Iaşi

articolul anterior articolul urmator

Avocatul ucigaş de la Iaşi merge la puşcărie. Iulian Gafon a condus cu alcoolemie de comă şi a zdrobit cu viteză ameţitoare un pieton

1
4 May 2017 17:04:11
Autor: Ionuţ Benea
Iulian Gafon
Iulian Gafon

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României a decis joi, 4 mai, ca avocatul Iulian Gafon să primească o condamnare de 5 ani şi 4 luni de închisoare cu executare. Gafon a fost găsit vinovat pentru ucidere din culpă, conducere cu alcool şi fără permis, precum şi fugă de la locul accidentului. Decizia este definitivă.

Prima infracţiune reţinută avocatului ieşean ar fi fost comisă în luna iunie a acestui an, atunci când Iulian Gafon a fost surprins conducând în stare de ebrietate pentru prima oară, fiindu-i suspendat dreptul de a mai conduce. Astfel, pe 10 iunie, în jurul orei 18.00, un şofer a observat că maşina condusă de Gafon se deplasează haotic prin intersecţia Podu Roş, şi a sunat la Poliţie.

„Martorul ocular a fost surprins să constate că inculpatul Gafon Iulian conducea autoturismul întins pe spate şi cu ochii închişi, având dubii cu privire la starea de conştienţă a acestuia“, se arată în rechizitoriu.Iulian Gafon a fost oprit de un echipaj de Poliţie în zona Ho­tel Europa, după prelevarea probei biologice reieşind o alcoolemie de 2,25 la mie. Atunci, Gafon a spus că a băut la o petrecere, în jur de 3 pahare de whiskey.

Mai multe in­fracţiuni ar fi fost comise de Gafon în data de 17 septembrie, atunci când, deşi avea permisul suspendat, avocatul s-a urcat la volan, a lovit mortal un bărbat şi a fugit de la locul accidentului. Procurorul de caz notează că, potrivit declaraţiei lui Gafon, acesta ar fi consumat la un bar din CUG, în intervalul 13.00 - 17.00, 300 de mililitri de coniac şi 1,5 - 2 litri de bere.

Convins de poliţist să se predea

În jurul orei 17.20, Gafon s-a urcat la volan pentru a merge la cumpărături la Kaufland Nicolina. În zona Belvedere, maşina condusă de avocat, un Volkswagen Golf, a ieşit de pe partea carosabilă şi a accidentat două persoane, soţ şi soţie, care aşteptau la semafor. Bărbatul a fost luat pe capota maşinii, murind în urma impactului, în timp ce femeia a sufe­rit răni uşoare. Unul dintre martorii audiaţi de procurori a prezentat ipoteza că Gafon ar fi putut adormi la volan, fapt ce ar fi confirmat şi de faptul că acesta a pierdut lin direcţia de deplasare, dar şi că nu au fost observate urme de frânare în zona de dinainte de locul impactului.

După ce a fugit de la locul accidentului, Gafon a lăsat maşina în parcarea unei societăţi din zona Kaufland Nicolina şi a plecat spre casă. Unul dintre poliţiştii rutieri care i-au găsit maşina l-a sunat pe Gafon şi, în urma discuţiei, avocatul a fost preluat de agenţi din apropierea domiciliului său din cartierul CUG. De menţionat că repre­zentanţii IML au precizat în cadrul anchetei că, raportat la cele declarate de Gafon, valoarea alcoolemiei ar fi trebuit să fie sub 2 la mie, concluzionând astfel că avocatul ar fi putut bea mai mult decât a declarat la audieri.

„Iniţial, inculpatul Gafon Iulian s-a prevalat de dreptul de a nu da declaraţii, iar la data de 28.09.2016 a dat o scurtă declaraţie doar cu privire la cantitatea de alcool consumată în ziua de 17.09.2016, anterior producerii accidentului mortal, însă şi această scurtă declaraţie a fost apreciată ca fiind nesinceră de către specialiştii din cadrul IML Iaşi, desemnaţi să efectueze estimarea retroactivă a alcoolemiei“, se arată în rechizitoriu. În acelaşi document se mai arată că Gafon ar fi vrut să încheie un acord de recunoaştere, însă fără a îndeplini condiţiile legale, dar şi că soţia bărbatului accidentat mortal şi-a retras plângerea de victimă, după ce, în prealabil, formulase o plângere pentru vătămare corporală din culpă.

Momentul accidentului, în videoclipul de mai jos, începând cu minutul 7.00

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

ADani
4.05.2017, 22:07:32

Pai destul de repede l-au judecat! Sa vedem cat primeste celalalt avocat care a comis-o lunile trecute!