A fost lansat proiectul pentru construirea primului spital regional de urgenţă din România. Costă o sumă uriaşă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Macheta Spitalului Regional de Urgenţă de la Iaşi
Macheta Spitalului Regional de Urgenţă de la Iaşi

Construirea primului Spital Regional de Urgenţă din România costă o sumă fabuloasă, fiind cel mai scump proiect de acest fel din istoria ţării. Banca Europeană de Investiţii oferă o finanţare de 250 de milioane de euro pentru unitatea medicală de la Iaşi.

Paşi importanţi pentru construirea primului Spital Regional de Urgenţă din România, la Iaşi. Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii au lansat proiectul privind construcţia Spitalului Regional de Urgenţă din Iaşi. 

Spitalul urmează să fie finanţat prin Programul Operaţional Regional 2014-2020, Axa prioritară 14, şi va fi amplasat în zona Moara de Vânt din municipiul Iaşi. Autorităţile speră că unitatea medicală va fi finalizată până în anul 2030.

„Construcţia are şapte niveluri, din care două subterane şi cinci supraterane. Partea extinsă a clădirii se va întinde pe trei etaje – subsol, parter şi primul etaj -, iar o parte din clădire se extinde pe trei etaje suplimentare, adică etajele doi, trei şi patru. În zona de jos este şi partea de ambulatorii, partea de imagistică. Sus este zona de săli de operaţii. Sunt 18 săli de operaţii. Pe acoperişul clădirii va fi construit un heliport", a declarat Cristina Gafton, manager de proiect în Ministerul Sănătăţii. 

„Ne-am săturat de planşe”

Prefectul judeţului Iaşi, Bogdan Cojocaru, a subliniat că trebuie depăşită cât mai repede etapa de schiţe şi planşe, motivând că aşteptările ieşenilor sunt mari.

„Deocamdată, ne aflăm încă la stadiul de schiţe şi planşe. Este o etapă obligatorie, fără nicio îndoială, dar pe care trebuie să o depăşim cât mai repede. Noi, ieşenii, ne-am cam săturat de planşe şi aşteptăm de mult timp implementarea unor proiecte importante. Cei care lucrează la proiectul tehnic al Spitalului Regional au finanţare, au susţinerea Ministerului Sănătăţii, a autorităţilor locale. Trebuie doar să îşi facă treaba şi să respecte termenele asumate, pentru că aşteptările ieşenilor sunt foarte mari şi sunt justificate", a afirmat prefectul Bogdan Cojocaru.

În acelaşi timp, Mihai Chirica, primarul Iaşului, a declarat că anul 2023 ar trebui să fie anul startului pentru primul spital regional de urgenţă din România. 

Heliport pe acoperişul spitalului

Spitalul Regional Iaşi va fi construit în cartierul ieşean Moara de Vânt. Acoperişul unităţii va fi dotat cu un helioport H-3 pentru a găzdui un elicopter Eurocopter EC-135. Noul spital va fi format dintr-un complex de construcţii pe şapte niveluri: subsol, parter şi cinci etaje.

În subteran va fi amenajată o parcare cu două niveluri. Potrivit caietului de sarcini, suprafaţa totală construită a SRU Iaşi va fi de aproximativ 150.000 mp, în condiţiile în care amprenta clădirii la sol va fi de 27.340 mp.

Accesul principal la complexul spitalicesc este prevăzut în colţul sudic al terenului din Moara de Vânt, Iaşi, respectiv dinspre bd. C.A. Rosetti. 

Proiectul Spitalului Regional de Urgenţă de la Iaşi este cel mai avansat proiect din ţară, alte două unităţi urmând a fi construite la Cluj şi Craiova.

Vă recomandăm să citiţi şi:

Aspect pe care Rusia lui Putin nu îl vrea menţionat: Ce înseamnă ruscismul, văzut drept fascismul secolului al XXI-lea

Două avioane militare ucrainene au bombardat Insula Şerpilor. Imaginile atacului au fost filmate  de o dronă Bayraktar VIDEO

Iaşi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite