Iaşi

articolul anterior articolul urmator

Bibliotecarii-roboţi, un concept inedit lansat de Biblioteca Centrală Universitară din Iaşi VIDEO

0
16 Sep 2021 04:02:17
Autor: Alina Batcu
FOTO Captură de ecran
FOTO Captură de ecran

Este vorba despre prima sală cu acces liber la raft. Cititorii pot răsfoi peste 10.000 de volume pe care le pot găsi în sistemul online al bibliotecii.

11.000 de volume, cele mai noi achiziţii din principalele domenii academice şi staţii de autoîmprumut. Aşa arată cea mai modernă sală din cadrul Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu” din Iaşi. 
 
Sala funcţionează aproape integral autonom. Astfel, abonatul intră, alege de la raft cărţile pe care-l interesează, le studiază la faţa locului sau foloseşte staţiile de autoîmprumut şi le ia acasă. 
 
Returnarea se face la fel de simplu. 
 
 „Am organizat această sală gândindu-ne că va creşte atractivitatea bibliotecii pentru studenţi. Am echipa sala şi cu tehnologie RFID, cu staţii de autoîmprumut, iar tehnica este simplă şi uşor de înţeles. Abonatul merge în sală, alege publicaţiile pe care le vede şi le doreşte, poate nota cotele şi din catalogul online, merge la raft, la staţia de autoîmprumut şi apoi pleacă acasă cu cărţile împrumutate”, a declarat pentru Ziarul de Iaşi Ioan Milică, directorul bibliotecii. 
 
Acesta a precizat că staţia aceasta este un model pentru felul în care vor arăta, într-un viitor nu foarte îndepărtat, toate sălile BCU. 

„În momentul în care cineva are nevoie de asistenţă, bibliotecarul va fi de mare ajutor: sunt oameni care nu ştiu să folosească aceste maşini cu toate că tehnologia este simplă. Până se familiarizează cu această tehnologie, bibliotecarul este indispensabil, dar ulterior vrem să creştem complexitatea sarcinilor acestuia în cadrul bibliotecii, să nu fie doar angajatul care dă cărţi cu împrumut şi le primeşte înapoi”, a punctat Ioan Milică.  

Vă recomandăm să citiţi şi:

De-suveranizarea României şi propaganda ungară în Transilvania pe dimensiunea identitară
 
Cât de uşor poate fi recuperat un permis auto luat de Poliţie. Cum funcţionează metoda „nu recunosc”
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările