Iaşi

articolul anterior articolul urmator

Aplicaţie propusă de studenţii din Iaşi. Prezenţa la cursuri, monitorizată digital

1
16 Jun 2019 14:24:56
Autor: Andreea Anton
FOTO Go Digital
FOTO Go Digital

Câţiva studenţi de la Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor (FEAA) a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi au propus crearea unei aplicaţii care să monitorizeze în timp real prezenţa studenţilor la cursuri.

Sistemul ar putea funcţiona prin utilizarea telefoanelor, a căror date vor putea fi transferate cu ajutorul unor cititoare plasate în sălile de curs. Proiectul se numeşte SMART FEAA şi este un sistem digital de monitorizare pe baza NFC (n.red Near Field Communication), o tehnologie dezvoltată în 2004, care ar putea fi integrată în platforma actuală de e-learning.

Aplicaţia va putea raporta în timp real prezenţa la nivel de facultate, pentru cursuri individale, per profesor sau student. Conform organizatorilor, tehnologia folosită presupune costuri reduse şi va permite, la un moment dat, şi extinderea funcţiilor.

„Fiind un proiect pilot realizat la nivelul facultăţii doar pentru sălile de curs, urmărim ca în viitor proiectul să fie extins şi la nivel de săli de seminarii şi laboratoare. Estimăm că efectele proiectului vor rezista în timp şi vor avea impact asupra instituţiei, dar şi asupra comunităţii. În primul rând, acest proiect implică digitalizarea facultăţii şi a proceselor suport ale actului formativ (monitorizarea prezenţei) ceea ce este un trend necesar a fi urmat. Mai mult, inovaţia tehnologică pe care o propunem prin NFC are potenţialul de a fi aplicată pe viitor în facultate şi pe alte procese, cum ar fi examinarea studenţilor, acces la bibliotecă, acces la infrastructură de co-working sau creare de comunităţi de învăţare”, a precizat lectorul universitar Patricia Bertea, iniţiatoarea proiectului.

O aplicaţie asemănătoare a mai fost folosită şi la Universitatea de Tehnologie şi Economie din Budapesta, însă cu ajutorul unor carduri de student digitale, nu utilizând telefonul. „SMART FEAA” a fost înscris în competiţia RO Smart în Ţara lui Andrei, unde ar putea primi finanţare pentru realizare.

Citiţi şi:

Operaţie inedită la Iaşi. Cum i-a fost reataşată unui băiat mâna pierdută într-un accident

 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Gogule Gogule
18.06.2019, 08:50:52

Ma bucur ca se vrea monitorizarea prezentei, dar imbunatatirea calitatii cand?

Modifică Setările