Balul Crizantemelor de la Grădina Botanică din Iaşi. Imagini rupte parcă dintr-un colţ de rai FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhiva Grădinii Botanice din Iaşi
FOTO Arhiva Grădinii Botanice din Iaşi

Crizantemele sunt regine în această toamnă într-una dintre cele mai cunoscute grădini botanice din România - cea de la Iaşi. Sunt expuse peste 215 varietăţi, într-un joc al culorilor, ca un elogiu adus naturii. Nu lipsesc nici cei mai scumpi ardei iuţi din lume, dar nici varza decorativă.

La Iaşi, crizantemele au un bal al lor. Au înflorit în cel mai colorat mod posibil, iar acum bucură privirile spectatorilor. Specialiştii Grădinii Botanice „Anastasie Fătu“ din Iaşi le-au îngrijit trei anotimpuri, iar acum îşi „culeg“ roadele, cu privirea. 

GALERIE FOTO CU BALUL CRIZANTEMELOR 

Expoziţia „Flori de Toamnă“ din Iaşi a devenit tradiţie, continuând şi anul acesta, chiar dacă într-un mod cu totul aparte, cu măsurile sanitare impuse de pandemie. Pasionaţii lucrători ai Grădinii Botanice din Iaşi au făcut, din nou, una dintre cele mai spectaculoase expoziţii de flori de toamnă. 

Vizitarea expoziţiei sau simpla admirare a acesteia în poze onorează natura şi culorile sale, dar şi munca zilnică, discretă şi tăcută a oamenilor Grădinii Botanice din Iaşi. 

Cultura crizantemelor

O adevărată cultură a crizantemelor este practicată de cinci decenii în Grădina Botanică „Anastasie Fătu“ din Iaşi. De-a lungul timpului au fost create noi soiuri româneşti, cu o valoare ştiinţifică şi decorativă deosebită. Acum formează toate un adevărat curcubeu, expus la Iaşi în cadrul proiectului „Flori de Toamnă“.

„Cultura crizantemei se practică în grădină de cinci decenii şi urmează tendinţa generală de expansiune a tehnicilor noi de ameliorare, fiind create la Iaşi noi soiuri româneşti cu o valoare ştiinţifică şi decorativă deosebită. Astfel, există soiuri omologate şi menţinute de-a lungul timpului în această colecţie reprezentativă la nivel naţional şi internaţional, între care 14 soiuri de dumitriţe şi 23 de crizanteme“, explică reprezentanţii Grădinii Botanice. 

Expoziţia, care a fost deschisă la sfârşitul lunii octombrie şi care va putea fi admirată până la mijlocul lunii noiembrie, este o explozie de culori şi de gingăşie, dedicată anotimpului autumnal.

Totul are loc în contextul aniversării celor 165 de ani de la înfiinţarea primei grădini botanice din România, aşa că evenimentul este unul aparte: sunt prezentate 215 varietăţi din soiul crizantemelor, dar şi 210 tipuri de dumitriţe şi tufănele. 

Crizanteme

FOTO Arhiva Grădinii Botanice din Iaşi

Vestea crizantemelor s-a dus în toată ţara

Chiar şi sub obligativitatea deţinerii certificatului verde de vaccinare, iubitorii de frumos au venit în număr mare la deschidere. Anul acesta, spectacolul floristic intitulat „Flori de Toamnă 2021 – Expoziţie de flori, fructe şi seminţe“ are inclusiv o expresie aniversară.

„Se organizează neîntrerupt de 45 de ani. Prima ediţie a fost organizată în anul 1976, cu acel prilej au fost prezentate 23 de soiuri de crizanteme. De atunci, timp de 45 de ani, colecţia s-a îmbogăţit de la un an la altul“, spune prof. univ. dr. Cătălin Tănase, directorul Grădinii Botanice din Iaşi. 

Încântaţi de frumuseţile naturii, dar şi de munca specialiştilor din Iaşi, cei prezenţi la deschiderea expoziţiei nu au putut alege între exponatele naturale.

„Toate florile-mi plac. Am găsit şi gherghine, care îmi amintesc de grădina bunicii“, spune o ieşeancă prezentă la expoziţie. 

Vestea evenimentului a ajuns în toată ţară, drept dovadă, printre iubitorii de frumos prezenţi la Grădina Botanică din Iaşi s-au numărat şi persoane din alte judeţe. 

„Tot ce este expus aici este senzaţional. Eu fac parte dintr-un grup de excursionişti din Argeş. Suntem peste 50 de persoane, care am venit special pentru această expoziţie. Totul este la superlativ“. 

      

Crizanteme

FOTO Arhiva Grădinii Botanice din Iaşi

Soiuri româneşti

În ultimii ani, pe lângă un număr mare de soiuri internaţionale de crizanteme incluse în colecţie, Grădina Botanică s-a îmbogăţit cu cinci soiuri create în instituţie, prin practicarea tehnicilor de ameliorare specifice, respectiv polenizarea încrucişată.

O atenţie deosebită este acordată tufănelelor şi dumitriţelor tradiţionale, întâlnite frecvent în gospodăriile ţărăneşti, acestea remarcându-se prin înfăţişare, vigoare şi rezistenţa generală la boli şi la dăunători.

       

„Prin caracteristicile deosebite ce ţin de port, tip de inflorescenţă, culoare, crizantemele pot fi dirijate prin tehnici speciale de cultură sub forme de pom, cascadă, piramidă, bonsai, evantai, expuse pentru a evidenţia aceste calităţi şi perspectivele de utilizare a acestei plante în practicile horticole“, explică specialiştii Grădinii Botanice din Iaşi. 

Crizanteme

FOTO Arhiva Grădinii Botanice din Iaşi

Soiurile obţinute şi testate la Grădina Botanică din Iaşi excelează prin calitate, productivitate şi rezistenţă biologică – însă, cel mai important, bucură oamenii prin culoare. De la galben-auriu până la roşu, iar inflorescenţa, felul în care este dezvoltată floarea, le face deosebit de atractive.

„În Grădina Botanică din Iaşi, pe lângă întreţinerea acestei colecţii preponderent constituite din schimburile pe care noi le practicăm cu instituţii similare din alte ţări, cercetători din diferite perioade au fost preocupaţi de ameliorarea şi de crearea unor soiuri noi“, explică pentru „Adevărul“ prof. univ. dr. Cătălin Tănase, directorul Grădinii Botanice din Iaşi. 

Pe lângă crizanteme şi dumitriţe, expoziţia etalează soiuri spectaculoase de dovlecei, ardei iuţi, varză decorativă, fructe şi seminţe. De asemenea, în cadrul expoziţiei, sunt expuse eşantioane de fructe şi seminţe provenind de la specii de plante cultivate în spaţiile exterioare şi în serele Grădinii Botanice din Iaşi, sub genericul „Promisiunea vieţii”. Este o invitaţie la explorarea rolului biologic al seminţelor şi semnificaţia acestora pentru diferite culturi ale globului.

Cel mai scump ardei iute din lume

Pe lângă minunatele flori, atracţia expoziţiei este şi cel mai scump ardei iute din lume. Un kilogram costă 25.000 de dolari şi se află chiar la Iaşi.

„Noutatea ediţiei de anul acesta este prezentarea celui mai scump ardei din lume ca preţ, la nivel de kilogram, anume 25.000 de dolari. Acesta se numeşte Aji Charapitas şi este un soi creat în Republica Peru, dar care nu este atât de iute precum este soiul Carolina Reaper. El este apreciat undeva la 30-40.000 de unităţi Scoville (n.r. – Scara Scoville măsoară în unităţi Scoville cât de iute/de picant este un ardei iute, sau orice alt fel de aliment condimentat, în funcţie de concentraţia de capsaicină). Acesta reţine prin gustul cu totul şi cu totul special, un gust dulceag, o aromă de citrice, uşor acrişor“, a detaliat prof. univ. dr. Cătălin Tănase, directorul Grădinii Botanice din Iaşi. 

Ardeii originari din Peru au început să fie cultivaţi şi în Europa de câţiva ani, însă cu mare dificultate, pentru că se adaptează foarte greu la alte condiţii climatice. Aceştia diferă de celelalte soiuri de ardei iuţi, având forma unor boabe de mazăre, dar sunt extrem de căutaţi de către restaurantele de lux, care primesc produsul sub formă de pudră. 

În faimoasa grădină ieşeană se află şi primele trei cele mai iuţi soiuri de ardei la nivel mondial.

„Ceea ce este interesant, la fel ca în ediţiile anterioare, ţinând cont de gradul de iuţeală legat de unităţile Scoville, noi prezentăm acei ardei «campioni mondiali», anume cei mai iuţi. Şi avem în continuare primele trei locuri la nivel mondial, la noi, în Grădina Botanică din Iaşi. Recordurile noastre nu au fost detronate, şi aici vorbim de două milioane de unităţi Scoville grad de iuţeală“, a mai precizat prof. univ. dr. Cătălin Tănase.

Vă recomandăm să citiţi şi:

Rolul vindecător al apelor de la Govora, una dintre cele mai bogate staţiuni din România şi Europa în ape iodurate şi bromurate de origine organică

Colţ de rai. Drumurile neumblate din Munţii Vrancei. „Nu am găsit nicăieri ceva asemănător” FOTO

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite