Iaşi

articolul anterior articolul urmator

Şpăgile imaginare ale „comisarului Mihăiţă”. Cum a reuşit un escroc din Iaşi să păcălească patroni de magazine

0
27 Jun 2019 15:59:30
Autor: Ionuţ Benea
Mihăiţă Sapciuc a fost condamnat
Mihăiţă Sapciuc a fost condamnat

Un bărbat de 27 de ani, din judeţul Iaşi, a fost condamnat la 1 an şi 4 luni de închisoare cu suspendare fiind găsit vinovate de uzurparea calităţilor oficiale.

Ieşeanul a comis faptele pe 24 septembrie 2015, când, în doar trei ore, s-a plimbat prin satele Bahluiu, Zbereni şi Cireşeni şi a convins gestionarii sau patronii a trei magazine să îi dea mită. În al patrulea a fost deconspirat.

În ziua respectivă, după ce şi-a măsluit o legitimaţie conform căreia ar fi inspector al Oficiului pentru Protecţia Con¬sumatorului (OPC), Sapciuc a mers mai întâi la o şcoală, unde a verificat produsele primite de unitate prin programul „Cornul şi laptele“. În prezenţa fochistului şcolii, „comisarul“ a ajuns la concluzia că produsele alimentare sunt conforme şi a plecat chiar cu maşina firmei private care distribuise cornuri.

Ulterior, individul s-a oprit la un magazin, în interiorul căruia se afla patronul, căruia i-a cerut să prezinte documentele pentru carnea congelată. Administra¬torul a spus că nu are acele documente şi a fost informat de Sapciuc că amenda pentru asta e de 3.000 de lei, „dar va scăpa de aceasta dacă îi va da de o cafea“. 

Cum a fost prins

Patronul i-a dat escrocului 100 de lei, acesta plecând cu un microbuz şcolar şi ajungând în altă localitate. Acolo, a intrat într-un magazin mixt şi s-a recomandat patronului ca inspector OPC.
„Întrucât în ma¬ga¬zin se aflau mai mulţi copii care au cumpărat dulciuri fără a li se da bon fiscal, Sapciuc Mihăiţă i-a reproşat gestiona¬rului acest lucru, începând să-l controleze în lăzile frigorifice. Întrucât a găsit nereguli, i-a spus gestionarului că amenda este de 8.000 lei şi unitatea va fi închisă pentru 6 luni, însă pentru a scăpa de amendă trebuie să-i ofere de o cafea, motiv pentru care T.N. i-a dat o bancnotă de 100 lei, pe care Sapciuc Mihăiţă a introdus-o în buzunarul pantalonilor, după care a plecat“, se arată în motivarea judecătorilor.

Sapciuc a mers la un alt magazin, din apropiere, unde s-a recomandat cu aceeaşi legitimaţie şi a cerut să vadă facturile.„Sapciuc Mihăiţă i-a solicitat şi alte documente pe care gestionara nu le avea la unitate (avize de marfă), motiv pentru care i-a spus acesteia că amenda este de 8.000 lei. A ieşit din unitate, iar la scurt timp gestionara a venit la dânsul cu suma de 200 lei, în bancnote de câte 100 lei fiecare, pe care Sapciuc Mihăiţă i-a luat, după care a părăsit unitatea“, au mai arătat judecătorii. 

În cel de-al patrulea magazin, individul a fost deconspirat, fiind chemată şi Poliţia. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii