Baronul Nichita, o crimă odioasă şi jafuri în Iaşi. O copilă a fost ucisă în Parcul Copou, în timp ce poliţiştii locali aveau ordin să păzească vila primarului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Parcul Copou din Iaşi, cel mai important din municipiu, a fost nesupravegheat mai mulţi ani după ce poliţiştii locali au fost „detaşaţi”, în schimburi, pentru a păzi vila primarului Gheorghe Nichita. În acest timp, statuile a trei personalităţi au fost furate iar o adolescentă a fost ucisă în zona de agrement lăsată de izbelişte.

Informaţii revoltătoare apar în dosarul în care primarul-suspendat al municipiului Iaşi, Gheorghe Nichita, a fost trimis în judecată de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA). Anchetatorii notează în actele depuse la dosar că baronul decăzut din Capitala Moldovei, aflat în prezent în arest într-un alt dosar, avea gardă personală compusă din poliţişti locali ce îi păzeau vila din cartierul ieşean Copou. Agenţii lucrau pe schimburi şi se asigurau că strada pe care era situată casa primarului nu era blocată de autoturisme sau că nimeni nu îl apostrofează pe edil atunci când acesta pleca sau venea de la serviciu.

În timpul în care poliţiştii locali efectuau aceste servicii, considerate ilegale de procurori, zone de maximă importanţă din acelaşi cartier, printre care şi Parcul Copou, au rămas nesupravegheate. Procurorii DNA notează în rechizitoriul întocmit pe numele lui Nichita că un efect indirect al acţiunilor baronului a fost o crimă, comisă la începutul acestui an, atunci când o adolescentă a fost ucisă în Parcul Copou, într-o zonă nesupravegheată.

12.000 de ore în slujba primarului

Nichita a fost trimis în judecată pentru folosirea Poliţiei Locale din Iaşi mai ales pentru supravegherea amantei sale din Primărie, Adina Samson. Anchetatorii au descoperit, în timpul cercetărilor, că Nichita folosea instituţia aflată în subordinea municipalităţii şi pentru a se asigura că vila sa nu este atacată sau că strada pe care locuieşte nu este ocupată cu maşini parcate neregulamentar.

Postul ilegal a fost trecut în actele Poliţiei Locale sub numele „Super Copou”, iar poliţiştii care lucrau în acest post erau trecuţi în acte la serviciul de ordine publică. „Poliţiştii locali au efectuat serviciul în acest post, din dispoziţia inculpatului Hliboceanu Liviu Mihai, în ţinută civilă, motiv pentru care în toată perioada cuprinsă între 01 decembrie 2013 – 30 aprilie 2015, respectiv în cele 12.372 de ore în care poliţiştii locali au efectuat activităţi în acest post, aceştia nu au aplicat nicio sancţiune contravenţională, ceea ce denotă ineficienţa efectuării serviciului în acel post şi deturnarea scopului pentru care a fost înfiinţată instituţia Poliţiei Locale”.

Copilă ucisă în plină zi

Procurorii spun că Liviu Hliboceanu, fost şef al Poliţiei Locale, doar a menţinut, nu a înfiinţat acest post reieşind astfel că Nichita beneficia de aceste servicii de mai mult timp. Anchetatorii exemplifică furtul a trei statui aparţinând unor personalităţi, amplasate în Parcul Copou, ce a avut loc în martie 2013, perioadă în care parcul era nesupravegheat întrucât poliţiştii erau mobilizaţi pe strada primarului. Din aceste date ale anchetatorilor reiese că încă de atunci Nichita avea parte de echipă proprie de supraveghere compusă din poliţişti.

„În aceste condiţii zone de pe raza aceleiaşi secţii de poliţie (Secţia nr. 2), precum parcul Copou sau parcul Expoziţiei, au rămas insuficient acoperite sau chiar neacoperite din punct de vedere al patrulării şi menţinerii ordinii şi liniştii publice, ceea ce a condus la producerea unor evenimente cu impact negativ în rândul cetăţenilor Municipiului Iaşi, cum ar fi furtul unor statui din Parcul Copou în anul 2013 sau crima din acelaşi parc comisă în luna martie a anului 2015”, se arată în rechizitoriu.

Victimă a acelei crime a fost Diana Gugulică, o adolescentă de 16 ani strangulată de fostul iubit în Parcul Copou, în plină zi, într-o zonă nesupravegheată. Supravegherea vilei lui Nichita a adus un prejudiciu de 124.195,66 lei Poliţiei Locale, potrivit DNA. Suma reprezintă jumătate din întreg prejudiciu imputat lui Nichita în dosarul în care a fost trimis în judecată. Nichita a fost prezentat Tribunalului Iaşi la începutul acestei săptămâni, instanţa revocând controlul judiciar impus pe numele său. „S-a revocat măsura în condiţiile în care Gheorghe Nichita a dovedit că nu a împiedicat cu nimic buna desfăşurare a procesului penal până la acest moment şi controlul judiciar nu mai este nici necesar nici proporţional cu scopul urmărit”, a spus Sandra Grădinaru, avocată a lui Nichita.

Primarul-suspendat al Iaşului este, însă, în arest preventiv în dosarul în care este acuzat că a cerut mită de 6,9 milioane de lei de la afaceristul Tiberiu Urdăreanu, în cadrul unui proiect cu finanţare europeană.

Pe aceeaşi temă:

Cum îşi minţea Nichita amanta. Femeia i s-a confesat speriată într-o seară: „Mă urmăreşte un Seat negru“

Armata de slugi a baronului Nichita

VIDEO Adina Samson, fosta iubită a primarului de Iaşi, declaraţii extrem de grave despre Nichita: „M-a bătut, m-a ameninţat cu violul şi cu moartea“

De ce a intrat DNA în patul lui Nichita. Legătura dintre blonda primarului Iaşiului, spionajul pe bani publici, mafia din Poliţia Locală şi un dosar penal secret

Armata de slugi a baronului Nichita. Cazuri ratate de politiştii-spioni ai primarului: copilă ucisă în Copou, statui furate din parc

STENOGRAME Primarul Nichita a apelat la un interlop din clanul Corduneanu pentru a-şi identifica amanta

Traseul primarului Gheorghe Nichita: din elev mediocru în mahalaua Dorohoiului, colaborator al Securităţii direct în fruntea PSD şi a Primăriei Iaşi

Cine este blonda lui Gheorghe Nichita. Ascensiunea frumoasei Adina Samson, slăbiciunea baronului de la cârma Primăriei Iaşi

Baronul Nichita este cercetat într-un dosar de trafic de influenţă. Cum a descoperit-o DNA pe blonda lui Nichita

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite