Iaşi

articolul anterior articolul urmator

Biblioteca Universităţii "Gh. Asachi" din Iaşi votată pe primul loc în topul celor mai frumoase 25 de biblioteci din lume

6
17 Jan 2015 18:00:58
Autor: Cezar Pădurariu
Imagine din biblioteca Universităţii Tehnice "Gheorghe Asachi"din Iaşi FOTO tuiasi.ro
Imagine din biblioteca Universităţii Tehnice "Gheorghe Asachi"din Iaşi FOTO tuiasi.ro

Biblioteca Universităţii Tehnice din Iaşi a fost selectată printre cele mai frumoase 25 de biblioteci din lume, în cadrul unui sondajul online iniţiat de portalul boredpanda.com.

O bibliotecă puţin cunoscută din România este considerată printre cele mai frumoase din lume, potrivit opiniei multora dintre vizitatorii portalului boredpanda.com

Sondajul online a debutat pe data de 8 ianuarie şi se află în curs de desfăşurare. Peste 400.000 de utilizatori au analizat până acum propunerile site-ului specializat în găsirea şi promovarea de imagini inedite. boredpanda.com este una dintre cele mai apreciate comunităţi online din lume pentru iubitorii de artă, fotografie şi design, cu peste 1,6 milioane de abonaţi pe Facebook.

În acest moment, Biblioteca Universităţii "Gheorghe Asachi" din Iaşi (UTI) este pe locul 1 în preferinţele utilizatorilor, o poziţie onorantă în condiţiile în care printre "competitori" se numără capodopere arhitecturale precum Biblioteca Colegiului Trinity din Dublin, Biblioteca Regală Portugheză de la Rio de Janeiro, Biblioteca Mănăstirii Admont, realizată în stilul barocului târziu, Biblioteca Naţională din Praga, Biblioteca Naţională a Franţei sau Biblioteca Congresului Statelor Unite de la Washington.

Biblioteca Universităţii Tehnice se află în interiorul Palatului Universităţii din Iaşi, clădire ridicată în 1860 la iniţiativa domnitorului Alexandru Ioan Cuza. Construcţia, situată în cartierul Copou din Iaşi, în care astăzi funcţionează universităţile „Al. I. Cuza“ şi „Gheorghe Asachi“, a ajuns la forma actuală, prin extindere, la mijlocul anilor 1930.

În perioada interbelică a fost amenajată şi biblioteca Universităţii Tehnice, sub coordonarea arhitecţilor I.G. Pompilian şi Theodor Vasilescu, în stilul eclectic caracteristic şi Palatului Universităţii. Biblioteca a ajuns astăzi la un fond total de documente de aproximativ 1 milion de volume, dar este cvasinecunoscută chiar şi printre locuitorii oraşului Iaşi.

Motivul ar fi că specificul tehnic al fondului de carte limitează drastic interesul cititorilor. La sondajul online consultat de peste 400.000 de cititori au fost depuse 133 de propuneri, dar au fost selectate pentru votare doar 25. În plus, din cauza interesului scăzut, sala de împrumut şi lectură este mai mult închisă.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

6 Comentarii

Cornel Balaban
18.01.2015, 00:37:09

Cui ii pasa. Parlamentarii si guvernantii, cei ce mai stiu carte dar nu numai, nu stiu cum sa mai raspunda cum si-au facut averile. Ce-i aia o bIblioteca? Aduce profit? Cate miliarde? Iese vre-o casa, masina, iaht, flota de acolo? ... Nu, deci nu este interesant subiectul

+3 (3 voturi)
Corina
18.01.2015, 09:50:27

Sunteti nerezonabili. Uitati-va la toate inca o data.

+2 (2 voturi)
Utilizator Adevărul
18.01.2015, 11:05:24

Comentariu considerat abuziv.

dracon
18.01.2015, 11:24:57

Aveti grija, ca vor veni cei de la Cluuuj,o vor demonta si o vor monta la ei,cum sa fie asa ceva in Moldova ?

+3 (5 voturi)
Utilizator Adevărul
18.01.2015, 20:13:07

Comentariu considerat abuziv.

Vezi toate comentariile (6)

Modifică Setările