Antidot împotriva birocraţiei. Patru ieşeni au umilit Serviciul de Permise pentru a-şi obţine documentele necesare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Serviciile de Permise din ţară au fost supraaglomerate anul trecut FOTO Adevărul
Serviciile de Permise din ţară au fost supraaglomerate anul trecut FOTO Adevărul

Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculări a Vehiculelor (SPCRPCIV) Iaşi a fost dat în judecată de mai mulţi ieşeni după ce, anul trecut, a refuzat să le elibereze documente din arhivă. Zeci de persoane s-au văzut nevoite să dea în judecată instituţia pentru a-şi obţine astfel înscrisurile. Patru ieşeni au câştigat deja procesele.

Instituţia publică a invocat că nu poate răspunde cererilor cetăţenilor din cauza lipsei de personal şi a volumului foarte mare de muncă. Cele mai multe refuzuri au fost înregistrate în lunile de vară, când la Iaşi Serviciul de Permise a intrat într-un blocaj, din cauza numărului mare de cereri de înmatriculare.

Cătălin Mihai P. a solicitat SPCRPCIV încă din 7 aprilie 2017 să îi elibereze copii după toate înscrisurile care au stat la baza înmatriculării definitive a unui autoturism Ford Galaxy. La fel ca şi alţi petenţi, Pralea a primit următorul răspuns: „Având în vedere afluxul foarte mare de solicitări privind eliberarea de copii de pe documentele depuse la înmatricularea permanentă a autovehiculelor care au făcut obiectul plăţii timbrului de mediu conform OUG nr. 9/2013 şi a lipsei acute de personal, în prezent ne aflăm în imposibilitatea de a răspunde solicitării în termenul prevăzut de art. 8 şi de art. 9 din OG nr. 27/2002“.

Explicaţiile instituţiei

Bărbatul a câştigat procesul cu SPCRPIV,  obligând instituţia să îi elibereze documentele. În instanţă, reprezentanţii instituţiei publice s-au prezentat cu apărări stranii. Una dintre ele a fost că nu ar deţine documentele în original, deşi, paradoxal, chiar SPCRPIV răspunsese unei plângeri prealabile aceluiaşi petent, arătând că „documentele de înmatriculare eliberate de autorităţile străine precum şi actul de proprietate au fost arhivate în original la dosarul de înmatriculare“.

Magistraţii au mai considerat că nefondată este şi o altă apărare a instituţiei, care a invocat că documentele ar putea fi eliberate de organul fiscal. „Refuzul pârâtei reprezintă un exces de putere(...) În acest sens, instanţa reţine că pârâta nu are o justificare rezonabilă pentru care, în aproape un nouă luni de la primirea cererii reclamantului, aceasta nu i-a comunicat înscrisurile solicitate deşi, a admis în mod expres că le-a arhivat“, a mai motivat instanţa, în procesul deschis de Pralea şi câştigat în februarie. Procese similare au mai fost câştigate de Vasile B., Felicia G. şi Gabriel A.

Şeful instituţiei publice, Vasile Zacornea, a admis că, anul trecut, au existat probleme cu răspunsurile către petenţi, invocând, de asemenea, lipsa acută de personal. „La un moment dat lucram cu tot volumul de înmatriculări cu doar trei oameni“, spune Zacornea, care a explicat că din cauza lipsei angajaţilor instituţia nu a avut posibilitatea să răspundă tuturor solicitărilor. „Probleme au fost anul trecut, în iunie - iulie - august, când noi nu am avut personal nici pentru a acoperi activitatea privind înmatriculările. Însă situaţii de acest gen au existat peste tot în ţară, nu doar la Iaşi“, a explicat Zacornea.

Citeşte şi: 

Cum ne dăm seama că maşinile au kilometrajul modificat. Samsar: „Românilor le place să fie minţiţi? Îi minţim!“ 

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite