Iaşi

articolul anterior articolul urmator

Adevărul Live, despre scandalul stenogramelor de la PSD Iaşi. Manualul politicianului de deturnare a unui protest

2
1 Oct 2013 14:12:37
Autor: Cezar Pădurariu, Annamaria Kozma
Marius Ostaficiuc este vicepreşedintele filialei municipale a PSD Iaşi. FOTO: Adevărul
Marius Ostaficiuc este vicepreşedintele filialei municipale a PSD Iaşi. FOTO: Adevărul

Jurnaliştii „Adevărul“ au dezbătut, marţi, subiectul stenogramelor de la PSD Iaşi, în care se discută despre deturnarea mitingului de salvare a teilor spre unul care să aibă legătură cu Roşia Montană. Adevărul Live poate fi urmărit pe site-ul adevarul.ro.

Jurnaliştii Dan Marinescu, Liviu Iolu, Cezar Pădurariu şi Călin Ciobotariu au dezbătut, marţi, la Adevărul Live, modul în care vicele Marius Ostaficiuc şi-a convocat colegii pentru a-i instrui cum să saboteze un protest la adresa primarului Gheorghe Nichita.

În opinia lui Dan Marinescu, consecinţele scandalului stenogramelor de la Iaşi se răsfrâng asupra întregii conduceri PSD, nu doar asupra filialei Iaşi, „pentru că ceea ce au încercat ei să organizeze lovea în conducerea PSD, adică în Victor Ponta, preşedintele partidului”.

„Liderii locali, ca să salveze imaginea primarului Nichita, pentru că în Iaşi se organiza un miting împotriva tăierii teilor, au încercat să organizeze un miting care să distragă atenţia de la tei şi să o canalizeze împotriva proiectului minier de la Roşia Montană”, a afirmat Dan Marinescu.

Corespondentul „Adevărul” de la Iaşi Cezar Pădurariu atras atenţia că „povestea începe în februarie”, Primăria a început să taie zeci de tei de pe Bulevardul Ştefan cel Mare.

Atunci, câteva zeci de tineri au ieşit să protesteze paşnic. Primăria avea un plan de a transforma bulevardul din zonă rutieră în zonă pietonală. Tinerii au trimis petiţii, au protestat şi cer încă replantarea teilor. Toţi specialiştii spun că a fost o decizie proastă cea de a înlocui teii cu specia de arbori pitici japonezi care a fost plantată în loc, mai ales pentru că teii reprezintă brandul „Iaşi”, Iaşiul este cunoscut ca fiind „oraşul teilor”.La un moment dat, cazul a ajuns şi în presa internaţională, Primăria a fost şi amendată. A fost trimis şi un dosar la Parchet în urmă căruia Chirica este cercetat de distrugere. Câţiva tineri au creat organizaţia Iaşul iubeşte teii prin care protestau”, a adăugat Cezar Pădurariu.

„În acest context a avut loc această şedinţă la sediul PSD Iaşi, în care s-a pus la punct o strategie de deturnare a protestului, pentru a nu mai produce încă un prejudiciu de imagine primarului Nichita. S-a discutat clar în şedinţa respectivă, li s-a transmis tinerilor acelora să protesteze faţă de orice altceva, iar Roşia Montană e la modă acum. Lucrurile acestea se practică, probabil o fac şi alte partide, dar în momentul în care încerci să deturnezi un protest onest, este o problemă. E de menţionat şi că organizaţia TSD e una dintre cele mai bine organizate, deci au şi eu soi de mândrie. Ei sunt recunoscuţi pentru acţiunile astea.”

„La şedinţa respectivă, erau învăţaţi să se inflitreze, din câte am înţeles au fost prezenţi 20 de tineri, care trebuia fiecare să coordoneze alţi 20, voiau să fie în jur de 400 de persoane. Să fie acolo, la protestul faţă de tăierea tailor, şi să strige pentru altceva. Li s-a sugerat să folosească proiectul Roşia Montană, pentru că este ceva la modă şi nu ar fi fost suspect.”

Iniţial, reacţia lui Ostaficiuc fost violentă, a spus că este vorba de „o mizerie, minciuni, scenarii puse la cale de minţi bolnave care îi dezinformează pe ieşeni”, precizează Pădurariu.

Ziariştii de la TeleM Iaşi au fost cei care au dezvăluit primii, ei au obţinut stenogramele.

„Autenticitatea acestor stenograme nu a fost contestaă, cum nu a fost contestată nici existenţa întâlnirii respective, în schimb au spus că ziariştii au scos din context declaraţiile lui Ostaficiuc. Au spus că vor propune Biroului Permanent Judeţean să-I retragă din funcţie, dar asta urmează să se discute. Poate aceasta a fost doar o strategie de a se trage de timp, să fie chestiunea uitată”, a mai adăugat Cezar Pădurariu.

Dan Marinescu: acţiunea lovea în liderul partidului

„Să ne gândim că acţiunea lor, practic, lovea în liderul partidului de la centru, nu era neapărat împotriva adversarilor politici, lovea chiar în propriul lider, de aici discursul anacronic despre structura de partid şi nevoia de a o apăra. Înregistrările, probabil, au fost obţinute de cineva din interior”, a afirmat Dan Marinescu.

Cezar Pădurariu susţine afirmaţiile lui Dan Marinescu. „Da, şi eu cred că de cineva din interior, şi asta i-a lovit cel mai tare pe cei din partid, pentru că toţi membrii sunt foarte atent controlaţi, totul funcţionează pe structuri ierarhice foarte bine organizate. Iar când cineva înregistrează o discuţie, şi o mai dă şi presei… După dezvăluirea stenogramelor, au avut loc multe şedinţe de partid, la care Nichita nici nu a luat parte, de supărare.”

„Ostaficiuc este mâna dreaptă a primarului. Tomaşeschi, fostul prefect, spune că tocmai din cauza dictaturii acesteia s-a ajuns la asemenea gest de răzbunare împotriva lui Ostaficiuc. Este o organizaţie foarte puternică, una din cele mai puternice din PSD.”

„Şi pe vremuri, Iaşiul era unul din marile oraşe în care PSD-ul câştiga, deşi nu reuşea deloc să se impună în oraşele mari”, completează Dan Marinescu.

Ce s-a întâmplat la şedinţa respectivă  se putea întâmpla fără ca primarul Nichita să ştie?

„În comunicatul oficial, ei spun că unii tineri s-au lăsat duşi de val de presiunile politice, asta e versiunea oficială. Mie mi-e clar că Ostaficiuc n-a făcut acele lucruri de capul lui, în stenograme se face referire la un «domn». Acum nu ştiu dacă e vorba de «domnul primar» sau de «domnul vice primar» – Chirica. Atât Ostaficiuc, cât şi Chirica sunt foarte apropiaţi de Nichita, sunt oamenii lui de nădejde şi, uşor, uşor, au urcat în structura ierarhică”, afirmă Cezar Pădurariu.

În discuţie a intervenit şi Călin Ciobotariu, jurnalist TeleM Iaşi: „La câteva ore după ce am început să postez pe Facebook bucăţi din stenograme, a fost trimisă o persoană să mă convingă că «nu e bine să fac ceea ce fac». Dar profilul meu e destul de cunoscut de liderii PSD, aşa că nu s-au mai chinuit să insiste, ştiau că nu voi ceda”.

„În primul rând, cred că vom aveam cel mai curat miting împotriva tăierii teilor, pentru că acum vor participa doar cei interesaţi de protejarea teilor. Protestul va avea loc pe 4 octombrie, la ora 17.00. Acum foarte mulţi oameni au început să simpatizeze şi mai mult cu «teişii», pentru că au înţeles cât de ticălos este sistemul acesta foarte bine pus la punct. De asemenea, se întrevede sfârşitul de carieră politică a domnului Ostaficiuc.”

„Comunicatul lor de presă pare scris la beţie, pentru că începe foarte ofensiv împotriva jurnaliştilor, după care anunţă demisia lui Ostaficiuc, adică o acceptare, iar inconsecvenţa aceasta arată panică”, a mai declarat Călin Ciobotariu.

Dan Marinescu: Prima problemă pe care şi-o pun politicienii e să afle cine a dat, de unde, cine-i ăla. Nu şi-au pus problema: de fapt ce politică facem aici?

„Asemenea mecansime sunt sigur că există şi la celelate partide. Toţi au încercat să copieze maşinăria PSD-ului. E un caz particular, pe PSD Iaşi, dar ştiu că se practică şi la alte partide.”

Nichita şi Fenechiu, duşmani de moarte care conlucrează

Cezar Pădurariu, corespondent „Adevărul” Iaşi, a adus în discuţie relaţia dintre PSD şi PNL, dar şi referinţa la Relu Fenechiu: „Oficial se spunea să Nichita şi Fenechiu sunt duşmani de moarte, dar mereu au existat suspiciuni că ei conlucrează”.

„Vom merge la protest, pe 4 octombrie, probabil că după scandal vor fi mai mulţi oameni. Îi cunosc pe mulţi dintre cei care au iniţiat acest protest şi sunt oameni educaţi, cu o situaţie financiară bună, deci e exclusă politizarea manifestaţiei. Tinerii aceştia din Grupul de Iniţiativă Civică şi «Iubeşte teii»au susţinut mereu că protestul lor nu are culoare politică. La ultimul protest faţă de Roşia Montană au fost cam 250 - 300, dar duminicile precedente au depăşit 1.000, mă rog, destul de puţin faţă de alte mari oraşe. Această mişcare împotriva tăierii teilor este una mai veche, studiată, care chiar a determinat autorităţile să ia măsuri.”

Manualul politicianului de sabotare a unui protest cinstit. Cazul stenogramelor PSD Iaşi
 

„De fapt, noi am privit subiectul mai departe de un fenomen local, un lucru care s-a întâmplat la PSD Iaşi. E simptomatic pentru ce se întâmplă în politica românească şi pentru influenţa care a ajuns la cote mari, chiar periculoase, pe care o au baronii locali la ora actuală. Vorbim, de fapt, de un baron local – Gheorghe Nichita - şi de o organizaţie – PSD – care îl protejează şi organizează o manifestare care loveşte chiar în şeful central, «mai bine lovim în el, decât în şeful nostru local, care ne dă să mâncăm»”, a dezvoltat Dan Marinescu.

„România e un fel de feudalism, fiecare judeţ are un lider din ăsta local foarte puternic, care are o puternică influenţă economică şi politică, care a ajuns să influenţeze decisiv politica naţională.” 
 
„Aceşti baroni conduc judeţele ca pe nişte feude, conduc  cu mână de fier. Chiar sunt baroni, dacă ne uităm şi la ce conace au construit unii dintre ei. Bat cu pumnii în masă la liderii de la centru. Fenomenul s-a intensificat la PSD în timpul lui Geoană, care a fost mai slab şi le-a dat multă putere. Ponta a primit partidul aşa cum e, nu ştiu dacă va putea el să schimbe mare lucru. Dar mereu baronii locali au avut un cuvânt foarte important de spus, sunt proiecte de investiţii mari care nu se pot realiza fără girul acestor baroni locali. Practic, ei conduc România în momentul acesta, dacă liderii de la centru nu îi vor pune la locul lor”, conchide Dan Marinescu, redactor-şef „Adevărul”.
 

Înregistrări audio. Cum toarnă vicele PSD Iaşi secretele partidului: păcatele Mitropoliei şi hoţia lui Fenechiu

Cum pregătesc şefii PSD Iaşi infiltrarea la mitingul pentru tei şi discreditarea mişcării: „O să deviem subiectul către Roşia Montană“

În cuvântare, lui Ostaficiuc îi scapă secrete din partid, precum implicarea Mitropoliei Moldovei în luarea deciziilor de natură edilitară sau măsluirea unui protest în care social-democraţii au scandat împotriva lui Relu Fenechiu.Scandalul teilor a pornit de la un miting programat în 4 octombrie, prin care grupul de iniţiativă civică ”Iaşul iubeşte teii” urmează să ceară administraţiei locale replantarea a 70 de tei masacraţi de Primărie, în februarie, pe Bulevardul Ştefan cel Mare, din central oraşului.
 
Vă prezentăm o parte din stenograme:
 

„Ostaficiuc: Pe data de 4 va fi un miting, pe lângă toate celelalte, copaci, Roşia Montană şi toate celelalte, va fi un miting în special anti cei care au decis să taie teii. Nu mă interesează părerea voastră acuma, dacă sunteţi pro sau contra tei, nu v-o spun nici eu pe-a mea,, înţelegeţi?, n-are rost, adică am intra în nişte discuţii, nişte polemici, alte întrebări, discuţii, răspunsuri pe care nu le avem şi tot aşa. Facem, suntem pro, asta e important. Acum, câţi sunt pro aici, suntem cu toţii aici, facem parte dintr-o stuctură organizată pe care o reprezentăm şi prin care deciziile asumate de către partid şi de către liderii ei, trebuie să ni le asumăm şi noi. Dacă undeva aveţi păreri personale sau nu sunteţi de acord, vă propun să le păstraţi şi şă nu participaţi la astfel de întâlniri colective care au un sens sau altul.“

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

dracon
1.10.2013, 16:33:04

Aceste pUSLamale asa au procedat si la mitingul ptr demisia lui Arafat din 2012, acestea sant metode KGB aplicate in toata lumea.

+1 (1 vot)
Ion Olaru
3.10.2013, 19:34:01

De padocul acela, pentru maidanezi de doua mii de euro, pentru care Primaria din Iasi a platit doua milioane de euro, ce se mai aude? " Prietenii stiu de ce" , a dat primarul atatia bani!

+1 (1 vot)
Modifică Setările