Şpaga anului: poliţişti condamnaţi după ce au renovat prin mită sediul dărăpănat al Poliţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Judecătorii din Iaşi au pronunţat o primă sentinţă într-un dosar de corupţie cu acuzaţii atipice. Doi agenţi de poliţie au fost condamnaţi şi riscă să fie destituiţi din funcţie după ce au apelat la o metodă în afara legii pentru a moderniza clădirea în care lucrau.

Cristian Ignat (47 de ani) şi Gabriel Silviu Pruteanu (30 de ani) au primit condamnări de trei ani, respectiv doi ani de închisoare cu suspendare după ce au fost găsiţi vinovaţi pentru luare de mită. Principalele acuzaţii se referă la închiderea unor dosare pentru cetăţeni din comună, care, în schimb, au renovat postul de Poliţie.

Lucrările, sub 2.000 de lei

În prezent, cei doi agenţi de Poliţie activează, fiind puşi la dispoziţie, la două secţii din municipiul Iaşi. În 2010, însă, ambii lucrau la Postul de Poliţie din comuna Grajduri. Sediul de Poliţie în care activau Ignat şi Pruteanu era într-o stare avansată de degradare. Din acest motiv, în mai 2010, cei doi poliţişti au decis să îl modernizeze prin metode neconvenţionale.

Doi cetăţeni din comuna Grajduri pe care poliţiştii îi cunoşteau au comis atunci nereguli rutiere ce au fost depistate de poliţişti. Pretenţii mai mari au avut agenţii de la Maricel B., un bărbat ce a fost prins conducând o maşină ce avea numărul de înmatriculare expirat. Şoferul a fost de acord să realizeze lucrările de termoizolaţie la sediul Poliţiei, cu materialele sale, pentru a nu fi sancţionat de agenţi. Valoarea materialelor şi a manoperei a fost calculată de judecători, potrivit minutei de condamnare, la 1.600 de lei. Un alt bărbat, Gelu G., a fost prins după ce a comis o contravenţie rutieră şi a fost de acord să realizeze o fântână în sediul Poliţiei pentru a scăpa de sancţiune. Valoarea lucrărilor realizate de acesta a fost calculată de judecători la 300 de lei. Echivalentul celor 1.900 de lei „investiţi“ în sediul Poliţiei din Grajduri de cei doi poliţişti a fost confiscat de judecătorii care au pronunţat sentinţa.

O altă faptă descrisă de an­chetatori este cea privind solici­tarea sumei de 500 de lei de la o persoană care comisese o faptă contravenţională. Capul răutăţilor în privinţa celor trei fapte de luare de mită ar fi fostul agentul Ignat, colegul său Pruteanu fiind condamnat doar pentru complicitate. Cristian Pruteanu a fost acuzat de procurori şi de trafic de influenţă, însă a fost achitat pentru această faptă. „Începând cu data de 10.05.2010 inculpatul Igant Cristian a purtat mai multe discuţii cu inculpatul Netcă Vili, în cursul cărora i-a dat de înţeles că-l cunoaşte pe avocat precum şi pe procurorul din cadrul Par­chetului de pe lângă Ju­decătoria Iaşi, care instrumenta un dosar privind pe o rudă a inculpatului Netcă, cerându-i 2.000 lei pentru a ajuta pe ruda respectivă să primească doar o sancţiune cu amendă“, susţineau procurorii, potrivit rechizitoriului. Vili Netcă, în schimb, a fost şi el condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare în acest dosar. Potrivit unui răspuns furnizat de Poliţia Iaşi, la finele anului trecut postul de Poliţie din Grajduri nu era racordat la apă, canalizare sau gaz, încălzirea efectuându-se cu ajutorul unor sobe pe lemne.
 


Pe aceeaşi temă:

FOTO Orgie sexuală cu minori şi alcool într-un sediu de Poliţie din judeţul Iaşi

Oameni de afaceri citaţi de procurorii DIICOT

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite