Alcoolismul, scăpat de sub control în Moldova. Număr uriaş de cazuri tratate în 2019 la Socola: „De alcool se moare şi nu este o glumă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Numărul persoanelor dependente de alcool a crescut dramatic la Institutul de Psihiatrie „Socola” din Iaşi. Grav este că numărul pacienţilor trataţi până în luna octombrie a acestui an este egal cu cel al bolnavilor diagnosticaţi cu această boală pe tot parcursul anului trecut.

Numărul dependenţilor de alcool care ajung la Institutul de Psihiatrie „Socola” este în creştere de ani buni. În primele 11 luni ale acestui an, la „Socola” au ajuns peste 1800 de astfel de pacienţi. De multe ori, dependenţii de alcool sunt aduşi la institut în stări de sevraj, au fost cazuri în care au bruscat şi personalul medical.

Specialiştii spun că principala cauză a acestui fenomen este libertatea cu care se poate procura alcoolul, mai ales în zonele rurale. „La noi în ţară, cel puţin, alcoolul este foarte disponibil, este drogul cel mai disponibil pentru cetăţeni. Există foarte mulţi producători locali, ca să zic aşa, la ei acasă, mai ales în zona rurală,” a declarat Ilinca Untu, medic specialist psihiatru în cadrul Institutului de Psihiatrie „Socola” din Iaşi. 

Puţini alcoolici conştientizează situaţia în care se află, tocmai de aceea specialiştii spun că familia şi cei apropiaţi persoanelor dependente de alcool au un rol important. Există, de asemenea, multe semne care conduc la acest diagnostic, chiar înainte ca persoana în cauză să ajungă în stare gravă la spital.

„Ne dăm seama că este dependent de alcool în momentul în care îşi doreşte aproape zilnic să consume alcool. De obicei, pacienţii cu dependenţă etanolică consumă  zilnic alcool, indiferent de calitatea lui. Nu-şi recunosc problema şi întotdeauna au impresia că o pot controla, lucru care este total fals, iar, în momentul în care întrerup brusc sau scad cantitatea de alcool pe care o beau în mod uzual, dezvoltă fenomene de sevraj”, a mai adăugat dr. Ilinca Untu. 

Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, alcoolul este al treilea factor de risc pentru boală şi moarte prematură pentru populaţia generală din Uniunea Europeană.

Nu există centre gratuite ori programe speciale pentru dependenţii de alcool, susţinute de stat 

Statisticiele arată că doar 8% dintre cei dependenţi de alcool reuşesc să se trateze de această boală. Conform Institutului Naţional de Sănătate, prevenirea consecinţelor consumului dăunător de alcool reprezintă una dintre priorităţile agendei politice a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii încă din anul 1980 şi una dintre ariile cheie ale intervenţiilor în domeniul sănătăţii publice la nivel naţional. Însă, în România nu există centre gratuite sau programe speciale pentru dependenţii de alcool, susţinute de stat.

„Alcoolul este o boală, e clar. Are un cod de boală în Manualul de Diagnostic al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Trebuie făcute campanii de conştientizare a problemei care să arate oamenilor impactul negativ pe care îl are dependenţa de alcool. De alcool se moare şi nu este o glumă. Aceasta ar fi intervenţia de bază la nivel social”, a mai adăugat dr. Ilinca Untu.

Mulţi pleacă din spital crezând că au boala sub control, dar sfârşesc tot la Institutul de Psihiatrie „Socola” din Iaşi. Potrivit medicului Ilinca Untu, „se reîntorc mai mult de 50%. Există şi nişte factori care întreţin consumul şi depedenţa de alcool: apariţia unor simptome depresive, anxioase.” 

În primele 11 luni ale acestui an, la Institutul de Psihiatrie „Socola” din Iaşi au ajuns peste 1800 de pacienţi dependenţi de alcool, în condiţiile în care pe tot parcursul anului 2018, la Iaşi, au fost diagnosticaţi 1760 de astfel de pacienţi.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite