ALEGE SIMBOLUL IAŞIULUI Votează aici imaginea care poate reprezenta cel mai bine oraşul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Redacţia „Adevărul" din Iaşi îţi propune un proiect inedit. În următoarele zile poţi decide prin votul tău care clădire sau monument reprezintă cel mai bine Capitala Moldovei. Voturile sunt contorizate atât pe site-ul adevarul.ro cât şi pe pagina noastră de Facebook.

UPDATE: Sondajul iniţiat de iasi.adevarul.ro arată care sunt locurile pe care ieşenii le consideră reprezentative pentru oraşul în care trăiesc.Cel mai important obiectiv al oraşului este, conform voturilor primite de la cititori, Palatul Culturii. Cu toate acestea, competiţia încă nu s-a încheiat. Ieşenii mai pot vota până vineri atât pe iasi.adevarul.ro, cât şi pe pagina de Facebook a cotidianului monumentul lor preferat.

Palatul Culturii conduce detaşat în preferinţele ieşenilor care şi-au exprimat opţiunile în cadrul sondajului iniţiat de Adevărul de Iaşi. Impunătoarea clădire a fost votată de 52,85% dintre ieşeni. Aceasta este urmată de Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri" care a întrunit doar 25,25% din voturi. Pe cea de-a treia poziţie se situează Biserica „Trei Ierarhi", cu 6,29% din opţiuni, urmată de Teiul lui Eminescu, acesta primind doar 4,7% din voturile ieşenilor.

Tot Palatul Culturii conduce şi în sondajul de pe pagina de Facebook a cotidianului „Adevărul" de Iaşi. 67 de persoane au apreciat imaginea clădirii, cu toate că nu sunt încântate de modul în care se realizează reabilitarea acoperişului Palatului. „Într-adevăr Palatul este simbolul Iaşiului, dar păcat că devine o ruină. Şi tot aşa va ajunge şi Iaşiul", spune Daniela Macarei. „Un adevărat simbol al Iaşiului transformat în kitsch. Trist!", este de părere şi Monica Marinescu.

Tot pe Facebook, Palatul Culturii este urmat ca număr de voturi de Teiul lui Eminescu. Acesta a primit 23 de voturi de la cititori. În ultimii trei ani, cele patru muzee din interiorul Palatului au fost închise publicului din cauza lucrărilor de reabilitare ale întregii construcţii. Poziţia a treia este ocupată de Biserica „Trei Ierarhi", apreciată de 17 ieşeni pentru arhitectură şi decoraţii.

UPDATE: Campania „Alege simbolul oraşului tău" a suscitat şi interesul personalităţilor din mediul cultural ieşean. Aceştia nu s-au ferit să vină chiar cu propuneri noi la lista clădirilor şi monumentelor care pot reprezenta imaginea Capitalei Moldovei.

„Grădina Botanică din Copou este definitorie pentru oraşul Iaşi şi este un loc drag multor ieşeni. La lăcaşuri de cult mai putem aminti Biserica Armenească, precum şi mănăstirile Cetăţuia şi Galata, care străjuiesc oraşul. În centru putem nominaliza pietonalul Alexandru Lăpuşneanu şi Hotelul Traian, nume cu vechime în Iaşi", a indicat Vasile Munteanu, directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură, Culte şi Patrimoniul Cultural Naţional Iaşi.

Acesta a explicat şi cum a ajuns Palatul Culturii atât de reprezentativ pentru Iaşi. „Din punct de vedere istoric există multe alte monumente, dar Palatul este amplasat central şi impresionează prin dimensiuni şi dotări. Aici avem patru muzee importante precum şi o bibliotecă impresionantă", a precizat Munteanu

UPDATE Cum Iaşiul nu este un oraş care să ducă lipsă de monumente, de locuri cu poveşti vechi, nici alegerea unuia singur, emblematic, nu este simplă. Palatul Culturii este, până acum, preferatul cititorilor „Adevărul“ (deţine 85,11% din voturi), dar şi cel mai contestat. Mai mult decât un simbol al oraşului, unii ieşeni îl văd ca pe un simbol al incompetenţei autorităţilor, iar asta din cauza lucrărilor de reabilitare fără cap executate la clădire. O dovadă clară este comentariul unui cititor: „Nu mai votaţi Palatul Culturii, daţi o palmă celor responsabili de renovarea «care este»!“

Am primit şi noi sugestii, drept urmare în cursa pentru monumentul-simbol al Iaşiului ar putea intra şi Teatrul Naţional, clădirea Universităţii „Alexandru Ioan Cuza“, Catedrala Mitropolitană, mănăstirile Golia, Cetăţuia, Galata şi Frumoasa, Bolta Rece şi, nu în ultimul rând, Biblioteca Central Universitară şi Obeliscul cu lei din Parcul Copou. Lista rămâne deschisă, campania abia a început, iar părerile, fie ele pro sau contra, sunt binevenite!

UPDATE Palatul Culturii este, deocamdată, în topul preferinţelor ieşenilor. Acesta a fost deja nominalizat de şapte ori. Şi teiul lui Eminescu este considerat de mulţi reprezentativ pentru Iaşi. Printre sugestii apare însă o nouă propunere: Casa Pogor, care intră şi ea în cursă. Ironic, au fost nominalizate şi gropile din Capitala Moldovei. Votarea continuă, fie ca cel mai „bun“ monument să câştige!

Pentru a demara dezbaterea, reporterii „Adevărul" din redacţia din Iaşi au selectat şase „candidate" la titlul de simbol al oraşului. Lista cu descrierea şi fotogalerii ale acestora se găseşte mai jos în acest articol.

Lista propunerilor însă este deschisă timp de două săptămâni, perioadă în care atât ieşenii cât şi persoanele care cunosc oraşul Iaşi pot veni cu sugestii noi. Acestea pot fi exprimate atât în cadrul acestui articol, cât şi pe pagina noastră de Facebook.

Pentru început însă, iată primele „candidate" la titlul de simbol al Iaşiului:

1. Bojdeuca lui Ion Creangă din Ţicău

Generaţii întregi de ieşeni şi nu numai au trecut măcar o dată pragul Bojdeucii în care şi-a trăit ultimii ani marele povestitor Ion Creangă.

image

Aici a locuit o perioadă şi bunul său prieten, Mihai Eminescu şi tot aici Creangă a scris poveştile şi amintirile care ne-au fermecat copilăria.

Citeşte aici mai multe despre Bojdeuca lui Ion Creangă

 

2. Teiul lui Eminescu

Acest arbore-monument este cel mai vechi copac din Grădina Copou, având o vârstă de peste 250 de ani. În acest răstimp a fost una din sursele de inspiraţie ale marelui poet Mihai Eminescu, care avea o plăcere să-şi petreacă timpul scriind sau alături de prieteni la umbra arborelui.

image

Teiul lui Eminescu ar fi trebuit să se fi uscat în urmă cu câţiva zeci de ani, dar a reuşit să supravieţuiască datorită unui fenomen clasificat de specialişti drept „o minune a naturii"

Aflaţi aici mai multe informaţii despre Teiul lui Eminescu

 

3. Piaţa Unirii

În 1859, ieşenii jucau pentru prima dată Hora Unirii pentru a celebra unirea celor două principate române  sub domnia lui Alexandru Ioan Cuza. De atunci, acest loc este cunoscut în toată ţara drept Piaţa Unirii

Citeşte aici mai multe despre Piaţa Unirii

image

4. Casa Dosoftei

Un lăcaş de cultură situat în mijlocul oraşului, Casa Dosoftei este în prezent gazda secţiei de literatură veche din Muzeul Literaturii Române.

image

În urmă cu aproape patru secole însă era casa mitropolitului cărturar Dosoftei Barilă, un susţinător ferm al publicaţiilor tipărite în limba română, motiv pentru care a fost canonizat în urmă cu şase ani.

Citeşte aici mai multe despre istoria bogată a Casei Dosoftei

 

5. Biserica „Trei Ierarhi"

Lăcaşul de cult de pe bulevardul Ştefan cel Mare este unicat în toată lumea. Acest lucru se datorează ornamentaţiei exterioare, realizată integral din piatră. Totodată, aici au avut loc o serie de evenimente care au influenţat atât istoria culturală cât şi cea politică din ultimele trei secole.

Citeşte aici mai multe despre trecutul Bisericii „Trei ierarhi"

image

6. Palatul Culturii

Actualul edificiu este construit pe locul unui palat ridicat din comanda prinţului Alexandru Moruzi la începutul secolului XIX. Un incendiu devastator a mistuit palatul la finele aceluiaşi secol, motiv pentru care actualul palat a luat formă în 1926,  fiind inaugurat de regele Ferdinand al României.

image

În ultimii trei ani, cele patru muzee din interiorul Palatului au fost închise publicului din cauza lucrărilor de reabilitare ale întregii construcţii. De asemenea, lângă Palatul Culturii se lucrează de ani buni la ridicarea unui mare complex rezidenţial.

Citeşte aici mai multe despre trecutul şi prezentul Palatului Culturii.

Nu uitaţi, vă puteţi exprima preferinţele atât pe această pagină cât şi pe pagina noastră de Facebook. Spor la vot!

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite