Iaşi

articolul anterior articolul urmator

Afaceri penale cu banii publici între tatăl primar şi fiul patron. Ajuns deputat, capul răutăţilor a scăpat de puşcărie

0
28 Mar 2016 15:41:28
Autor: Ionuţ Benea
Grigore Crăciunescu a fost condamnat la 1 an şi 10 luni de închisoare FOTO Adevărul
Grigore Crăciunescu a fost condamnat la 1 an şi 10 luni de închisoare FOTO Adevărul

Judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a României au decis să îl condamne la 1 an şi 10 luni de închisoare pe deputatul Grigore Crăciunescu, acuzat de conflict de interese. Faptele au fost comise când Crăciunescu era primar al municipiului Paşcani.

Completul de cinci judecători ai Curţii Supreme au decis scăderea cuantumului pedepsei stabilite în cazul lui Grigore Crăciunescu. În primă instanţă, acesta a fost condamnat la 2 ani şi 6 luni de închisoare cu suspendare. Decizia este definitivă.

Grigore Crăciunescu a fost trimis în judecată de procurorii Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, în octombrie 2013.

Potrivit rechizitoriului anchetatorilor, Grigore Crăciunescu, în calitate de primar al municipiului Paşcani, a perfectat nouă acte juridice cu societăţi comerciale al căror reprezentant legal era fiul său, "realizându-se, astfel, un folos material pentru acesta, la diferite intervale de timp". Grigore Crăciunescu a activat într-una dintre aceste firme până la momentul dobândirii calităţii de primar.

Anchetatorii au stabilit că unul dintre cele nouă acte juridice a vizat concesionarea fără licitaţie a unui teren de 110 metri pătraţi, situat vizavi de Primăria Paşcani, la un preţ de aproximativ cinci ori mai mic decât cel stabilit într-un proiect iniţial, pentru construirea unei parcări care deservea laboratorul de analize medicale ce aparţinea familiei lui Crăciunescu.

"De menţionat este şi faptul că unul dintre aceste acte juridice vizează concesiunea prin încredinţarea unei suprafeţe de teren intravilan, situat vis-a-vis de Primăria oraşului Paşcani şi în imediata vecinătate a sediului uneia dintre societăţile comerciale al căror administrator era fiul inculpatului. Atribuirea suprafeţei de 110 mp de teren s-a realizat prin concesionare directă, fără licitaţie publică, pentru o perioadă de 25 de ani, la un preţ de 219 euro/an (faţă de preţul stabilit într-un proiect iniţial al concesiunii de 1021 euro/an), pentru construirea unei parcări ce urma să deservească laboratorul de analize medicale care aparţinea familiei inculpatului", potrivit Parchetului instanţei supreme.

Celelalte acte juridice au avut ca obiect derivat activitatea de publicitate stradală prin panouri publicitare şi totemuri de mari dimensiuni, amplasate pe suprafeţe de teren de la un metru pătrat până la cinci metri pătraţi, în intravilanul oraşului Paşcani, "în zonele cu cea mai bună vizibilitate, cu expunere şi receptare eficiente, atât pentru traficul pietonal, cât şi pentru cel auto şi transportul în comun, precizau procurorii.

"Toate aceste activităţi denotă dorinţa şi diligenţele depuse de inculpat pentru stabilirea unor preţuri preferenţiale pentru societăţile familiei sale şi pentru facilitarea desfăşurării activităţii acestora", se mai arăta în rechizitoriul trimis instanţei.

Grigore Crăciunescu a fost primar al municipiului Paşcani în perioada 2008-2012. Crăciunescu a candidat în iunie 2012 pe listele PNL pentru un nou mandat de primar la Paşcani, fiind învins de un reprezentant PSD.

Fostul primar al municipiului Paşcani a obţinut un mandat de deputat în decembrie 2012, el candidând din partea USL într-un colegiu din municipiul Iaşi.

Mai puteţi citi:

Deputatul PNL Grigore Crăciunescu este urmărit penal pentru conflict de interese. Crăciunescu: „Nu văd conflict de interese, văd răzbunare“

Deputatul Grigore Crăciunescu, trimis în judecată pentru conflict de interese


Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările