Cum se vede viaţa din adăpostul de noapte al oamenilor străzii. Odiseea lui „moş Costică” REPORTAJ

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Moş Costică, om al străzii din Iaşi   FOTO Alina Batcu
Moş Costică, om al străzii din Iaşi   FOTO Alina Batcu

Câteva zeci de persoane fără adăpost au acum un loc sigur unde să-şi petreacă zilele şi nopţile geroase. Vin din zone diferite ale municipiului Iaşi, dar acolo, la adăpostul de noapte pentru oamenii străzii, cunoscut ca „Baia Publică”, s-a creat o atmosferă de familie.

Gara Iaşi, Copou, zona Tudor Vladimirescu şi alte zone din Iaşi au fost „acasă”, zi şi noapte, indiferent de anotimp, pentru zeci de oameni din Iaşi. Fiecare are povestea lui, începuturile în viaţa aceasta de „om al străzii” nu sunt asemănătoare deloc. Unii spun că au fost păcăliţi în tinereţe, alţii că n-au avut noroc niciodată. Acum au, cu siguranţă, un lucru în comun: acelaşi acoperiş.

Deşi au existat şi refuzuri, oamenii fără adăpost din Iaşi au acceptat veseli baia şi patul cald oferite de autorităţi.  

Curaţi, testaţi şi îngrijiţi, oamenii fără adăpost din Iaşi stau cuminţi, fiecare la patul lui, la „Baia Publică” din Iaşi, adăpost de noapte pentru oamenii străzii. 

Numărul scade sau creşte de la o zi la alta, în funcţie de dorinţele beneficiarilor, unii vin, alţii pleacă. 

„Reponsabili” pentru zâmbetele de pe feţele acestor oameni sunt zeci de voluntari din cadrul Serviciului Voluntar de Ambulanţă (SVA).

„Omul ajunge aici, e identificat. Se face o percheziţie, să nu aibă asupra lui obiecte contondente. Aceste aspecte sunt realizate de către colegii de la Poliţia Locală. Ulterior este introdus pentru a face baie şi pentru a scăpa de hainele cu care a venit de pe stradă. O dată pe săptămână se face testarea COVID, se face test PCR. Zilnic, de trei ori pe zi, primesc mâncare de la Direcţia de Asistenţă Comunitară Iaşi”, spune Marius Graţian Benchea, director al Serviciului Voluntar de Ambulanţă.

voluntari SVA

FOTO Serviciul Voluntar de Ambulanţă 

Aparat auditiv pentru Moş Costică, om al străzii care nu a auzit bine în ultimii 10 ani

Tot voluntarii de la SVA sunt cei care l-au bucurat pe Moş Costică, om al străzii din Iaşi, care nu a auzit bine în ultimii zece ani, cumpărându-i un aparat auditiv. 

Bătrânul aude bine cu aparatul, dar, obişnuit fiind cu liniştea, nu-l poartă mereu. „Spune că aude prea mult, îl mai dă jos”, spune o tânără voluntară. 

E vorbăreţ, iar orice persoană nouă care-i apare prin preajmă află, fie că vrea fie că nu, povestea de viaţă a lui Moş Costică. 

Începe povestea spunând că este din comuna ieşeană Andrieşeni, dar şi-a petrecut ultimii ani pe străzile din zona Gării din Iaşi.

Găseşte uşor şi cauza tuturor problemelor din viaţa sa: Farmecele. „Ion şi Petrică m-au legat, adică m-au fermecat. Mă doare stomacul, tot de asta”. Firul poveştii curge lin, o spune fără oprire, uneori e greu de înţeles ce scoate pe gură, dar voluntarii s-au obişnuit cu modul său de comunicare.

Sursa video: TikTok/ Serviciul Voluntar de Ambulanţă România

Fiecare cu tabieturile lui

În interiorul adăpostului domină liniştea. Fiecare beneficiar stă la patul său. Singurul moment de gălăgie e acela în care se deschid uşile şi intră sau ies fumătorii.

Sunt uşor de observat încă de când te apropii de clădirea „Băii Publice” din Iaşi. Stau, de obicei, în partea stângă a clădirii, purtând diverse discuţii. 

Dintr-o astfel de discuţie s-au oprit marţi seară, 2 februarie, Ionel Moruz şi prietenul lui de la adăpost, care nu a vrut să-şi spună numele, atunci când reporterul „Adevărul” s-a apropiat de ei. 

Au vorbit deschis despre viaţa lor. Ambii stau pe străzi de mulţi ani. În timp ce prietenul lui spune că este alegerea lui să stea pe stradă, Ionel speră la un viitor mai bun. 

„Am 47 de ani şi stau pe străzi din 2010. Am avut apartament, l-am dat la alţii, m-au golănit. Am dat la cineva de încredere şi m-au făcut. Am fost la Socola până în urmă cu ani de zile. Ce să fac? Stau lângă Gară. Cel mai greu e când e frig afară. Am pareză la mâna stângă din 2004. A venit doamna Ella şi mi-a spus să vin aici”, spune Ionel Moruz. 

Amândoi recunosc că, deşi vin din zone diferite ale oraşului, se ajută de când se ştiu. „Ne întrebăm: «Ai mâncat? Ia de aici de la mine.»”

Prietenul lui Ionel spune că a muncit în străinătate „de toate” şi că-i place să stea pe stradă, iar la adăpost vine pentru prietenii lui. 

„Stau de 20 de ani pe stradă, la Gară. De ce stau? Pentru că-mi place. Am oamenii mei pe stradă”.

Toţi cei care au primit un acoperiş deasupra capului sunt mulţumiţi de condiţiile de la „Baia Publică”.

Adăpost pentru oamenii străzii

Adăpostul de noapte pentru oamenii străzii din Iaşi   FOTO Facebook/Serviciul Voluntar de Ambulanţă

Oamenii care salvează vieţi au şi ei nevoie de ajutor

La adăpostul de noapte destinat oamenilor străzii din Iaşi se munceşte pe brânci până târziu. Energia şi dorinţa voluntarilor nu sunt însă suficiente în demersul acesta, este nevoie şi de resurse materiale. 

„Echipajele noastre au nevoie, în primă fază, de materiale sanitare. Tot ce ţine de dezinfecţia şi bandajarea rănilor. Nu toată lumea se duce de aici la UPU, nu toţi vor să fie abordaţi de către un echipaj de la Ambulanţa de stat. Le este frică de aceste servicii, deoarece au impresia că toţi ajung la Institutul de Psihiatrie dacă apare o astfel de maşină.

Colegii noştri, care au primit instructaj în acordarea primului ajutor până la sosirea ambulanţei, au capacitatea de a interveni în astfel de cazuri minore. Avem nevoie de combustibil. Pentru oamenii pe care îi ajutăm noi aici, avem nevoie de haine şi papuci. Avem nevoie de sprijinul comunităţii pentru a putea activa cât mai mult pe această linie”, spune Marius Graţian Benchea, director al Serviciului Voluntar de Ambulanţă.

De asemenea, reprezentanţii SVA fac apel la cei care vor să ajute în acest demers devenind chiar ei voluntari. 

„Recrutăm voluntari atât în municipiul Iaşi, cât şi în Bucureşti. De săptămâna viitoare vom începe să lucrăm cu colegii de la Bucureşti. În Iaşi avem nevoie de voluntari, de energie şi de suflu nou, colegii noştri obosesc încet-încet. Sunt foarte multe misiuni, atât de patrulare cât şi de transport al oamenilor fără adăpost, însă noi nu doar cu asta ne ocupăm. Asta este doar o ramură a activităţilor noastre”, a adăugat Marius Graţian Benchea.

Cei care doresc să dea o mână de ajutor pot afla mai multe detalii pe pagina de Facebook a Serviciului Voluntar de Ambulanţă, aici.

Vă recomandăm să citiţi şi:

Scrisoare către liderii coaliţiei de guvernare din partea mai multor intelectuali şi personalităţi din societatea civilă: Încetaţi comunicarea cu AUR

O bugetară din România câştigă mai mult decât premierii Franţei, Suediei şi Danemarcei. „Vrednică este!”

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite