Apartamentul de 43 de metri pătraţi în care trăiesc 3.600 de basarabeni. Culmea spaţiului locativ în locuinţa unui poliţist

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Blocul din comuna ieşeană Moşna în care "trăiesc" 3.600 de oameni
Blocul din comuna ieşeană Moşna în care "trăiesc" 3.600 de oameni

Un poliţist şi soţia lui au acordat reşedinţă temporară în propriul apartament la 3.600 de basarabeni care au obţinut ulterior cetăţenia română. Autorităţile locale sunt disperate pentru că, legal, nu pot combate mica afacere şi, în plus, au de gestionat liste electorale nerealiste.

În comuna Moşna, localitate din judeţul Iaşi situată în vecinătatea graniţei cu Republica Moldova, populaţia a crescut de patru ori în doi ani. Potrivit statisticilor primăriei locale, numărul cetăţenilor cu drept de vot este de 8.000, comparativ cu cei aproximativ 2.000 înregistraţi în anul 2014.

Diferenţa uluitoare de 6.000 de cetăţeni este reprezentată de basarabeni. Numai că şi mai incredibil este că mai bine de jumătate dintre ei locuiesc în acte la aceeaşi adresă: în singurul bloc din comuna Moşna, la etajul 1, în apartamentul lui Constantin Crăciun, poliţist la Postul de Poliţie din Răducăneni, şi al soţiei lui, Crina Crăciun.

Aşadar, 3.600 de cetăţeni din Republica Moldova au primit din 2014 şi până în prezent buletine româneşti datorită mărinimiei omului legii. Edilul comunei Răducăneni, comună unde funcţionează Serviciul de Evidenţa Populaţiei unde este arondată şi comuna Moşna, spune că cea care se ocupa de luarea în spaţiu a cetăţenilor moldoveni era soţia polişistului, Crina Crăciun, care venea săptămână de săptămână însoţită de basarabeni pe care-i lua în spaţiu. Speriat de fenomenul care lua tot mai multă amploare, primarul a luat-o la discuţii şi se pare că femeia i-a promis că va înceta. În caz contrar, oricum nu are ce să-i facă pentru că ceea ce s-a întâmplat este perfect legal. Asta deşi se bănuieşte că percepea o taxă pentru acest serviciu. Surse au declarat că soţia poliţistului percepea o taxă începând cu 50 de euro de persoană.

‘’Noi nu avem ce să-i facem din punct de vedere legal pentru că nicăieri nu se stipulează în lege o anumită suprafaţă pentru fiecare persoană. Deşi pare greu de crezut, nu a încălcat legea. Când am văzut că fenomenul nu se opreşte, recunosc că m-am speriat. În urmă cu câteva săptămâni am vorbit cu soţia polişistului pentru că pe ea o vedeam aici în permanenţă. Mi-a zis că se opreşte şi într-adevăr sunt două săptămâni de când nu am mai văzut-o la Serviciul de Evidenţa Populaţiei. Cred că avea şi nişte beneficii materiale, altă explicaţie nu am. Nu putem însă demonstra că cerea bani. Iniţial am spus că poate nişte prieteni în Republica Moldova pe care a vrut să-i ajute, dar în niciun caz nu se ajungea la 3.600 de persoane“, spune Mihai Irimia, primarul comunei Răducăneni.

În realitate, actele româneşti constituie viza către străinătate a cetăţenilor moldoveni. Datorită luării în spaţiu într-un imobil din România, basarabenii pot obţine buletine româneşti, documente care le permit să călătorească mai apoi în ţările Uniunii Europene. 

Poliţistul Constantin Crăciun a luat în spaţiu mii de basarabeni FOTO

Apartamentul este închiriat

Apartamentul de 43 de metri pătraţi nu este locuit de niciunul dintre cei 3.600 de cetăţeni moldoveni, ci de o chiriaşă care stă de aproximativ un an în imobil împreună cu soţul şi copilul. Vestea că ar mai fi, teoretic, 3.600 de colocatari, îi stârneşte râsul.

‘’Am auzit că aici ar avea mutaţie 3.600 de basarabeni şi sincer nu ştiu unde ar putea să-i ţină pe toţi. Abia ne ajunge nouă spaţiul, darămite la 3.600 de persoane. Nici nu ştiu cum să comentez. Mă uimeşte şi îmi vine chiar să râd de situaţie. Noi nu am ştiut, noi doar ne plătim chiria şi atât’’, spune chiriaşa Ana Dima.


Soţii Constantin şi Crina Crăciun (foto sus: Facebook/Comuna Moşna) 
 

Nici vecinii nu concep să fie atât de multe persoane într-un imobil de 43 de metri pătraţi, mai ales că nu au văzut picior de basarabean în zonă. ‘’Nu am văzut niciun cetăţean din Republica Moldova aici, niciodată.  Într-adevăr, la un moment dat au venit nişte scrisori pe nume de basarabean, altceva nimic. Şi proprietarii vin rar, de ceva timp stă o familie cu copil mic, atât’’, spune un vecin. 

Munca funcţionarilor, încărcată

Creşterea de patru ori a populaţiei comunei Moşna a adus şi greutăţi comunei, în special funcţionarilor publici care se confruntă cu un volum mare de muncă.

‘’Din listele reactualizate a reieşit că avem peste 6.000 de basarabeni cu vârsta peste 18 ani. În blocul A1, scara 1 locuiesc 3.600, în apartamentul care figurează în evidenţele noastre ca fiind proprietarea lui Constantin Crăciun şi Crina Crăciun. Ca dezavantaje din acest motiv pot să vă spun că s-a mărit activitatea ofiţerului de stare civilă, al asistentului social care întocmeşte dosarele pentru alocaţiile copiilor şi unde actele s-au înzecit. Iar la compartimentulde taxe şi impozite au început să ne vină amenzi de circulaţei ale acestor cetăţeni’’, spune Georgel Popa, primarul comunei Moşna.

Reporterii ‘’Adevărul’’ au trecut de mai multe ori pe la Postul de Poliţie din Răducăneni încercând să dea de agentul principal de poliţie Constantin Crăciun, însă acesta nu a fost de găsit pentru a comenta situaţia. Mai mult, la alegerile care vor avea loc în iunie, în loc de două secţii de votare cât se organizau de obicei, acum vor trebui să fie cinci. Una dintre ele va funcţiona în proprierea blocului unde şi-ar avea domiciliul cei 3.600 de cetăţeni moldoveni. 

Vă mai recomandăm:

Cum îşi folosea funcţia un poliţist din Iaşi. Cercetat într-un dosar de corupţie, îşi amenda sistematic denunţătorul

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite