Iaşi

articolul anterior articolul urmator

Biserica „Trei Ierarhi, un lăcaş de cult unic în lume (FOTO)

0
20 Aug 2011 03:17:25
Autor: adevarul
Biserica „Trei Ierarhi“ din Iaşi
Biserica „Trei Ierarhi“ din Iaşi

Cea mai frumoasă ctitorie a domnitorului Moldovei Vasile Lupu este considerată o bijuterie arhitectonică a Iaşiului. Edificiul a fost ridicat între anii 1637 şi 1639, fiind sfinţit de Mitropolitul Varlaam la 6 mai 1639.

Biserica „Trei Ierarhi" se distinge de celelalte lăcaşuri de cult din lume prin ornamentaţia exterioară, o broderie alcătuită integral din piatră.  În interior se odihnesc rămăşiţele domnitorilor români Vasile Lupu şi Dimitrie Cantemir.

Mai mult, în 1641, Biserica „Trei Ierarhi" a primit de la Constantinopol moaştele Sfintei Parascheva, care au fost mutate la Catedrala Mitropoliană în anul 1889.


Dați click pe imaginile de mai sus pentru o fotogalerie de la Biserica „Trei Ierarhi“

De numele acestui lăcaş de cult se leagă şi alte lucruri în premieră. Aici a fost instalată prima tipografie din Moldova, de sub ale cărei teascuri a ieşit în 1645 prima carte în limba română, intitulată „Cartea românescă de învăţătură". Tot aici, la 28 februarie 1821, a fost declarată independenţa Greciei de către Alexandru Ipsilanti, conducătorul Eteriei.

Hramul Bisericii „Trei Ierarhi" se sărbătoreşte în fiecare an, la 30 ianuarie. De Sfinţii Trei Ierarhi Vasile cel Mare, Grigore de Nazianz şi Ioan Gură de Aur.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările