Iaşi

articolul anterior articolul urmator

Alexandra Kollontai, „mâncătoarea de bărbaţi“ care promova sexul fără limite în dauna familiei, bolşevica aflată la originea sărbătorii de 8 Martie

43
8 Mar 2015 12:02:12
Autor: Cezar Pădurariu
Alexandra Kollontai, femeia aflată la originea zilei de 8 Martie FOTO cabalinkabul.wordpress.com
Alexandra Kollontai, femeia aflată la originea zilei de 8 Martie FOTO cabalinkabul.wordpress.com

Celebrarea Zilei Internaţionale a Femeii pe data de 8 martie a fost instituită de Vladimir Ilici Lenin în 1917, la sugestia uneia dintre cele mai influente personaje din Partidul Bolşevic, Alexandra Kollontai.

Alexandra Kollontai (1872-1952) a rămas în istorie drept cea care l-a convins pe liderul comunist Vladimir Ilici Lenin să instituie, imediat după preluarea puterii, în 1917, data de 8 Martie pentru celebrarea Zilei Internaţionale a Femeii. S-a întâmplat după o grevă susţinută de femeile din Sankt Petersburg, care cereau încheierea Primului Război Mondial, sfârşitul raţionalizării alimentelor şi abolirea dinastiei ţariste.

Kollontai s-a remarcat cu mult timp înainte drept o membră implicată a partidului şi a reuşit să intre în graţiile lui Lenin, pe care l-a influenţat cu ideile sale legate de revoluţia sexuală a femeilor.

Alexandra Kollontai este autoarea unei teorii celebre, intitulate a "paharului de apă", expusă într-o povestioară scrisă de ea cu titlul "Iubirile a trei generaţii". Esenţa teoriei este că satisfacerea dorinţei sexuale trebuie să fie la fel de simplă precum a bea un pahar cu apă. Personajul principal al eseului, Zhenya, o tânără de 18 ani membră a Komsomolului (Uniunea Tineretului Comunist) şi reprezentantă a curentului "noua femeie", răspândit printre tinerele comuniste, crede că sexul nu trebuie să aibă nicio legătură cu iubirea. Zhenya trăieşte cu doi bărbaţi, rămâne însărcinată cu unul dintre ei, dar nu o interesează cu care.

"O mâncătoare de bărbaţi (aproape literalmente)"

Potrivit unor cercetători, Alexandra Kollontai poate fi suspectată de nimfomanie. "Lenin încurajase revoluţia sexuală promovată de Aleksandra Kollontai, o mâncătoare de bărbaţi (aproape literalemente), scriitoare şi prima femeie-ambasador, care prona amorul liber şi sexul fără limită pentru a distruge bazele familiei, odioasă instituţie burgheză. (O simplă privire de-a Aleksandrei Kollontai putea muia genunchii unui bărbat mai eficace decât o vizită a NKVD-ului.)", susţine scriitorul şi publicistul ieşean Dan Alexe pe blogul personal cabalinkabul.wordpress.com.

Alexe aduce în discuţie un roman scris în stilul realismului socialist, care reflectă schimbările aduse de revoluţia sexuală promovată de Lenin şi Kollontai: "Orgiile prin fabrici s-au încheiat după moartea lui Lenin şi preluarea puterii de către pudicul ascet alcoolic şi fost seminarist Stalin, mai interesat de alcool şi torturi decât de femei. Abia în acest context poate fi inţeles halucinantul roman al lui Gladkov Cimentul (1925), romanul perfect al realismului socialist, unde personajul Gleb Ciumalov vine de pe front şi descoperă că nevastă-sa, in loc să i se arunce in braţe, are idei de egalitate sexuală. Nu doar egalitate intre sexe, dar se sugerează că femeia vrea mult sex, cu oricine, acolo la fabrică, unde nimeni nu prea mai pofteşte să muncească".

După ce bolşevicii au preluat puterea în Rusia, în 1917, Alexandra Kollontai a fost numită Comisar al Poporului pentru Bunăstarea Socială. A fost cea mai influentă femeie din Sovietul Suprem până la începutul deceniului al treilea, când a criticat făţiş acţiuni ale Partidului Comunist. Din acest motiv, Lenin a decis s-o treacă pe linie moartă, cu un post de ambasador în Norvegia, ocupat începând cu 1923. A mai servit apoi ca ambasador în Mexic şi Suedia.

Ziua Internaţională a Femeii a fost sărbătorită pentru prima dată în 1909, la date din calendar care au variat până în 1917.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

43 Comentarii

Ion Giurca
8.03.2015, 12:17:39

Domnilor de la Adevarul. Citesc aici in doua articole despre 8 martie informatii total diferite. Nu mai verifica cineva ce se scrie? Unul da vina pe Kolontai ca a stabilit 8 martie ziua femeii, altul gaseste originile in Sua, Germania și Danemarca. Cine minte? ce sa inteleaga cititorul??? Sunteti un ziar de rasul lumii.

+9 (15 voturi)
Cezar Pădurariu
8.03.2015, 12:31:56

Domnule Giurcă, exageraţi! Articolul de faţă analizează originile celebrării Zilei Internaţionale a Femeii pe data de 8 martie, cel precedent, la care faceţi referire, are ca temă geneza Zilei Internaţionale a Femeii, sărbătoare care datează din 1911. Am pus în capătul acestui text o frază, cu link, care ar putea să vă elimine dubiile.

+1 (13 voturi)
albu gaby
8.03.2015, 12:56:20

Cezar, impresia pe care lasa articolele despre 8 Martie esta ca se incearca discreditarea acestei zile frumoase, cu imi lasa impresia ca se incearca si cu ziua de 1 Mai! Ce importanta are originea ruseasca sau americana a acestor sarbatori? Ambele simbolizeaza ceva frumos si ar trebui promovate si nu inecate! In schimb incercati sa ne bagati pe git Valentine day, care nu e specific poporului nostru. Bine, nu-mi displace sa fie sarbatorita nici Valentine day, dar macar scrieti doua vorbe frumoase de mame, de sotii de 8 Martie si nu de .... Kollontai!

+7 (15 voturi)
in bogus
8.03.2015, 13:07:04

Domnule Cezar Paduraru (am folosit majuscule ptr a sublinia importanta celor ce am sa scriu in continuare...:) "The earliest Women’s Day observance was held on February 28, 1909, in New York; it was organized by the Socialist Party of America in remembrance of the 1908 strike of the International Ladies' Garment Workers' Union." deci 1909 si nu 1911. pentru informarea dumneavoastra ca informator de presa.....

+8 (12 voturi)
Petre Dan Constantin
8.03.2015, 12:56:38

Am citit sute de cărți din literatura sovietică, singurele pe care le găsweam în primii ani postbelici, de la Makarenko la Șolohov și de la Alexandru Fadeev la Alexei Tolstoi ori de la Obkomul clandesin în acțiune la Tânăra gardă. O singură carte n-am reușit să o parcurg și aceea a fost cartea lui Gladkov, Cimentul. Am reluat-o de cîteva ori până ce m-am hotărât să o arunc

+10 (12 voturi)

Vezi toate comentariile (43)