Iaşi

articolul anterior articolul urmator

Averea strânsă la seif de o grefieră implicată în traficul de droguri. „Nu vorbi prin telefon că bârâie”

1
29 Nov 2016 15:07:20
Autor: Ionuţ Benea
Vlad Obreja câştiga bani din traficul de droguri, iar mătuşa sa, grefier, îi depozita FOTO FACEBOOK
Vlad Obreja câştiga bani din traficul de droguri, iar mătuşa sa, grefier, îi depozita FOTO FACEBOOK

O grefieră de la Judecătoria Iaşi a fost condamnată la doi ani de închisoare cu suspendare după ce a recunoscut că a fost implicată într-un dosar de trafic de droguri în care cap de afiş a fost nepotul ei. Grefiera l-ar fi ajutat să îşi strângă banii câştigaţi din infracţiuni.

Grefiera Cristina Solomon a recunoscut comiterea faptei, iar dacă decizia va rămâne definitivă, va scăpa de puşcărie. În acelaşi dosar a mai fost condamnat şi nepotul grefierei, Vlad Obreja, consi­derat liderului grupării de trafic de droguri.

Tânărul a primit 2 ani şi 8 luni de închisoare cu executare. Pedepse între 2 ani şi 2 luni şi 3 ani şi 8 luni cu executare au primit şi alte persoane implicate în acest caz. Avocatul Olivian Moroşanu, apărătorul grefierei Solo­mon, a precizat că respectă decizia instanţei, un comentariu similar având şi un alt avocat din dosar, Ionuţ Iftode. La rândul său, avocatul Cristian Con­stantin Curcă, a precizat: „Respect de­cizia instanţei, însă o vom ataca cu apel“.

Grefiera colecta banii

Ancheta din acest caz a pornit în mai 2014, atunci când în rândul anchetatorilor a ajuns informaţia că Vlad Paul Obreja, de 23 de ani, se ocupă cu traficul de droguri. Anchetatorii au precizat că Obreja „îşi ameninţa cumpărătorii în permanenţă cu acte de violenţă în cazul divulgării activităţii sale infracţionale“.

Procurorii  au folosit mai mulţi investigatori în acest caz, care începând din luna mai 2015 au strâns probe utile, achiziţionând diferite cantităţi de dro­guri de la Obreja sau de la oamenii acestuia. Pe lângă probele strânse de ofiţerii sub acoperire, procurorii au mai folosit şi interceptări telefonice şi ambientale, dar şi mărturiile mai multor consumatori de droguri din Iaşi. Unii dintre aceştia au relatat că au cumpărat droguri de zeci de ori de la reţeaua lui Obreja. 

Grefiera Judecătoriei Iaşi l-ar fi ajutat pe Obreja prin depozitarea banilor pe care acesta îi obţinea din traficul de droguri. „Cristina Solomon avea rolul de a colecta sumele băneşti provenind din comercializarea drogurilor de risc reprezentând profitul personal al inculpatului Obreja Paul Vlad şi deţinerea banilor într-un seif ascuns iniţial la domiciliul acesteia şi ulterior mutat în alte locaţii aparţinând numitei Solomon Cristina, pentru a nu fi descoperit de către organele judiciare în eventualitatea declanşării unei anchete penale împotriva inculpatului Obraja Vlad“, au precizat procurorii DIICOT. Aceştia au mai arătat că, „prin natura funcţiei sale“, grefierul îl informa pe Obreja ori de câte ori se desfăşurau diferite acţiuni în judeţul Iaşi.

Motivul pentru care Cristina Solomon ar fi acceptat să îl protejeze pe Vlad Obreja ar fi fost reprezentat de un împrumut de 20.000 de lei pe care grefiera îl luase de la traficantul de droguri. „În acest sens, Solomon Cristina îşi urmărea propriul interes, şi anume de a amâna înapoierea banilor sau eventual de a nu-i mai restitui aceşti bani în contul protecţiei pe care pretinde că i-a oferit-o şi i-o oferă“, au conclu­zionat anchetatorii.

Stenograme din dosar

19.10.2015:

Vlad Obreja: Da! Alo!

Cristina Solomon: Alo! Ce faci?

V.O.: Uite, eu abia am venit de la sală, îs în casă. 

C.S.: A, da?

V.O.: Da

C.S.: |i, ştii ce vreau să-ţi zic...?

V.O.: Zi!

C.S.: Asta...am vorbit aseară cu maică-ta, ăi!

V.O.: Da, dacă vrei să vezi de situaţia aia nu vorbi în telefon, lasă că am să trec diseară pe la tine şi vorbim. Nu vorbi prin telefon nimic, că-mi bârâie telefonul. 

C.S.: Nu, ăi, ...cu banii care trebuie să ţi-i dau, ăi...

V.O.: Nu mai vorbi! Nu mai vorbi! Lasă că vorbim, vin eu diseară acasă, vin că am nevoie să îţi aduc ceva şi vorbim acasă, da?

C.S.: A...da!

V.O: Zi-i lui Lică, dacă are nevoie de cheie, să vină...

C.S.: Lasă, dacă are nevoie, te sună, stai liniştit. 

V.O.: Eu îs acasă, imediat am ieşit de aici, la pod, şi i-am dat-o. 

C.S.: Da. 

V.O.: Şi vorbim diseară chestia asta, da?

C.S.: Aha. Hai!

14.12.2015 

V.O.: Ce faci?

C.S.: Da! Pe la servici. 

V.O.: Băi, dar ce s-a întâmplat în oraş? Că am văzut jandarmerie prin oraş..., am văzut şi pe splai...doi se plimbau pe-aici, prin Podu de Piatră...Dar nu pe-aici, pe unde..., mai încolo, pe lângă Bahlui, ceva de genu’...

C.S.: Eu ştiu? Nu ştiu. Habar n-am, am să întreb băieţii, să văd care-i treaba...

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

mafia mafia
29.11.2016, 17:16:52

Comentariu considerat abuziv.