Iaşi

articolul anterior articolul urmator

Acuzaţiile în cazul pacientei care a rămas fără un picior se înmulţesc: „Iaşiul nu a vrut să primească acest caz“

1
25 May 2017 13:20:57
Autor: Iulia Ciuhu
Accidentul rutier s-a produs duminică, 21 mai FOTO ziarulceahlaul.ro
Accidentul rutier s-a produs duminică, 21 mai FOTO ziarulceahlaul.ro

Direcţiile judeţene de sănătate publică din Iaşi şi Neamţ anchetează modul în care echipajele de intervenţie şi medicii din cele două judeţe au intervenit pentru salvarea unei femei care a fost plimbată şapte ore prin mai multe spitale.

Medicii implicaţi în îngrijirea victimei care a fost mutilată după accidentul de pe E85 sunt chemaţi să dea explicaţi direcţiilor de sănătate publică din judeţele Iaşi şi Neamţ. Iniţial, ancheta instrumentată de DSP Neamţ viza doar intervenţia din acest judeţ. Ulterior, conducerea DSP Iaşi a cerut, la rândul ei, explicaţii de la medicii de la Spitalul „Sfântul Spiridon” din Iaşi. „S-a cerut un raport pentru informarea completă a Ministerului Sănătăţii. DSP Neamţ derulează o anchetă pe partea care vizează implicarea serviciilor de intervenţie şi a spitalelor din judeţ, iar DSP Iaşi a cerut un punct de vedere de la medicii implicaţi aici în cazul medical”, a arătat Marius Voicescu, purtător de cuvânt al DSP Iaşi.

Ancheta s-a prelungit şi la Iaşi după ce managerul Spitalului Municipal din Roman, Maria Andrici, a subliniat că şi Iaşul are partea sa de vină în plimbatul pacientei dintr-un spital în altul. „Transferul pacientei către Piatra Neamţ nu a fost făcut pentru că aşa am vrut noi. Iaşul nu a vrut să primească acest caz“, a declarat Maria Andrici, într-o conferinţă de presă.

Potrivit managerului, pacienta ar fi putut ajunge mai repede la Iaşi dacă medicul or­toped de gardă de aici ar fi acceptat să preia cazul prin transfer. An­drici susţine că medicul urgentist de la Roman ar fi încercat să transfere pacienta imediat ce şi-a dat seama că spitalul este depăşit de con­diţia gravă a victimei.„Me­dicul din CPU a cerut transferul la Iaşi. Iaşul este cel care a refuzat transferul, zicând «întâi sunaţi la Piatra Neamţ, că asta este ordinea. Dacă cazul îi depăşeşte şi pe ei, abia după aia să o trimiteţi la Iaşi“, a arătat managerul. În urma acestor declaraţii, DSP Iaşi a a cerut un punct de vedere de la Spitalul „Sfântul Spiri­don“.

Conform reprezen­tanţilor uni­tăţii medicale, în ciuda oricăror acuzaţii ulterioare, victima ar fi putut ajunge la Iaşi mult mai repede dacă medicul de pe ambulanţă ar fi acceptat să predea cazul echipajului de pe elicopterul SMURD, aterizat la accident. „SMURD Iaşi a trimis elicop­terul la locul accidentului tocmai pentru preluarea victimei în starea cea mai gravă. Pacienta cu politraumă ar fi putut ajunge la Iaşi în câteva zeci de minute de la accidentului, dacă medicul de pe ambulanţă ar fi aşteptat elicopterul. Aparatul de zbor a aterizat la aproximativ 4 mi­nute după ce echipajul SAJ Neamţ a plecat spre Spitalul Roman“, a de­clarat profesorul Diana Cimpoeşu, medic-şef UPU-SMURD, purtător de cuvânt al Spitalului „Sfântul Spiridon“.

Pe de altă parte, coordonatoarea SMURD a explicat că medicul urgentist care a sunat la Iaşi pentru transferul victimei avea posibilitatea să decidă acest lucru fără acceptul medicului de gardă. „În Ordinul 1091/2006 privind aprobarea protocoalelor de transfer interclinic al pacientului critic se precizează că medicul are capacitatea să ia decizia de transfer fără să aibă acceptul centrului spre care trimite victima. Adică pune pacientul în autospecială şi abia apoi sună şi anunţă cazul. Decizia se ia spre binele şi în ajutorul pacientului“, a mai explicat Diana Cimpoeşu. Potrivit medicilor ieşeni, starea victimei care şi-a pierdut un picior după accidentul de duminică, 21 mai, de pe E85 se menţine stabilă. 

Citeşte şi:

Reacţia medicului care nu a lăsat SMURD-ul să-i ducă pacienta cu elicopterul la alt spital. Femeia a rămas fără un picior

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Dragos Bogdan
25.05.2017, 18:30:39

Salariile medicilor se dubleaza si se tripleaza, dar multi din ei nu sunt pregatiti sa munceasca si sa performeze pentru banii acestia. S-a motivat ca astfel vor fi tinuti in tara medicii buni. Total gresit. Cei care voiau sa plece vor pleca oricum, pentru ca dotarea si conditiile din Occident sunt mult mai bune, iar acum vor ramane si mai putine fonduri pentru acestea, banii fiind consumati pe salarii. Cei care sunt plecati, vor mai veni doar in vizita, ca sa-si reaminteasca inca o data pentru ce au plecat. Iar cei care au ramas, si care oricum nu ar fi plecat, din motive diverse (familiale, stare de bunastare suficienta, incompetenta, etc) vor fi renumerati de cateva ori mai bine, fara ca ei sa munceasca proportional mai mult sau mai competent. Va fi aceeasi batjocura si aceleasi ciubucuri (spagi). Si din toata aceasta orgie financiara, perdantii vor fi, ca de obicei, pacientii.