

În cazul persoanelor mai tinere, fără experienţă, dragostea căutată cu aplicaţii de dating pe smart-phone poate să schimbe statutul de la persoană disponibilă, la victimă de hacker, de exemplu. 

Vă recomandăm să citiţi şi:

VIDEO Florin Cîţu, despre revocarea lui Vlad Voiculescu: Coaliţia nu a fost constituită în jurul unor persoane

Sergiu, tatăl călăreţ, a explicat de ce a vândut casa din donaţii. Ce spune despre dosarele penale

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite